Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου τέλειωσε, υποβαθμισμένο εξαιτίας του κορωνοϊού, χωρίς τη λιτάνευση της Ι. Εικόνας της Παναγίας, χωρίς απόδοση τιμών από το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, χωρίς τις βραδινές εκδηλώσεις του Δήμου μας, χωρίς την παρουσία επισήμων, με μόνη εξαίρεση τη βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κατερίνα Μονογιού και την πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη και τέλος χωρίς την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης (κρατικά και ιδιωτικά) που φέτος ήταν μηδενική.
Είναι χρήσιμο να ειπωθούν κάποιες αλήθειες που αφορούν όλους μας.
Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η Εκατονταπυλιανή, από μόνη της είναι ένα μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο, που στέκει όρθιο εδώ και 18 αιώνες, έργο αυτοκρατόρων και αγίων, στενά συνδεμένο με την βασιλίδα Πόλη.
Προσπάθειες ανάδειξης του μνημείου δεν είχαν την επιβαλλομένη συνέχεια ούτε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και έχουμε ευθύνες όλοι.
Η Πάρος δεν υποδέχεται μόνο επισκέπτες που έρχονται στο νησί για να απολαύσουν το ήλιο και τις καθαρές του θάλασσες. Είναι αρκετοί και οι φιλοξενούμενοί μας που έρχονται για προσκύνημα ή για να περιηγηθούν στον αρχαίο ναό της Εκατονταπυλιανής.
Στις μέρες μας, που χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη κρίση διαχρονικών αξιών και το γενικό ξεχαρβάλωμα, η προβολή αυτής της μοναδικότητας αποτελεί υποχρέωση όλων μας.
Οφείλουμε να στηρίξουμε τη Διοίκηση του Ιερού Προσκυνήματος, ώστε να μπορέσει να προβάλει, όχι αποσπασματικά, αλλά με οργανωμένη συνέχεια το φάρο αυτό της Ορθοδοξίας και τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό μας θησαυρό.
Το χρωστάμε στο Νικόλαο Μαυρογένη που το στερέωσε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1773 και το παρέδωσε στους επερχόμενους, αλλά και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Δημήτριο Αλιπράντη, που χρηματοδότησαν τη μεγάλη αρχαιολογική προσπάθεια του Αναστασίου Ορλάνδου, που επανέφερε το μνημείο στην ιουστινιάνεια αρχιτεκτονική του μορφή.
Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, όπως: η ανάπλαση του αύλειου χώρου, σύμφωνα με όσα υποσχέθηκε, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημήτριος Αθανασούλης, η τακτοποίηση και η μελέτη του πλήθους των διάσπαρτων μαρμάρων, η ανάδειξη των αρχιτεκτονικών μελών που αποσπάστηκαν από το κτηριακό συγκρότημα μετά την αναπαλαίωση, η συνεχής συντήρηση των εικόνων του Βυζαντινού Μουσείου, η επισκευή και η ανάδειξη του Φραγκομονάστηρου και η επαναφορά του στο αρχικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και τέλος η έγκαιρη κάθε φορά προετοιμασία και συνεννόηση με την κρατική τηλεόραση για τη προβολή της Εκατονταπυλιανής και όχι όπως συνέβη με το φετινό εορτασμό, που την εξαφάνισε.
Και ένα τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Η ανάθεση μελέτης για την εικονική παρουσίαση και τη διαδραστική περιήγηση του Συγκροτήματος της Εκατονταπυλιανής, όπως έχει γίνει για πολλά αρχαία μνημεία από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος ανάδειξης της Εκατονταπυλιανής σε όλη την υφήλιο.
Δυνάμεις, που μπορούν να συμβάλουν στα πιο πάνω εκτεθέντα υπάρχουν, αρκεί να υπάρξει το σχετικό ερέθισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου