Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

"Είναι γελοίο να απαιτούμε μάσκα ακόμη και στην παραλία".



Γράφει ο Γιώργος Καπαρός, ιατρός νευρολόγος

Η Υπουργαρα κάνει λογαριασμό


Μας είπε χθες o (υφ)Υπουργός, πως το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια αφήνοντας υπονοούμενα πως για το τσουνάμι που ζούμε σήμερα ευθύνεται η ανεύθυνη στάση του ελληνικού λαού και όχι οι τουρίστες!

Υπενθυμίζω απλά, πως πριν λίγο καιρό ο θαυμαστός ελληνικός λαός πειθάρχησε στα μέτρα και νίκησε τον κορωνοϊό!

Ας κάνουμε λοιπόν λογαριασμό:

Από την 1/7 έως χθες είχαμε 4170 κρούσματα εκ των οποίων 670 (16.06%) βρέθηκαν στις εισόδους της χώρας και 255 (6,12%) ήταν τουρίστες που "προσήλθαν οικειοθελώς". Αυτό που καταλαβαίνω εγώ, είναι πως οι οικειοθελώς προσελθόντες αφορούν αυτούς που ξέφυγαν από τους ελέγχους στα σύνορα! Πόσοι λοιπόν, τουρίστες ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί δεν προσήλθαν οικειοθελώς και μετέδωσαν τον ιό στους Έλληνες; Γιατί τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν ουσιαστικά μέχρι τα μισά του Ιουλίου; Τότε οι Έλληνες είχαν υπεύθυνη στάση; Ο ΜΟ εγχώριων κρουσμάτων ανά ημέρα από 1/7 εξελίχτηκε ως εξής:
1-10/7: 13,1
11-20/7: 15,6
21-31/7: 28
1-10/8: 110,1
11-18/8: 193,63

Με απλά λόγια, από το 13,1 φτάσαμε στο 193,63 μόνο λόγω της ανεύθυνης στάσης των Ελλήνων;
Προσωπικά θεωρώ ότι ορθώς άνοιξαν τα σύνορα γιατί δεν μπορούσαμε να μείνουμε για πάντα απομονωμένοι. Θεωρώ όμως, πως έπρεπε να προβλεφθεί το "τσουνάμι" και να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και όχι με καραγκιοζιλικια τύπου "μάσκα παντού"!

Για όσους δεν θέλουν να το καταλάβουν, για να μολυνθεί κάποιος θα πρέπει να έρθει σε επαφή με ικανό αριθμό ιών. Αν πχ ρίξεις ένα κουταλάκι ζάχαρη σε ένα ποτήρι νερό, το νερό αυτό θα γλυκάνει. 

Αν όμως ρίξεις το κουταλάκι σε ένα βαρέλι, μάλλον δεν θα γλυκάνει καθόλου! Αν λοιπόν, ένας "κορωνιασμένος" κυκλοφορεί στον δρόμο, οι ιοί που εκπέμπει με την αναπνοή του διαλύονται σε μεγάλο όγκο αέρα και δεν μολύνουν κανέναν! Ακόμη δηλαδή και αν μας πάρουν τα σκάγια, οι ιοί θα είναι τόσο λίγοι που δεν θα μας προξενήσουν τίποτα! Αν όμως ο "κορωνιασμένος" βρεθεί σε κλειστό χώρο με μικρό όγκο αέρα, η συγκέντρωση των ιών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και μπορεί να μολύνει κάποιον. Φυσικά, εξαρτάται από την ποσότητα ιών που εκπέμπει ο κορωνιασμένος, από τον χρόνο που έμεινε στον χώρο και από τον όγκο και τον αερισμό του χώρου! Συνεπώς η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, όσο μας λένε! Είναι γελοίο να πιστεύουμε πως θα περάσει δίπλα μας στο δρόμο ένας "κορωνιασμένος" και θα μας κολλήσει! Μάσκα σε ανοιχτό χώρο έχει νόημα αν υπάρχει συνωστισμός ακίνητων ανθρώπων (πχ προαύλιο εκκλησίας, εκδηλώσεις).

Επίσης, είναι γελοίο να απαιτούμε μάσκα ακόμη και στην παραλία όπου είναι ανοικτός χώρος και τηρούνται οι αποστάσεις. Ακόμη, πολλοί που μπαίνουν στη θάλασσα πλησιάζονται μεταξύ τους χωρίς μάσκα. Κάποιοι μάλιστα, φτύνουν ή φυσούν τη μύτη τους στη θάλασσα. Είμαστε σίγουροι πως ο κορωνοϊός πεθαίνει αμέσως στο νερό; Στα αστικά λύματα είναι ανιχνεύσιμος παρ' όλο που το νερό είναι χλωριωμένο και όπως λένε, το χλώριο σκοτώνει τον ιό!

Μην το παραξευτιλίσουμε λοιπόν και κάνουμε τον κόσμο να φοβάται και την σκιά του. 

Ψυχραιμία!
Πηγή; Η σελίδα του στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: