Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Το ισοζύγιο υγείας – οικονομίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.


Όταν τα μέτρα για να προστατευθεί η υγεία μας αντικειμενικά λειτουργούν σε βάρος της οικονομίας της Χώρας, το να βρεθεί η χρυσή τομή, δηλαδή το ισοζύγιο που κρατά ανοιχτή την προοπτική να διατηρηθούν και οι δύο δείκτες σε ισορροπημένη και καλή κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ανοίξαμε τα σύνορα, χαλαρώσαμε τα μέτρα, διευκολύναμε τις μαζικές μετακινήσεις για να μην υποστούμε οικονομική ασφυξία, όμως αυτά είχαν το τίμημά τους με την αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά τους σε όλη τη χώρα.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι ιατρικό, όμως οι λοιμωξιολόγοι, δεν μπορούν να δώσουν λύση στις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν τα μέτρα προστασίας που εισηγούνται και άκριτα εφαρμόζονται συχνά από την κυβέρνηση.

Οι παλινωδίες, τα αποσπασματικά μέτρα, το βλέποντας και κάνοντας, ο φόβος του πολιτικού κόστους, οι υπερβολές με μέτρα ανεφάρμοστα στην πράξη, έχουν οδηγήσει όχι απλά στην ανατροπή του ισοζυγίου που αναφέραμε, αλλά στην επιδείνωση και των δύο δεικτών: και της υγείας και της οικονομίας.

Όμως με τούτα και με ΄κείνα, το καλοκαίρι σε λίγες μέρες τελειώνει και έρχεται ένα πρωτόγνωρο Φθινόπωρο με ανοιχτά πολλά μέτωπα που μας βρίσκουν και πάλι απροετοίμαστους.

Το άνοιγμα των σχολείων είναι το πρώτο καμπανάκι που θα κτυπήσει για την κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποδείξει στην πράξη πόσο σοβαρή είναι η προετοιμασία που έχει κάνει.

Και ακολουθεί η προετοιμασία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας , που εκεί θα αποδειχτεί και πάλι στην πράξη εάν έχει υπάρξει επαρκής προετοιμασία.

Πάντως αν κρίνουμε από το δικό μας Κέντρο Υγείας, που η οργάνωσή του υστερεί σε ιατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και καθαριότητα, τότε στον ευαίσθητο αυτό χώρο η προετοιμασία είναι ελλειμματική.

Εκεί όμως που τα πράγματα
προβλέπεται να εξελιχτούν πολύ αρνητικά είναι ο χώρος της οικονομίας.

Η «βαριά» βιομηχανία της Χώρας, ο τουρισμός, υπέστη βαρύτατο πλήγμα με πολλές παρενέργειες.

Πολλοί είναι οι κλάδοι που έχουν πληγεί και η ανεργία, που είναι ότι χειρότερο για μια κοινωνία, ίσως να ξεπεράσει τα ποσοστά των μνημονίων.

Και τότε μπορεί να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η κοινωνική αναταραχή βρίσκεται προ των πυλών και η αντιμετώπισή της με τα μέτρα που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι δεν πρόκειται σταματήσει τις αντιδράσεις ανθρώπων που πεινάνε ή δεν έχουν τα μέσα να συντηρήσουν την οικογένειά τους.

Και αν επιχειρήσουν να μας κλείσουν και πάλι μέσα στα σπίτια, αυτή τη φορά το μέτρο δεν θα έχει την προηγούμενη επιτυχία.

Το ισοζύγιο ανάμεσα στο θανατηφόρο κρούσμα από κορονοϊό και στον πεινασμένο και εξαγριωμένο από την ανέχεια και την πείνα, δεν πρόκειται να ισορροπήσει και αυτήν την ανατροπή θα κληθεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος.

 Οι εξελίξεις που έρχονται δεν θα είναι ευχάριστες και καλά θα κάνουμε να προετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα, που μπορεί να γίνουν δυσκολότερα από ένα θερμό επεισόδιο με τους προβλέψιμους γείτονές μας, που ενδέχεται να έχει ως κατάληξη επώδυνους εθνικά συμβιβασμούς, τους οποίους απευχόμεθα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: