Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μας εξέπληξε ευχάριστα ο Φραγκίσκος Νικ. Περράκης


Πρόκειται για το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του εν αποστρατεία αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, συμπατριώτη μας Φραγκίσκου Νικ. Περράκη, με τίτλο «Τα αρχοντικά της Πάρου και της Αντιπάρου» και υπότιτλο «Τα κτίσματα και οι δημιουργοί τους».

Το γιατί ένας τεχνοκράτης πρώην ανώτατος αξιωματικός, που δίδαξε επί μία δεκαπενταετία τεχνικά θέμα στη Σχολή Ικάρων, καταπιάστηκε με ένα θέμα μη σχετιζόμενο με την εν γένει επαγγελματική του σταδιοδρομία, μας το λέει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του.

«Πιστεύω», γράφει, «ότι κάθε άνθρωπος που ζει σε μια οργανωμένη κοινωνία, αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει οικειοθελώς και με το δικό του τρόπο, για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη των στοιχείων εκείνων, που συνθέτουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου του».

Και η ιστορική, προσθέτουμε εμείς, διαδρομή των αρχοντικών της Πάρου και της Αντιπάρου σε συνδυασμό με τους δημιουργούς τους και τους μετέπειτα ιδιοκτήτες, αποτελεί σημαντική συμβολή και κατάθεση ψυχής στον τόπο που γεννήθηκε και είδε το πρώτο φως ο συγγραφέας.

Ο Φραγκίκσος Νικ. Περράκης βαφτίζει αρχοντικά τα 133 σπίτια που περιγράφει, όχι γιατί όλα είναι με αυστηρά αρχιτεκτονικά κριτήρια «αρχοντικά», αλλά γιατί σε αυτά έζησαν με την ευρεία έννοια του όρου , όπως εκείνος τον προσδιορίζει, παριανοί και αντιπαριώτες άρχοντες.

Για τον συγγραφέα του σπουδαίου και επίπονου αυτού έργου, άρχοντας νοείται το άτομο που συμπεριφέρεται « με αξιοπρέπεια, ευγένεια, γενναιοδωρία, ευπρέπεια, αβρότητα και γενικά το άτομο εκείνο που έχει φινέτσα, καλαισθησία και κομψότητα στους τρόπους και στη συμπεριφορά», και όχι κατ΄ανάγκη οι διαθέτοντες εξουσία και τίτλους ή οι κατέχοντες πλούτο, που συχνά καταπίεζαν και καταδυνάστευαν το λαό.

Το πολυσέλιδο βιβλίο του Φραγκίσκου Περράκη συμβάλλει και εμπλουτίζει την ιστορία του τόπου μας και με τα γενεαλογικά δέντρα και κλάδους οικογενειών, που διαμόρφωσαν το ιστορικό γίγνεσθαι της Πάρου και της Αντιπάρου, αποτελεί πηγή για τον ερευνητή αρχιτέκτονα και ιστορικό και δεν πρέπει να λείψει από καμιά δημόσια ή ατομική βιβλιοθήκη των νησιών μας.

Ευχαριστούμε τον Φραγκίσκο Περράκη για την πολύτιμη προσφορά του στον τόπο μας και εκφράζουμε την ευχή να συνεχίσει το συγγραφικό του έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: