Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Ο λόγος για τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο


Τον γνωρίζω εδώ και χρόνια, αφού υπηρετεί στην Εφορεία αρχαιοτήτων Κυκλάδων πάνω από 30 χρόνια και ειδικότερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου.

 Το ανασκαφικό του έργο είναι μεγάλο, αλλά το επιστέγασμα της αρχαιολογικής του έρευνας συνδέθηκε με το ιερό του Δεσποτικού, το οποίο ανακάλυψε και αποκάλυψε.

 Το Δεσποτικό πλέον, με το συγγραφικό του έργο και τις διαλέξεις του, το κατέστησε παγκοσμίως γνωστό σε όσους ενδιαφέρονται για τις ελληνικές αρχαιότητες.

 Ο Γιάννος Κουράγιος σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, ιδιαίτερα του παρελθόντος, υπήρξε και παραμένει πάντοτε φιλικός προς την κοινωνία της Πάρου και συνεργάσιμος με τις τοπικές αρχές.

Θυμάμαι όταν αναπαλαιώναμε το κτίριο που στεγάζει τη δημοτική βιβλιοθήκη  ένα πρόβλημα που προέκυψε και μας το έλυσε αμέσως χωρίς διακοπή των οικοδομικών εργασιών. Διαμορφώναμε την αυλή του κτιρίου, όταν σε ένα σκάψιμο βρήκαμε ένα ρωμαϊκό μπούστο. Ήρθε τον είδε, τον μετέφερε στο Μουσείο και συνεχίσαμε με την άδειά του τις εργασίες χωρίς κανένα πρόβλημα.

 Χαρακτηριστικό γνώρισμα του αρχαιολόγου Γιάννου Κουράγιου είναι η φροντίδα και η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Πάρου. Θυμάμαι τις προσπάθειές του για την διατήρηση σε καλή κατάσταση του αρχαίου νεκροταφείου και του ασκληπιείου.

 Και τώρα όλοι μας έχουμε εντυπωσιαστεί από την καταπληκτική αναστηλωτική δουλειά του, που ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αρχαιότητες του Δεσποτικού.

 Το εκτεταμένο ιερό, αφιερωμένο στον Απόλλωνα, άλλαξε ριζικά το λατρευτικό τοπίο των γεωμετρικών και αρχαϊκών Κυκλάδων, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση ιερό μετά από αυτό της Δήλου.

 Το Δεσποτικό έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε, μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών, να διαμορφωθεί σε πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο.

 Οι Δήμοι της Πάρου και της Αντιπάρου τα ελάχιστα που έχουν να πράξουν, τιμώντας το έργο και την προσφορά του Γιάννου Κουράγιου στα νησιά μας, είναι η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη και η βράβευση των χορηγών της μεγάλης του πολύχρονης προσπάθειας, που χωρίς την οικονομική τους στήριξη δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το σπουδαίο αυτό ανασκαφικό και αναστηλωτικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: