Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Πρωτογενής τομέας: Το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής είναι μηδενικό.


Γράφει ο Άγγελος Πιτσικάλης 

Η Πάρος ήταν και παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγνώριση και  την καθιέρωση  της, έπαιξε σίγουρα και ο πρωτογενής τομέας. Με τον τουρισμό να αποτελεί αδιαμφισβήτητα την αιχμή του δόρατος της οικονομίας, τον κινητήριο μοχλό της τοπικής οικονομίας συνεισφέροντας σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη του νησιού. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε και να προάγουμε αυτήν την τουριστική ανάπτυξη, πάντα όμως με σωστό σχεδιασμό και υποδομές, ώστε να μην δημιουργήσουμε δυσκολίες τόσο σε εμάς όσο και στα παιδία μας στο μέλλον.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και της ταυτότητάς της. Η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η γεωργία συνθέτουν έναν σημαντικό πυρήνα του πρωτογενή τομέα του νησιού, και είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας δεν ανταγωνίζονται, αλλά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας μπορούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες και να αναδείξουν ακόμα περισσότερο το νησί. Ο  σωστός σχεδιασμός και η προώθηση μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για όλους μας. Αρκεί βέβαια αυτός να υπάρχει, γιατί την τελευταία δεκαετία τουλάχιστόν ο πρωτογενής τομέας έχει αφεθεί στην τύχη του. Το ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής είναι μηδενικό.

Για παράδειγμα στο νησί μας υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που έχουν λάβει διακρίσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προωθηθεί, προκειμένου να αναδείξουμε την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διακρίσεις δεν προκύπτουν τυχαία.

Η ενεργή συμμετοχή παραγωγών σε εκθέσεις με την βοήθεια του δήμου πάλι μηδενική. Όποια βοήθεια έχει δοθεί, είτε καλώς είτε κακώς έχει δοθεί μόνο από την Περιφέρεια, μέσω δράσεων τόσο σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με συμμετοχή στις μεγαλύτερες και πιο αναγνωρισμένες εκθέσεις παγκοσμίως. Όσοι έχουμε συμμετάσχει θα έχουμε σίγουρα δει τα αποτελέσματα, τόσο στην αναγνωσιμότητα των προϊόντων μας, αλλά και την προώθηση του νησιού.

Είναι λυπηρό να μην υπάρχει όραμα και να αφήνουμε πολλές ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες. Έχουμε στα χέρια μας ένα τόσο σημαντικό εργαλείο, και είναι κρίμα να μην το αξιοποιούμε πλήρως και να το αφήνουμε να υφίσταται συνεχή παρακμή. Ο πρωτογενής τομέας στην Πάρο επιβιώνει μόνο λόγω της αγάπης των παραγωγών.

Φανταστείτε έναν συνδυασμό τουρισμού, πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξης περιπατητικών μονοπατιών, με σωστή σήμανση και συντήρηση. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακό και θα οδηγούσε σε ένα πιο ισορροπημένο μέλλον για την Πάρο.

 

                                                                                                                Πιτσικάλης Άγγελος

                                                                                                         Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος

                                                                                                 «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: