Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Η καταστροφή του πάρκου αγίου Νικολάου αποτελεί έγκλημα σε βάρος της Παροικιάς

 


Πολλές οι συζητήσεις για το κυκλοφοριακό της Παροικιάς, πολλές οι μελέτες που αραχνιάζουν στα ράφια του Δήμου και πολλά τα χρήματα που έχουν πληρωθεί στους μελετητές, αλλά στην πράξη εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε το ουσιαστικό.

Εσχάτως γίνεται πολύς λόγος για τη διάνοιξη αυτοκινητόδρομου εντός του πάρκου Αγίου Νικολάου, που ούτε λίγο ούτε πολύ θα καταστρέψει έναν σημαντικό ελεύθερο χώρο, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μοναδικό βυζαντινό μνημείο της Εκατονταπυλιανής.

Η πρόσφατη οριακή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με ψήφους 14-13 υπέρ της διάνοιξης, που εάν ήταν παρούσα η πρόεδρος της κοινότητας Πάρου, θα υπήρχε ισοψηφία, δείχνει ότι ο Δήμος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια ενέργεια που στηρίζεται μόνο στην πρόταση των μελετητών.

Αναρωτιόμαστε, εάν στη φάση της ανάλυσης που προηγείται σε ανάλογες μελέτες, έχουν ερωτηθεί και έχουν εκφράσει γνώμη η Δ.Ε. του Ι.Π. της Εκατονταπυλιανής, η Διοίκηση του Κέντρου Υγείας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Δ/νση Ειδικών Έργων που πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και βέβαια οι κάτοικοι της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι η ανάπλαση του χώρου η οποία περιβάλλει το μνημείο της Εκατονταπυλιανής, (πραγματοποιήθηκε το 1996), είχε την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έπειτα από έγγραφο της τότε Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και όταν ζητήθηκε από το Δήμο η κατασκευή αγωγού ομβρίων κατά μήκος της οδού Εκατονταπυλιανής, υπήρξε αρνητική απάντηση, επειδή σε βάθος ενός μέτρου από την επιφάνεια του εδάφους υπάρχουν αρχαιότητες.

Γίνεται αντιληπτό αυτό που πρόκειται να συμβεί, εάν όπως πιθανολογούμε, βρεθούν κατά την διάρκεια των εργασιών αρχαιότητες.

Δεν θα ήταν προτιμότερο,
αντί να λαμβάνονται αποφάσεις που μόνο προβλήματα θα προκαλέσουν, να δοκιμαστεί άλλη λύση;

Η Κοινότητα Πάρου έχει άποψη επί του θέματος; Και εάν έχει γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: