Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Επίσκεψη – περιοδεία Νίκου Συρμαλένιου στην Πάρο και Αντίπαρο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα νησιά δεν μπορούν να πληρώσουν τις ανεπάρκειες και τις παλινωδίες  της κυβερνητικής πολιτικής

Την Πάρο και Αντίπαρο επισκέφθηκε το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 4 και 5/9 ο Νίκος Συρμαλένιος. Συνοδευόμενος από τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Μαριαλένα Σαρρή – Παναγάκη, Νίκο Σαρρή, Χάρη Γιουρτζίδη, Σταύρο Στέλλα και Κώστα Ρούσσο, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους δημάρχους, με επιχειρηματίες εστίασης, με τη διοίκηση του Κέντρου Υγείας, με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.
Κεντρικό ζήτημα ήταν η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα δύο νησιά μετά τα τοπικά lock-down, όπου οι τοπικοί φορείς θεωρούν ότι τα δύο νησιά στοχοποιήθηκαν άδικα και χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του αρμόδιου φορέα, του ΕΟΔΥ. Παράλληλα επισήμαναν ότι ο τουρισμός και η τοπική οικονομία υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά, λόγω της εσπευμένης αναχώρησης χιλιάδων τουριστών από τα νησιά.
Από την πλευρά μας, επισημάναμε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι καθοριστικές, γιατί στη δεύτερη φάση της πανδημίας, άνοιξε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο, ενώ θα μπορούσε να εφαρμόσει σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας την επίδειξη αρνητικού τεστ εντός των τελευταίων 72 ωρών. Επίσης θεωρούμε αδιανόητη την αδιαφάνεια και την άρνηση ενημέρωσης εκ μέρους του ΕΟΔΥ αλλά και της Πολιτικής Προστασίας τόσο προς τους Δημάρχους, όσο και προς τις διοικήσεις των τοπικών υγειονομικών αρχών, για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, έτσι ώστε τα νησιά να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν συνολικά τόσο τις βασικές αρχές διασφάλισης της δημόσιας υγείας, όσο και τις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες.


Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 4/9 ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε στην Πάρο με το Δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο, με τον οποίο πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας, όπου παρουσία και του προέδρου της διοικούσας Χαράλαμπου Μαλλινδρέτου, επόπτευσαν τους χώρους που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση περιστατικών covid 19 (θαλάμους αρνητικής πίεσης) καθώς και το χώρο που λειτουργεί ο μοριακός αναλυτής. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον επιστημονικό διευθυντή Γιώργο Τζανίδη, παρουσία και της προέδρου του Συλλόγου στήριξης του Κ.Υ. Άννας Κάγκανη, όπου έγινε εκτεταμένη συζήτηση τόσο για τα θέματα της πανδημίας, όσο και για την κατάσταση και τις ανάγκες του Κ.Υ. Αναλυτικότερα, επιβεβαιώθηκε ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου πιστοποιήθηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων στο Κ.Υ. χωρίς να συνυπολογίζεται ο αριθμός που προέκυψε από τα ιδιωτικά διαγνωστικά αλλά και από αυτά που εστάλησαν κεντρικά στον ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώθηκε ότι μοναδικός υπεύθυνος για τις επίσημες ανακοινώσεις είναι ο ΕΟΔΥ, όπως έχει επισημανθεί άλλωστε από τις εγκυκλίους της 2ης ΥΠΕ. Σχετικά με την κατάσταση του Κ.Υ., διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνέχιση της διαδικασίας πρόσληψης τριών ειδικευμένων γιατρών (παθολόγος, ορθοπεδικός και γυναικολόγος) που είχε εγκριθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και που πρέπει απαραιτήτως να προχωρήσει, ενώ μας ενημέρωσαν ότι επίκειται ο διορισμός ακτινολόγου (σε αναμονή δημοσίευσης στο ΦΕΚ). Επίσης ενημερωθήκαμε για την έγκριση του νέου Οργανισμού, που θα συμβάλει στην καλλίτερη λειτουργία του Κ.Υ.Τέλος σχετικά με το προσωπικό, επισημάνθηκε ότι υπάρχει ικανοποιητική στελέχωση νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης 2ης καθαρίστριας, καθώς και ενός διοικητικού υπαλλήλου. Συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη λειτουργίας μικροβιολογικού, όπου απαιτείται οπωσδήποτε η στελέχωση του με ένα γιατρό, καθώς και βοηθού μικροβιολόγου ΤΕ, καθώς και η ενδεχόμενη σύσταση και λειτουργία μονάδας νεφρού, για την οποία κατατέθηκαν οι σοβαρές δυσκολίες υποστήριξης της. Από την πλευρά μας, δεσμευτήκαμε αφενός μεν να στηρίξουμε όλα τα αιτήματα για την εύρυθμη λειτουργία και την ισχυροποίηση του Κ.Υ. και αφετέρου αναδείξαμε μια νέα δέσμη κινήτρων που πρόσφατα επεξεργάστηκε ο τομέας υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση ειδικευμένων γιατρών στα νησιά.
Στη συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου Ανέστη Μαλλιάρη και με τη πρόεδρο του συλλόγου δασκάλων Μαριαλένα Σαρρή –Παναγάκη, με τους οποίους συζήτησε τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν ενόψει του ανοίγματος των σχολείων στις 14/9. Διαπιστώθηκε η μεγάλη ανησυχία τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των γονέων για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν τόσο για την πρόσληψη των καθαριστριών, όσο και για την προμήθεια μασκών, ενώ μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία εγκύκλιος με οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας.Πέραν αυτών συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη εκπαιδευτικών κενών τόσο στην πρωτοβάθμια και ειδικά στις θέσεις παράλληλης στήριξης, όσο και στη δευτεροβάθμια, ενώ επισημάνθηκαν για άλλη μια φορά τα προβλήματα της έλλειψης κτιριακών υποδομών, αφού π.χ. παραμένει ακόμα άχτιστο το οικόπεδο που είχε αγοραστεί από τη Ν.Α. το 2008 και που προοριζόταν για τη στέγαση του γυμνασίου.
Την Παρασκευή το απόγευμα στον Πρόδρομο και στο καλλιτεχνικό καφενείο, συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με αντιπροσωπεία της Επιτροπής αγώνα επιχειρήσεων της εστίασης, με πρόεδρο τη Μαρία Ραγκούση.Στη συζήτηση κατατέθηκαν τα αιτήματα των μαγαζατόρων της Πάρου και εκφράστηκε η αγανάκτηση τους για τη διαμορφούμενη κατάσταση μετά και το τοπικό lockdown. Τονίστηκε ότι η λήξη της φετινής σεζόν που ήλθε βίαια στο νησί, βρίσκει τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στο χώρο του επισιτισμού σε ακόμα πιο δεινή θέση, με τους περισσότερους να έχουν ανοίξει τα μαγαζιά τους από τα τέλη Μαΐου και μέχρι σήμερα να μην έχουν εξασφαλίσει ούτε καν τα έξοδα λειτουργίας τους. Με την Κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στα προβλήματα και μόνο να υπόσχεται. Όταν οι ασφαλιστικές εισφορές τρέχουν από τον Ιούνιο κανονικά, όταν οι δόσεις για την εφορία ήδη ξεκίνησαν. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα άσκησαν επίσης κριτική για μέτρα που είχαν ληφθεί κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Νίκος Συρμαλένιος τους ανταπάντησε αναπτύσσοντας το Πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” μέσω του οποίου θα εξασφαλιζόταν τόσο προς τις μικρές επιχειρήσεις, όσο και προς τους εργαζόμενους, μια ισχυρή εμπροσθοβαρής στήριξη από το χρηματοδοτικό απόθεμα των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση μας. Τους εξήγησε επίσης ότι βγαίνοντας από τα μνημόνια του 2018, επεξεργαστήκαμε πρόγραμμα ανακούφισης των κοινωνικών στρωμάτων που είχαν πληγεί, με στοχευμένα μέτρα για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50 %, για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11%, για μείωση του ΕΝΦΙΑ στις χαμηλές αξίες μέχρι και 50 % κλπ. Τόνισε επίσης ότι δεν αρκεί η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, αλλά απαιτείται η παρουσία ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος που θα αποκρούσει την κυβερνητική πολιτική.
Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος, συναντήθηκε  το Σάββατο 5/9/2020, σε  μια αντίστοιχη συνάντηση με επιχειρηματίες της εστίασης σε γνωστό κατάστημα της Παροικιάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι επιχειρηματίες επανέλαβαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τη φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας, καθώς και τα ειδικότερα θέματα που προέκυψαν λόγω της αυστηρότητας των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν σε Πάρο και Αντίπαρο και εξέφρασαν την απόγνωση τους ενόψει των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων της επόμενης περιόδου.
Το Σάββατο το απόγευμα ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε στη Νάουσα, με τον πρόεδρο των αλιέων Δημήτρη Σκιαδά, ο οποίος του μετέφερε την αγωνία του για την επιβίωση του κλάδου. Διαπιστώνοντας τη μη προσέλκυση νέων στον κλάδο, διατύπωσε τις θέσεις των επαγγελματιών αλιέων για χάραξη μιας πολιτικής γενναίων μέτρων στήριξης, κυρίως οικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, έτσι ώστε η αλιεία να καταστεί πυλώνας του πρωτογενούς τομέα στα νησιά και σε όλες τις παράκτιες περιοχές. Επίσης στη Νάουσα συναντήθηκε με ομάδα δημοκρατικών πολιτών, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τη διαμορφούμενη κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Οι συναντήσεις στην Πάρο έκλεισαν το Σάββατο βράδυ με συνάντηση μελών του κόμματος, όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για την πορεία μας, ενόψει της ανασυγκρότησης και της διεύρυνσης στον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο. Επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας που έφεραν και την αναβολή του Συνεδρίου και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της παρουσίας μας με όποιο πρόσφορο τρόπο στα πλαίσια της συγκυρίας. Στη συνάντηση κυριάρχησε η ανάγκη απόκρουσης των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ στην οικονομία, στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα  και ατομικά δικαιώματα. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης και σε τοπικό επίπεδο, μέσω της επικοινωνίας με όλα τα μέλη και τους φίλους, με στόχο τη δημιουργία θεματικών επιτροπών και την αναβάθμιση της παρέμβασης μας στην κοινωνία.
Στην Αντίπαρο ο Νίκος Συρμαλένιος βρέθηκε το Σάββατο πρωί, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Τάσσο Φαρούπο.Και εδώ επιβεβαιώθηκε η πιστοποίηση διψήφιου αριθμού κρουσμάτων κατά το μήνα Αύγουστο, ενώ δια γυμνού οφθαλμού αντιλαμβάνονται όλοι τη ζημιά που υπέστη το νησί μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί ότι η ελάχιστη δύναμη των τριών αστυνόμων που υπηρετούν στο νησί, δεν αρκεί όχι για να περιφρουρήσει την τήρηση των μέτρων, αλλά ούτε και για την κάλυψη των όποιων στοιχειωδών αναγκών. Ένα νησί που σχεδόν άδειασε αμέσως με τη λήψη των μέτρων με μεγάλες συνέπειες στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν το δήμο, αναρωτηθήκαμε για τη στελέχωση του, που αποτελεί εδώ και πέντε χρόνια την κρισιμότερη ζωτική ανάγκη για τη λειτουργία του. Πληροφορηθήκαμε ότι διορίστηκαν επιτέλους εννέα εργάτες με την 3Κ για την καθαριότητα, ενώ εκκρεμούν ακόμα δύο κρίσιμες θέσεις που προκηρύχθηκαν από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ ( ένας τοπογράφος και ένας ΠΕ Οικονομικού) και οι οποίες όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά ο ένας εκ των δύο ήδη παραιτήθηκε πριν καν διοριστεί.Τέλος ρωτήσαμε για το περίφημο λατομείο του Ακονητού, το οποίο αποτελεί δημοτική περιουσία, αλλά δεν έχει κανονική άδεια λειτουργίας. Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και 35 χρόνια, ενώ στην προτροπή μας για προώθηση όλων των περιβαλλοντικών και άλλων κανόνων έτσι ώστε να λειτουργήσει νόμιμα και κανονικά, δήλωσε ότι απαιτείται ανάθεση μελέτης, με τις γνωστές σύμφυτες δυσκολίες που έχουν οι μικροί ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: