Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Να εξεταστούν από τη Δασική Υπηρεσία και άλλες περιπτώσεις.




Η κατάρρευση ενός τόσο μεγάλου και αναπτυγμένου δέντρου και μάλιστα κάτω από ομαλές καιρικές συνθήκες είναι από αυτά που δεν τα χωρά ο νους του ανθρώπου.

Και όμως συνέβη και πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που το ριζικό του σύστημα δεν άντεξε και προκάλεσε την πτώση του.


Χρήσιμο είναι να σταλεί δείγμα του ριζικού του συστήματος στο εργαστήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για εξέταση και να ζητηθεί από τη δασική υπηρεσία να  συνταχθεί έκθεση, ώστε να έχουμε και τη δική της γνωμάτευση, επειδή υπάρχουν δέντρα αυτού του είδους και σε άλλα σημεία του οικισμού.

Το πότε φυτεύτηκαν αυτά τα δέντρα δεν το γνωρίζουμε, ούτε ποιανού ιδέα ήταν η μεταφορά αυτού του είδους στο νησί. Υπήρξε όμως γενική αποδοχή και καμιά ουσιαστική αντίδραση.

Ένα μικρό ιστορικό για την πλατεία της Εκατονταπυλιανής, που κάποιοι το αγνοούν.

Η τσιμεντόστρωσή τηςέγινε τη δεκαετία του 1960 και η πλακόστρωσή της το 1996 με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις των 17 αιώνων από την ανέγερση του ιστορικού βυζαντινού μνημείου της Εκατονταπυλιανής.

Τότε πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του χώρου που περιβάλλει το κτιριακό συγκρότημα της Εκατονταπυλιανής με σχέδιο και μελέτη της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ και με χρηματοδότηση και ανάθεση σε ανάδοχο από το ίδιο Υπουργείο που είχε και την επίβλεψη της καλής εκτέλεσης. Η μελέτη μάλιστα είχε και την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κάποιες αισθητικού χαρακτήρα αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Με αφορμή το συμβάν που ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα, εκτός από ένα ανατάξιμο περιστατικό, είναι επιβεβλημένο να εξεταστεί από τη Δασική Υπηρεσία η κατάσταση των δέντρων του αλσυλλίου της Εκατονταπυλιανής.

Είναι αρκετά τα δέντρα του αλσυλλίου που έχουν γείρει και έχει μετατοπιστεί το κέντρο βάρους και κάποια από αυτά εμφανίζονται να είναι έτοιμα για πτώση.

Η χρήση του αλσυλλίου είχε παραχωρηθεί από τη Διοίκηση της Εκατονταπυλιανής στο Δήμο πριν από 2014, προκειμένου να ενταχθεί η ανάπλασή  του στη μελέτη που προέβλεπε τη γενικότερη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Παροικιάς, έργο που δεν πραγματοποιήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: