Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Οι δράσεις των Φίλων της Πάρου για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείω

 

Με πρωτοβουλία μας ξεκίνησαν οι δράσεις για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων. 

Η πρωτοβουλία των ΦτΠ&Α για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Από τις 20 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου η ομάδα του καθηγητή Γ. Καρυδάκη, του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έκανε την πρώτη διερευνητική επίσκεψη για την μελέτη ψηφιακής αποτύπωσης των αρχαίων λατομείων μαρμάρου.

Η δράση αυτή έρχεται σε υλοποίηση των συμπερασμάτων της Ημερίδας για τα αρχαία λατομεία που οργάνωσαν οι Φίλοι της Πάρου στις 16/11/2019. Στα πλαίσια αυτά η διερευνητική επίσκεψη, οργανώθηκε από την «ομάδα εργασίας για την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων» στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΦτΠ&Α, του Αρχιλόχου και του Δήμου Πάρου. Η επίσκεψη έγινε μετά από συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και χρηματοδοτήθηκε από τους ΦτΠ&Α, τον Δήμο Πάρου, αλλά και ιδιωτικούς χορηγούς.

Στόχος της επίσκεψης ήταν δοκιμαστικές τρισδιάστατες σαρώσεις του χώρου με χρήση σαρωτή laser και εξειδικευμένου εξοπλισμού για τη λεπτομερή ψηφιακή αποτύπωση της δομής των λατομείων, αλλά και κάμερας 360ο. Επί πλέον, έγιναν καταγραφές από πτήσεις εναέριου εξοπλισμού (drone). Η επίσκεψη επέτρεψε την ψηφιακή σάρωση αρκετών μέτρων μέσα στην στοά των Νυμφών καθώς και του κτιρίου των Γαλλοβέλγων. Η ομάδα συναντήθηκε με τους τοπικούς φορείς στο Δήμο Πάρου και με τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο ενώ την Τρίτη 22/9ου οι ΦτΠ&Α παρέθεσαν δείπνο στην ερευνητική ομάδα, στο μαγευτικό λιμανάκι της Νάουσας.

Η εργασία αυτή, της οποίας τα αποτελέσματα θα αποσταλούν σύντομα, θα συνεχιστεί. Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Πάρου συμπεριέλαβε το κόστος της μελέτης ψηφιακής αποτύπωσης (18.000 €) στον προϋπολογισμό του για το 2020. Οι ΦτΠ&Α θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την υλοποίηση όλων των δράσεων που προτάθηκαν στην Ημερίδα της 16/11/2019 σαν απαραίτητες για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων, σε στενή συνεργασία με το Δήμο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και άλλους Παριανούς συλλόγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: