Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Άνευ χρημάτων «οὐδέν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων».





«Ἐν ἀρχῇ» τα οικονομικά του δήμου.

Το πρώτο, που θα χρειαστεί να μάθει υπεύθυνα από την οικονομική υπηρεσία η νέα δημοτική αρχή, είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος.

Εάν παραλάβει από την απερχόμενη δημοτική αρχή ανθηρά οικονομικά, τότε μπορεί να προχωρήσει σε μικρά έργα ενταγμένα στο τεχνικό πρόγραμμα.
 
Εάν τα οικονομικά του δήμου δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τότε είναι προφανές ότι θα υπάρξει πρόβλημα.

Καλά τα προεκλογικά προγράμματα των παρατάξεων, αλλά αυτά συνήθως προσγειώνονται και προσαρμόζονται στην οικονομική πραγματικότητα που θα συναντήσουν και θα χρειαστεί να διαχειριστούν.

Τα χρήματα που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες των δήμων και αυτά κυρίως για την αντιμετώπιση ανελαστικών δαπανών.

Και η αύξηση των δημοτικών τελών δεν είναι κάτι το ευχάριστο για τους δημότες και μάλιστα με το «καλημέρα».
 
Τα μεγάλα έργα υποδομής των δήμων πραγματοποιούνται από χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας και των τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων και είναι χρήματα που προέρχονται τις περισσότερες φορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάτω από αυστηρούς ελέγχους, επειδή ως κράτος δεν έχουμε δείξει και την καλύτερη διαγωγή στη διαχείρισή τους.

Η νέα δημοτική αρχή που διαθέτει στο δυναμικό της οικονομολόγους, εκλεγμένους και μη, καλά θα κάνει να ασχοληθεί αμέσως με τα οικονομικά του δήμου σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία.
Είναι το πρώτο μέλημα κατά την γνώμη μου, γιατί άνευ χρημάτων « οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν
 δεόντων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: