Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Το παρατηρητήριο covid 19 του ΣΥΡΙΖΑ για τις Κυκλάδες.


Αναφορά 1 για  ΥΓΕΙΑ (1-4-2020)

Η εικόνα στις Κυκλάδες έχει πολλές όψεις.

1. Νοσοκομεία. 
Έχουμε 3 νοσοκομεία, κανένα από τα οποία δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Και τα τρία έχουν προβλήματα. Επισυνάπτονται οι ανακοινώσεις των εργαζομένων. - στη Σαντορίνη έχουμε επιπλέον ακέφαλη διοίκηση λόγω της απαξίωσης από την κυβέρνηση, - στην Σύρο έχουν μεγάλη έλλειψη υλικών και εχθές ξεκίνησε ο διαγωνισμός - στη Νάξο έχουμε εντάσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων.

Και στα τρία υπάρχει ξεχωριστός χώρος για την εξέταση πιθανών κρουσμάτων εκτός νοσοκομείου, σε κοντέινερ που είτε έχουν προσφερθεί από τους Δήμους είτε η προηγούμενη διοίκηση είχε προβλέψει να διαθέτει. Το βασικότερο πρόβλημα είναι η διαχείριση πιθανών σοβαρών κρουσμάτων που δεν θα μπορέσουν να διακομιστούν άμεσα. Δεν ξέρουν τι θα τα κάνουν, που, πως και με ποιους γιατρούς, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ΜΕΘ σε κανένα από τα νοσοκομεία του νομού και προφανώς ούτε σχετικά ειδικευμένο προσωπικό.

Σημειώνουμε εδώ ότι σήμερα ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η αγορά δύο κλωβών μεταφοράς- διακομιδής . Επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη δυνατότητας για επιτόπου διεξαγωγή τεστ με άμεσα αποτελέσματα.

Αν κάποιος σήμερα κριθεί από τους γιατρούς ως πιθανό σοβαρό κρούσμα και βρίσκεται σε νησί με νοσοκομείο και του γίνει τέστ, τι γίνεται με τον ίδιο και τις επαφές του μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα; Με ποιου την ευθύνη και τον έλεγχο μπαίνουν ή δεν μπαίνουν σε αυστηρή καραντίνα; Και τι γίνεται εκεί που δεν έχουν δυνατότητα καν να πάρουν δείγμα;

 2. ΚΥ – ΠΠΙ – Αγροτικά Ιατρεία 

Έχουμε πολλά ΚΥ, ΠΠΙ, αγροτικά ιατρεία και μια μικρή παρουσία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Φολέγανδρο. Κυρίως αυτά έχουμε δηλαδή, αφού λόγω της έλλειψης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, τα νοσοκομεία είναι σχεδόν απρόσιτα για τους κατοίκους νησιών εκτός των τριών που τα φιλοξενούν (Σύρος, Σαντορίνη, Νάξος). Άρα η πρόληψη, περίθαλψη, διαχείριση επαφίεται σε αυτές τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας.



Και εδώ η εικόνα είναι πολύ δύσκολη. Υλικά προστασίας προσωπικού δεν ήρθαν ποτέ ή ήρθαν σε ποσότητες εμπαιγμού. Για παράδειγμα 1-2 στολές στη Φολέγανδρο και άλλες τόσες στη Σίφνο. Σε όσα νησιά έχουν συσταθεί Σύλλογοι/Ιδρύματα Φίλων Ιατρείου, οι υγειονομικοί φρόντισαν να παραγγείλουν στην αγορά, ιδιωτικά, τα υλικά που θεώρησαν ότι χρειάζονται. Οι υπόλοιποι δεν έχουν τίποτα για προστασία του προσωπικού. Σχεδόν όλες αυτές οι δομές είναι υποστελεχωμένες. Αν και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από άποψη κάλυψης θέσεων σε σχέση με το παρελθόν χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πολλές συμβάσεις τελειώνουν και υπάρχει μεγάλη αγωνία σχετικά, τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους Δήμους και τους κατοίκους.

Πολλά νησιά έχουν μόνο αγροτικό γιατρό, μερικά έχουν ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια, όλα τα νησιά με ΠΠΙ και αγροτικά ιατρεία έχουν προσωπικό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαχειριστεί αξιοπρεπώς ένα σοβαρό κρούσμα. Επίσης είναι τόσο λίγοι σε κάθε νησί που αν χρειαστεί κάποιος να μπει σε καραντίνα, μπορεί ακόμα και να κλείσει το ιατρείο.

Στα περισσότερα ΚΥ η κατάσταση είναι αντίστοιχη. Μπορεί να έχουν ειδικευμένους γιατρούς αλλά δεν έχουν εμπειρία τέτοιων περιστατικών ούτε κατάλληλο εξοπλισμό και χώρους. Επίσης ελάχιστα νησιά έχουν οξυγόνο και μόνο ένα (εκτός των νοσοκομείων) έχει μονάδα παραγωγής οξυγόνου, η Τήνος. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να στείλουν τις φιάλες στην Αθήνα για να τις γεμίσουν μετά από κάθε χρήση. Με δεδομένα τα ελάχιστα δρομολόγια της περιόδου, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα.

 Μερικά νησιά δεν έχουν ασθενοφόρο, μερικά έχουν μόνο ένα οδηγό-τραυματιοφορέα, ελάχιστα έχουν κανονική υπηρεσία ΕΚΑΒ. Σε κάποια ο δήμαρχος ή κάποιος με αγροτικό αυτοκίνητο καλύπτει το κενό, πράγμα που μπορεί τυπικά να μην επιτρέπεται, είναι όμως η μόνη λύση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πώς θα έπρεπε να μεταφερθεί ένα σοβαρό περιστατικό στο ιατρείο ή τον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο; Μεγάλη αγωνία είναι η ενδιάμεση κατάσταση. Τα σοβαρά κρούσματα που πρέπει να διακομιστούν, με μία κάψουλα για όλο το Ν. Αιγαίο, δηλαδή για 48 κατοικημένα νησιά, δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια που επιτείνεται από την έλλειψη χώρων, μέσων και προσωπικού. Πως θα απομονωθούν, πως θα υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο για τον ασθενή, με τη μεγαλύτερη ασφάλεια για το προσωπικό, με την αποφυγή περαιτέρω διασποράς από τις επαφές του αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν για τον ιό.

Τέλος οι Δήμοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση τήρησης των κανόνων, αγοράς υλικών, περιορισμού των μετακινήσεων, σύστασης ομάδων διαχείρισης και ενίσχυσης του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι». Σε πολλές, όχι σε όλες. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως.

 3. Συμπερασματικά και συνοπτικά οι ανάγκες θα μπορούσαν να καταγραφούν ως εξής: - Στελέχωση, στελέχωση, στελέχωση.

 Με ειδικευμένους, μόνιμους, συμβασιούχους, αγροτικούς, ιδιώτες με σύμβαση, με όποιο τρόπο γίνεται.

 - Εξοπλισμός επαρκής για όλα τα νησιά ακόμη και τα μικρότερα, τουλάχιστον για την πλήρη και σωστή κάλυψη του προσωπικού υγείας. Εκεί που δεν υπάρχει ιδιωτική ή δημοτική πρωτοβουλία δεν υπάρχει τίποτα. Αν υπάρχει η δυνατότητα από το παρατηρητήριο ή την ΑγΟ, μπορούμε να καταγράψουμε συγκεκριμένα νησιά και ανάγκες.

 - Οξυγόνο, αναπνευστήρες, και όλα τα απαραίτητα για την απομόνωση και φροντίδα σοβαρών περιστατικών μέχρι να είναι εφικτή η διακομιδή τους σε νοσοκομείο αναφοράς - Αντισηπτικά και φάρμακα που είναι σε έλλειψη ή πολύ ακριβά στην αγορά πρέπει να υπάρχουν στα ΚΥ και ΠΠΙ των νησιών.

 - Τα απαραίτητα τεστ που πρέπει να έχουν για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου σοβαρών περιστατικών, των επαφών τους και του προσωπικού υγείας αν προκύψει ανάγκη.

4. Και Γενικότερα :

- Για όλο το Ν. Αιγαίο υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο αναφοράς, το ΑΤΤΙΚΟΝ.

 - Για όλο το Ν. Αιγαίο υπάρχει μόνο μία κάψουλα διακομιδής. Όλοι οι κάτοικοι, αυτοδιοικητικοί, υγειονομικοί, το συζητάνε. Θα ήταν σημαντικό αν μπορούσαμε να το «σηκώσουμε» ή ακόμα καλύτερα να κάνουμε κάτι πιο αποτελεσματικό. Μια πρόχειρη έρευνα αγοράς που έκαναν στην Τήνο έδειξε ότι το κόστος για μία τέτοια αγορά φτάνει περίπου τα 6.500,00 ευρώ (+ΦΠΑ)

 - Δεν υπάρχει πρόσβαση των κατοίκων του Νομού στα νοσοκομεία του Νομού. Δεν είναι τωρινό πρόβλημα αλλά είναι πάντα σοβαρό.

 - Υπάρχει ανάγκη ψυχολογικής στήριξης και ένεσης αισιοδοξίας του πληθυσμού που βρίσκεται σε σύγχυση, ανασφάλεια για το μέλλον, φόβο για τον διπλανό και ευκολία στη δημιουργία εχθρών.

 - Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διαφήμισε ότι έστειλε υλικό στα νησιά και προσπαθούμε να μάθουμε αν υπάρχει νησί που στάλθηκε αξιοπρεπής ποσότητα. Οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι πρόκειται για ελάχιστα και πολύ στοιχειώδη πράγματα αλλά δεν έχουμε ολοκληρωμένη πληροφόρηση ακόμα. Ενδεικτικά στην Τήνο έφτασαν μόνο 8 κουτιά γάντια και στη Σίφνο 2 κουτιά. Οι υγειονομικοί γελάνε για να μην κλαίνε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: