Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Περί προϋπολογισμού του Δήμου ή όταν η γραφειοκρατία έχει κέφια...

 



Και μιας και πιάσαμε τα οικονομικά του δήμου ιδού και η γραφειοκρατία που προβλέπει την ψήφιση του προϋπολογισμού το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή τον προϋπολογισμό του 2023 τον ψήφισε στις 28 Φεβρουαρίου 2023!

Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό ο  δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές.

Πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού προηγούνται:

Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί καθορισμού του ύψους των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών, για το επόμενο οικονομικό έτος.

Κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και λήψη σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για το επόμενο οικονομικό έτος.

Έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών περί παροχής οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε έτους, το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει απόφαση περί καθορισμού του ανώτατου ύψους του προϋπολογισμού εξόδων κάθε κοινότητας, για το επόμενο οικονομικό έτος.

Έως την 20ή Ιουλίου, ο Πρόεδρος ή το Συμβούλιο της Κοινότητας, καταρτίζει σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων, βάσει του ανώτατου ποσού που καθορίστηκε με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και το αποστέλλει, με αιτιολογική έκθεση, στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Σε περίπτωση μη κατάρτισης ή μη εμπρόθεσμης υποβολής από μέρους της κοινότητας, το σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων καταρτίζεται από την Οικονομική Επιτροπή.

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου καταρτίζει το σχέδιο προϋπολογισμού του δήμου, το οποίο ενσωματώνεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, να παράσχει τη γνώμη του.

Έως το τέλος Οκτωβρίου, η Οικονομική Επιτροπή υποβάλλει το σχέδιο προϋπολογισμού - συνοδευόμενο υποχρεωτικά από τη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τις τυχόν οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και από αιτιολογική έκθεση - στο δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση.

Έως την 15η Νοεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει τον προϋπολογισμό, σε ειδική γι’ αυτόν τον σκοπό συνεδρίαση και στη συνέχεια αυτός υποβάλλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου αυτή να προβεί σε έλεγχο νομιμότητας και επικύρωσή του, έως την 31η Δεκεμβρίου.

 Σε περίπτωση που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαπιστώσει ότι ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί κατά παράβαση της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών ή της κείμενης νομοθεσίας, αναπέμπει τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο προς τροποποίηση αυτού.

Η συνοπτική κατάσταση του προϋπολογισμού, όπως τελικώς ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου και δημοσιεύεται σε μία (1) τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: