Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Όταν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου

 



Γιορτή της Εθνικής Αντίστασης σήμερα.

Κορυφαίο το αντιστασιακό γεγονός που γιορτάζει ο ελληνισμός.

Ενωμένοι οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, αιφνιδιάζοντας τους γερμανούς και τους ιταλούς κατακτητές.

Δεν ήταν μόνο η πράξη αυτή που αναπτέρωσε το ηθικό των λαών της κατεχόμενης Ευρώπης.

Είχαν προηγηθεί και άλλες πολλές σε κάθε γωνιά της σκλαβωμένης πατρίδα μας, που πληρώθηκαν με το αίμα των αγωνιστών ή ως αντίποινα με ομαδικές εκτελέσεις.

Και εμείς εδώ στα νησιά μας πληρώσαμε ακριβά τα γνωστά γεγονότα της Αντιπάρου με εκτελέσεις, φυλακίσεις και μεταφορά συμπατριωτών μας στα κολαστήρια της ναζιστικής Γερμανίας, από τα οποία κάποιοι άνθρωποί μας δεν ξαναγύρισαν.

Και λίγο πριν γίνει ξαστεριά, ο δικός μας  Νικόλας Στέλλας, ο εθνομάρτυρας της Πάρου βασανίστηκε και κρεμάστηκε, χωρίς να του πάρουν μιλιά οι κατακτητές.

Και όταν ο γερμανός διοικητής της Πάρου αποφάσισε να προχωρήσει σε αντίποινα, ο όσιός μας, ο ηγούμενος της Λογγοβάρδας γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος διέσωσε δεκάδες νέους μας, όταν πρόσφερε τον εαυτό του για εκτέλεση, αντί εκείνων.

Γεγονότα δραματικά της εποχής εκείνης που δεν πρέπει να ξεχνιούνται και θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία μας.

Βλέπουμε στις μέρες μας τι συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, στην Παλαιστίνη, όπου σφαγιάζονται λαοί.

Η ειρήνη κινδυνεύει και πάλι και χρέος δικό μας είναι η θωράκιση της Πατρίδας και η προστασία της από τους αναθεωρητές γείτονές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: