Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Να μπει φρένο στην υποβάθμιση της μεγάλης γιορτής της Εκατονταπυλιανής

 

Παλαιότερη φωτογραφία  της λιτανείας, όταν εφημέριος

 ήταν ο μακαριστός πατήρ Κωνστάντιος Χερουβείμ.

Πενιχρός ο φετινός απολογισμός της γιορτής της Εκατονταπυλιανής.

Τα κανάλια εξαφάνισαν το παλαιοχριστιανικό μνημείο, (το ένα από τα τρία που υπάρχουν στην Ελλάδα), το πολεμικό ναυτικό εκπροσωπήθηκε από μια πυραυλάκατο και όχι από φρεγάτα και το ναυτικό άγημα μετριόνταν στα δάκτυλα των δύο χεριών.

Μάταια περίμεναν οι πιστοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό τη μετάδοση από την κρατική τηλεόραση της Θείας Λειτουργίας  από το Ι. Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής.

Κουβέντα από το κρατικό κανάλι των ειδήσεων, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά, που στα βραδινά τους δελτία αφιέρωσαν ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε, εάν εστάλη αίτημα προς την ΕΡΤ από το Ι. Προσκύνημα για την κάλυψη του εορτασμού. Γιατί , εάν αληθεύει, ότι δεν εστάλη, επειδή η δαπάνη της φιλοξενίας είναι  δαπανηρή, τότε υπάρχει θέμα.

Αλλά και η δικαιολογία, ότι δεν υπήρχαν ένστολοι για να σηκώσουν την εικόνα ή ότι κάποια διακοσμητικά φυτά εμπόδιζαν την παραδοσιακή πορεία της λιτανείας, δεν πείθει παρά ελάχιστους. Πάντοτε υπάρχει τρόπος για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, εάν υπάρχει βούληση.

Τη γιορτή της Εκατονταπυλιανής τίμησαν με την παρουσία τους παλαιότερα ο Κων/νος Καραμανλής και στο πρόσφατο παρελθόν, οι πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος (δύο φορές) και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αρχηγοί κομμάτων και άλλες προσωπικότητες, σε αντίθεση με τη φετινή περιορισμένη εκπροσώπηση των πολιτικών μας, που περιορίστηκε σε κυκλαδικό επίπεδο και τους οποίους ευχαριστούμε για την παρουσία τους.

Εμείς θυμίζουμε, ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Ι. Προσκυνήματος, που εγκρίθηκε από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας τη Ελλάδος το 1992, αναφέρει, ότι σκοπός του είναι «η προβολή ανά το πανελλήνιον του μεγάλου και ιστορικού τούτου Ιερού ναού και η  απόδοσις τιμής και σεβασμού προς την εν αυτώ αποτεθησαυρισμένην παλαιοτάτην και θαυματουργόν εικόνα της Θεομήτορος» (άρθρο 2).

Εάν ο Μητροπολίτης μας επιθυμεί να βάλει φρένο στην υποβάθμιση της μεγάλης γιορτής της Εκατονταπυλιανής, ας συστήσει από αύριο κιόλας οργανωτική επιτροπή που θα προετοιμάςει τον εορτασμό του 2025.

Αξιόλογοι παριανοί και παριανές ευτυχώς υπάρχουν και είναι πολλοί και πολλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: