Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Μητροπολίτης Αμβρόσιος ο Β΄: Κατέστησε την Εκατονταπυλιανή, από ενοριακό Ναό, πανελλήνιο Προσκύνημα.

 


Τον γνώρισα όταν ακόμη ήμουν μαθητής γυμνασίου και το σχολείο στεγαζόταν στα κελιά της Εκατονταπυλιανής. Υπηρετούσε τότε στη Μητρόπολή μας , ως πρωτοσύγκελλος.

Αυτό που θυμάμαι και που σχολιαζόταν ευρύτατα στη μικρή μας κοινωνία ήταν ότι από το μισθό του δεν κρατούσε παρά ελάχιστα, όσα για να συντηρείται ο ασκητικός του βίος.

Ως μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου από το 1974 και επί 17 συναπτά έτη στην παραμεθόριο, ανέπτυξε πλούσια δράση. Ίδρυσε γηροκομείο, οργάνωσε παιδικές κατασκηνώσεις, στήριξε τη φτωχολογιά, κατασκεύασε ναούς και στήριξε το πνευματικό έργο της Ι. Μ. Αγίου Νικοδήμου στις παρειές του όρους Πάικον στη Γουμένισσα.

Όσα αναφέρω, τα πληροφορήθηκα από τον τότε δήμαρχο Κιλκίς, το φίλο γιατρό Τάσο Αμανατίδη.

Όταν πραγματοποιήθηκε η επιθυμία του ( το 1991) και μετατέθηκε στη Μητρόπολή μας, ένα από τα πρώτα του έργα ήταν η αναβάθμιση του ενοριακού ναού της Εκατονταπυλιανής σε Ι. Προσκύνημα και η ανάδειξή του στο πανελλήνιο.

 Από τον κανονισμό του Ι.Π. (ΦΕΚ, αριθ. 116/7/7/1992, τεύχος πρώτο), αντιγράφουμε: « Σκοπός του Ι. Προσκυνήματος είναι: η προαγωγή του λειτουργικού, θεολογικού, φιλανθρωπικού και ιεραποστολικού έργου της Εκκλησίας, η προβολή ανά το πανελλήνιον του ιστορικού τούτου Ιερού ναού και η απόδοσις τιμής και σεβασμού προς την εν αυτώ αποτεθησαυρισμένην παλαιοτάτην και θαυματουργό εικόνα της Θεομήτορος».

Με το ίδιο ΦΕΚ συστάθηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Πάρου και με άλλα ιδρύθηκαν το  Πνευματικό και Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, του οποίου η προσφορά έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της παριανής κοινωνίας.

Ο μακαριστός ιεράρχης με τον εορτασμό των 17αιώνων και της  προβολής που έτυχε στην Ελλάδα και τις ορθόδοξες κοινότητες του εξωτερικού, με τα επιστημονικά συνέδρια  που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή επιστημόνων εγνωσμένου κύρους και τις εκδόσεις  με σημείο αναφοράς την Εκατονταπυλιανή, την κατέστησε, από απλό ενοριακό ναό, πανελλήνιο Προσκύνημα.

Η παριανή κοινωνία τον κατέγραψε στη συλλογική της μνήμη ως υπόδειγμα ποιμενάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: