Το χθεσινό καιρικό φαινόμενο δεν συμβαίνει συχνά. Αλλά συμβαίνει και η κλιματική κρίση κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει. Το πρανές που δημιουργήθηκε το 1996 μας προστάτεψε από τα χειρότερα.
Η σκοπιμότητα του έργου αυτού αμφισβητείται ακόμα και σήμερα από μερίδα συμπατριωτών μας, με το σκεπτικό ότι χάθηκε η αμεσότητα της θάλασσας με τον περιπατητή.
Για την ιστορία παραθέτω κάποια ιστορικά στοιχεία.
Το 1976 το Λιμενικό Ταμείο μπάζωσε την παραλία της Παροικίας με πέτρες και χώματα που προέκυψαν από τη διάνοιξη του δρόμου Παροικιάς –Λευκών στο πλάτος που υπάρχει σήμερα. Επί πλέον τοποθέτησε μεγάλους ογκόλιθους με μπίγα για την προστασία του έργου στην εξωτερική του πλευρά.
Ατυχώς δεν διαθέτω φωτογραφία αυτού του έργου.
Το 1995 η τότε δημοτική αρχή, στο ξεκίνημα της, παρέλαβε από την προηγούμενη αρχιτεκτονική πρόταση του αρχιτέκτονα Γιώργου Ευριπιώτη και μια μικρή χρηματοδότηση από τότε υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ).
Ωρίμασε το φάκελο του έργου και τον έστειλε για έγκριση στην τότε Νομαρχία Κυκλάδων, η οποία ενέκρινε την εκτέλεση του έργου με μία προϋπόθεση: να δημιουργηθεί το πρανές που υπάρχει.
Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να πεισθεί ο επιβλέπων μηχανικός της Νομαρχίας, ώστε να μειωθεί το ύψος του, που θα έφτανε το ενάμιση μέτρο, θα θύμιζε οχυρωματικό έργο και οπτικά θα έκρυβε τη θάλασσα.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να παραμείνει η παραλία στην κατάσταση που βρίσκονταν από το 1976, η δημοτική αρχή προχώρησε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην εκτέλεση του έργου.
Δική μου πρόθεση ήταν μετά τη δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που θα υπήρχαν τα χρήματα, να γίνει ανάθεση νέας μελέτης στο Πολυτεχνείο που θα βελτίωνε την εικόνα του παραλιακού μετώπου. Δεν πρόλαβα. Και οι επόμενες διοικήσεις του δήμου δεν προχώρησαν σε κάποιες βελτιώσεις.
Υπήρχαν μόνο προεκλογικά σχέδια, που δημιουργούσαν μικρολίμανα για κότερα στην περιοχή, ενώ μια μελέτη ανάπλασης της περιοχής με δεδομένη τη χρηματοδότηση, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν τα χρήματα σε άλλο νησί των Κυκλάδων.
Η χθεσινή θαλασσοταραχή απέδειξε τη χρησιμότητα του έργου, ενώ παραμένει πάντα επίκαιρη η αισθητική βελτίωση της ωραιότερης παραλίας των Κυκλάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου