Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Ο γιορτασμός των 17 αιώνων από την ανέγερση της Εκατονταπυλιανής (σε σντίθεση με το φετινό, λόγω κορωνοϊού)

 


Ήταν τυχαία η συνάντηση στην οποία μου ζητήθηκε να προχωρήσω σε ενέργειες για τον εορτασμό των 17 αιώνων από την ανέγερση του μοναδικού μνημείου της χριστιανοσύνης, της Εκατονταπυλιανής.

 Ήταν Νοέμβρης του 1994, λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές, όταν δύο υπάλληλοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου, ο Νίκος Βάγιας και ο Νίκος Ιωάννου Μπιζάς με συνάντησαν και μου πρότειναν για γιορταστούν τα 1700  χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας  της Εκατονταπυλιανής. Συμφώνησα, αλλά τους είπα ότι αυτό δεν εξαρτάται από το Δήμο. Πρέπει να συμφωνήσει και η τοπική μας Εκκλησία. 

Μητροπολίτης ήταν τότε ο μακαριστός Αμβρόσιος Στάμενας και στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος συμμετείχαν δύο εξαίρετοι εκπαιδευτικοί. Ο θεολόγος Λεωνίδας Ρούσσος και ο δάσκαλος και συγγραφέας Παναγιώτης Πατέλλης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για άλλο θέμα στο χώρο της Εκατονταπυλιανής,   μετέφερα την πρόταση στον Μητροπολίτη μας. Την άκουσε με προσοχή, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει αμέσως, προφανώς επειδή η υλοποίησή της δεν ήταν κάτι απλό. Όμως τελικά την υιοθέτησε. Ίσως να του είχαν γίνει ανάλογες προτάσεις και από άλλους συμπατριώτες μας και να του είχαν μεταφερθεί από τους στενούς του συνεργάτες.

Ξεκίνησε αμέσως πολύ σοβαρή και μεθοδική προσπάθεια από τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος. Σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση και την πραγμάτωση του προγράμματος είχε ο προσφάτως εκλιπών καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μανάφης, η τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ελισάβετ Παπαζώη, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και τώρα υπουργός Λίνα Μενδώνη και ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου πατήρ Θεόδωρος Ζήσης.

Ο Δήμος οργάνωσε αυτά που είχε αναλάβει από τη δικής του πλευρά. Συνεργάστηκε στενά με την Διεύθυνση Ειδικών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα έργα που είχε προγραμματίσει και εκτέλεσε στον περιβάλλοντα χώρο της Εκατονταπυλιανής, ανέλαβε τη φιλοξενία των υψηλών προσώπων σε στενή συνεργασία με τον Βασίλη Καρποδίνη , ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου PORTO PAROS και μεγάλο χορηγό των εκδηλώσεων, έλυνε αμέσως τα προβλήματα που προέκυπταν και αφορούσαν τις υπηρεσίες του Δήμου και χρηματοδότησε την έκδοση των πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο « Εκατονταπυλιανή και χριστιανική Πάρος». (1)     Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1996, κορυφώθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο, με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και ολοκληρώθηκαν με το Επιστημονικό Συνέδριο, που προανέφερα.  

Ο γιορτασμός στέφθηκε με επιτυχία και ο αρχαίος χριστιανικός ναός προβλήθηκε στο πανελλήνιο, όσο ποτέ άλλοτε.  Και αυτό πιστώνεται στον Μακαριστό Αμβρόσιο και την τότε Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος.                                               

(1)      Λεπτομερή περιγραφή των εκδηλώσεων στο βιβλίο του Παναγιώτη Πατέλλη «Αναμνήσεις ενός Παριανού», έκδοση 2008, σελ. 282.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια: