Ο λαός μας με τη σοφία που τον διακρίνει έχει τρόπο να μας προειδοποιεί με παροιμίες των οποίων η διαχρονική αξία στις μέρες μας παραμένει ιδιαιτέρως επίκαιρη, λόγω των έκτακτων γεγονότων που βιώνουμε. Ιδού μερικές:
“Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.”
Και η εξήγηση – δίδαγμα: Όσοι προβλέπουν τον ερχομό μιας δύσκολης και επικίνδυνης κατάστασης, προετοιμάζονται εγκαίρως για να την αντιμετωπίσουν.
“Φύλαγε τα ρούχα σου, να’ χεις τα μισά”.
Εξήγηση- δίδαγμα: Είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και προνοητικοί ώστε να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες απώλειες, από διάφορες δύσκολες καταστάσεις.
«Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».
Γνωστή και αυτή η παροιμία, που ακόμα και στις μέρες, εκτός από τη μεταφορική της αξία, συμβαίνει κάποιοι ιδιοκτήτες των συμπαθέστατων υποζυγίων να τα αναζητούν, επειδή τα αφήνουν ελεύθερα σε μη περιφραγμένο χώρο.
Μα γιατί αναφερόμαστε στη λαϊκή σοφία; Μα γιατί δεν έχουμε βάλει μυαλό και συνεχίζουμε να δίνουμε πίστη σε διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις των κυβερνώντων, οσάκις έχουμε γεγονότα από τα οποία προκύπτει η ανεπάρκειά τους.
Και όταν αυτά παρέλθουν διαπιστώνουμε τα ψέματα που μας είπαν. Γιατί δε βλέπουν, δεν προβλέπουν και δεν ακούν.
Μεθυσμένοι από τη δύναμη της εξουσίας κάνουν ότι τους γουστάρει και νοιάζονται κυρίως για την καρέκλα. Γι΄αυτό και τρέμουν οσάκις επίκειται κυβερνητικός ανασχηματισμός.
Ευθύνες έχουμε και εμείς. Χτίζουμε σε δασικές εκτάσεις, κλείνουμε δρόμους, μπαζώνουμε ρέματα και κάνουμε και εμείς ότι μας γουστάρει με την ανοχή ή την αδιαφορία των τοπικών αρχών.
Πρόσφατα εδώ στην Παροικιά έκλεισαν με ντουβάρι την κοίτη χειμάρρου, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση από κανένα.
Σ΄αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμαρχος με συνεργείο του Δήμου πηγαίνει επί τόπου σπάει το ντουβάρι και ελευθερώνει την κοίτη του χειμάρρου. Κι ας είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση της Περιφέρειας.
Αν δεν αλλάξουμε μυαλά κάποια στιγμή ή θα καούμε ή θα πνιγούμε και στην Πάρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου