Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στην Πάρο



Πριν 200 χρόνιασαν σήμερα, στις 24 Απρίλη 1821, ο επικεφαλής της Φιλικής Εταιρίας στην Πάρο, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, κήρυξε την Επανάσταση στο νησί. Καλώντας στα όπλα τους συμπατριώτες του, ο Π. Δημητρακόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων στην επαναστατική του Διακήρυξη:

«Φίλοι της ελευθερίας ομογενείς Έλληνες κάτοικοι της νήσου Πάρου. Κανείς σας δεν αγνοεί ότι το γένος όλον διά να απολαύσει την ελευθερίαν του και μετ’ αυτής πάσαν ευδαιμονίαν, ανέλαβε τα όπλα (...). Σεις δεν είσθε κατώτεροι εκείνων κατά την ανδρείαν. Αναλάβατε λοιπόν τα όπλα και ελάτε να συγκαταλεχθήτε μετά των λοιπών συστρατιωτών»!

Και πράγματι, δεκάδες Παριανοί από όλα τα χωριά και από όλα τα μετερίζια, αγρότες, τεχνίτες, ψαράδες, κ.ά., παράτησαν τα εργαλεία της δουλειάς τους και έσπευσαν να ριχτούν στη μάχη. Παριανοί πολέμησαν στην πολιορκία της Τριπολιτσάς έως και την Κρήτη, δίνοντας το αίμα τους στην υπόθεση της λευτεριάς. Άλλοι πολέμησαν στις θάλασσες, στο στόλο που οργάνωσε με δικά της έξοδα η Μαντώ Μαυρογένους.

Σήμερα, αλλά και κάθε μέρα, σε κάθεσύγχρονη μάχη που δίνουμε για τις ανάγκες και τις ελπίδες μας, τιμούμε όλους εκείνους, που έδωσαν το αίμα τους για την αποτίναξη της τυραννίας. Και τους τιμάμε, ακριβώς, αγωνιζόμενοι με τη σειρά μας για την αποτίναξη κάθε μορφής σύγχρονης τυραννίας, είτε αυτή λέγεται φτώχεια, είτε ανεργία, είτε ανασφάλεια, είτε εκπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών μας, την υγεία και την ίδια μας τη ζωή.

Εμπρός λοιπόν « …της γης οι κολασμένοι…» για τους αγώνες των καιρών μας,την κοινωνική συμμαχία των σύγχρονων αναγκών, την πραγματική κοινωνική απελευθέρωση, το σοσιαλισμό!

Πάρος 24-4-21

Δεν υπάρχουν σχόλια: