Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και στην Ελλάδα.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους αιφνιδιαστικά σε αρκετές περιοχές της Χώρας, με τελευταίο αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία.
Η Πάρος βιώνει περίοδο ξηρασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μας επισκεφθεί σε χρόνο άγνωστο και απρόσμενα κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο.
Δεν γνωρίζω, εάν οι υπηρεσίες του δήμου μας είναι προετοιμασμένες για να το αντιμετωπίσουν και να περιορίσουν τις επιπτώσεις του, στην περίπτωση που το νησί (ο μη γένοιτο) βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Γιατί τις πρώτες ώρες του φαινομένου και μέχρι να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός, το νησί θα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με τις δικές του δυνάμεις.
Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει σχεδιασμός.
Συνήθως τους θερινούς μήνες προετοιμαζόμαστε για τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα και το χειμώνα για πιθανές καταστάσεις του καλοκαιριού που έχουν σχέση κυρίως με τις πυρκαγιές.
Η νέα δημοτική αρχή δεν πρέπει να βρεθεί απροετοίμαστη.
Εάν υπάρχουν σχέδια στο δήμο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, πρέπει να τα μελετήσει και να προχωρήσει σε αναθεώρησή τους, όπου χρειάζεται.
Εάν δεν υπάρχουν θα πρέπει να εκπονηθούν σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα και το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, χωρίς να εξαιρείται από τη συνεργασία αυτή και η Ομάδα Διάσωσης, που πολλά έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στο νησί μας.
Πρέπει να εντοπιστούν οι περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο από έντονη βροχόπτωση, να γίνει καταγραφή όλων των βαρέων οχημάτων (φορτωτές, ερπυστριοφόρα κ.λ.π.) με ονόματα και τηλέφωνα των ιδιοκτητών τους, να ελευθερωθούν οι χείμαρροι από μπάζα και άλλα φερτά υλικά και σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία απουσιάζουν παντελώς από το νησί.
Η Πάρος μέχρι τώρα υπήρξε τυχερή. Όμως μέχρι πότε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου