Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Καιρός να ασχοληθούμε με το νερό, την πηγή της ζωής.

 


Καιρός να ασχοληθούμε με το νερό, την πηγή της ζωής.

Και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Και είναι το σοβαρότερο από όλα, αφού η υπερκατανάλωση σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία εξαντλεί μέρα με τη  μέρα τα υπόγεια αποθέματα νερού και μας οδηγεί στη λύση των κοστοβόρων αφαλατώσεων.

Αυτό αφορά εμάς και πρωτίστως το Δήμο μας.

Το άλλο, που είναι και το μείζον, αφορά το κράτος των Αθηνών, που με αφορμή  τις καταστροφές στη Θεσσαλία που δεν έχουν τέλος, αποφάσισε να καταθέσει νομοσχέδιο διαχείρισης του νερού σε όλη τη χώρα. Και αυτό πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Λέγονται διάφορα επί του προκειμένου. Αλλά κανείς δεν γνωρίσει με ασφάλεια τι μέλλει γενέσθαι. Μέχρι και για ιδιωτικοποίηση  και εμπορική εκμετάλλευση του νερού γίνεται λόγος.

Το δικό μας χρέος είναι η υπεράσπιση του επιτυχημένου τρόπου διαχείρισης του νερού από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ).

Γιατί συνήθως στην Ελλάδα, ότι πάει καλά, έχουμε την τάση να το καταστρέφουμε.

Στην προσπάθεια να προστατέψουμε την απρόσκοπτη και ομαλή  διαχείριση του νερού της Πάρου, δεν περισσεύει κανένας.

 Δήμος, σύλλογοι και κινήσεις πρέπει να μας βρουν ενωμένους και κινητοποιημένους για την προστασία του ύψιστου αγαθού της ζωής.

Με αιχμή του δόρατος τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ, που νυχθημερόν παλεύουν  για να τρέχει νερό από τις βρύσες μας, καλούμαστε όλοι να δώσουμε αγωνιστικό παρόν, ώστε να υπάρξει αποτροπή αυτού έρχεται, που ενδεχομένως να οδηγήσει στη διάλυση της ΔΕΥΑΠ ή να την καταστήσει ανάπηρη, θέτοντάς την υπό κηδεμονία.

Από πληροφορίες που έχουμε προετοιμάζονται ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε όλες τις κοινότητες του νησιού.

Σε αυτές δεν πρέπει να λείψει κανένας μας.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Οργανώνεται αντίδραση κατοίκων της Πάρου κατά της παραβατικότητας των Ρομα.

 


Χθες επισκέφτηκαν το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου γύρω στους 25 συμπατριώτες μας, οι οποίοι κατέθεσαν έγγραφο με δεκάδες υπογραφές κατοίκων της Παροικιάς με περιεχόμενο την παραβατικότητα των Ρομα.

Από το διάλογο που ακολούθησε με τους εκπροσώπους του Α.Τ. διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

- Οι Ρομα φέτος είναι περισσότεροι από πέρυσι.

- Δεν υπάρχει επαρκής δύναμη ένστολων για την αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

- Έχει βεβαιωθεί μεγάλος αριθμός παραβάσεων και έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

- Το υπάρχον νομικό πλαίσιο αποτροπής της παραβατικότητας δεν βοηθάει.

- Η μεταφορά κατηγορουμένων με την αυτόφορη διαδικασία στη Σύρο, στερεί από το Α.Τ. δυνάμεις, ενώ αφήνονται ελεύθεροι, αφού οριστεί δικάσιμος.

Οι εκπρόσωποι του Α.Τ. ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να καταγγέλλουν περιστατικά παραβατικότητας, ώστε υπάρχει άμεση παρέμβαση.

Έγγραφο ανάλογου περιεχομένου, όπως αυτό που δημοσιεύεται πρόκειται να σταλεί και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη.

Το έγγραφο

Πάρος 29 Αυγούστου 2024

Προς

τον Αξιότιμο  Διοικητή

του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου

κ. Χαράλαμπο Ρωμανόσογλου

Κύριε Διοικητή,

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν είμαστε πολίτες της Πάρου και συμπαραστάτες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο έργο της κατά της παραβατικότητας.

Προφανώς είστε γνώστης της παραβατικής συμπεριφοράς των Ρομα, αφού κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο είχατε προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους από γνωστό δημοτικό παρκινγκ  της Παροικιάς, το οποίο είχαν μεταβάλει σε υγειονομική βόμβα.

Όμως αυτή σας η ενέργεια δεν είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα να επανέλθουν στον ίδιο χώρο. Αυτά πέρυσι.

Φέτος η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν είναι μόνο η πιεστική και ενοχλητική επαιτεία και ο εθισμός των ανήλικων Ρομα σε αυτήν. Είναι η άλλη παραβατική τους συμπεριφορά σε κεντρικά σημεία της πόλης μας, όπου κοιμούνται και αφοδεύουν. Αναφερόμαστε κυρίως στο πάρκο του αγίου Νικολάου και στον γύρω χώρο, στην περιοχή πλησίον του ταχυδρομείου και του Κέντρου Υγείας  όπου κοιμούνται, αφοδεύουν και κλέβουν νερό από παρακείμενο κρουνό. Τα ίδια απαράδεκτα συμβαίνουν και στο παρκινγκ Γράβαρη.

Επιπλέον διαπράττουν  κλοπές αγροτικών προϊόντων και δημιουργούν φραστικά επεισόδια με τους αγρότες στη λαϊκή αγορά πλησίον της εκκλησίας του αγίου Νικολάου.

Προτεραιότητα έχουν προφανώς άλλες σοβαρότερες υποθέσεις, που έχουν σχέση με τη δημόσια ασφάλεια, όμως θα παρακαλούσαμε να ασχοληθείτε συστηματικά και με την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά  των ατόμων αυτών, που εγκαθίστανται σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο, χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής διαβίωσης και προκαλώντας φθορές.

Με εκτίμηση

Οι υπογράφοντες

 

Με αφορμή την παραλίγο τραγωδία με τους μικρούς Ρομα, πολίτες της Πάρου σχολίασαν:

« Εάν είχε συμβεί το ατύχημα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Δικαιοσύνη θα είχαν κινηθεί τάχιστα και θα είχαν προχωρήσει στην εκκαθάριση της Πάρου από τους Ρομα.

Δυστυχώς το κράτος παρεμβαίνει και λαμβάνει μέτρα αφού συμβεί η τραγωδία, όπως συνέβη πρόσφατα με το Λουνα Παρκ στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι το κράτος μας».

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Αποφεύχθηκε μια τραγωδία στο νησί από τύχη.


 

Η είδηση είναι διασταυρωμένη και είναι η ακόλουθη:

Ώρα 3 το μεσημέρι προχθές.

Στο αλιευτικό καταφύγιο απέναντι από το Ταχυδρομείο, 2 μικροί  Ρομά, προφανώς για να έχουν σκιά κοιμόντουσαν κάτω από το σταθμευμένο μικρό φορτηγό αυτοκίνητο.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου  δεν είδε τα παιδιά και έβαλε μπρος τη μηχανή για να ξεκινήσει. Ευτυχώς για τα παιδιά και τον οδηγό, ένας Αλβανός που εργαζόταν σε παρακείμενη επιχείρηση έβαλε τις φωνές, ο οδηγός δεν έθεσε το αυτοκίνητο σε κίνηση και έτσι αποφεύχθηκε η τραγωδία.

Το πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί και αμέσως επικοινώνησα με τον υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο και τον ενημέρωσα για το συμβάν καθώς και για την παραβατική συμπεριφορά των Ρομα που κοιμούνται σε κεντρικά σημεία της πόλης μας, αφοδεύουν όπου βρουν, αφήνουν ανοιχτές τις βρύσες που πλένονται και διενεργούν πιεστικά επαιτεία, χρησιμοποιώντας τους μικρούς Ρομα.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα είχε συμβεί, εάν δεν προλάβαινε ο Αλβανός να ειδοποιήσει τον οδηγό.

Οδηγοί προσοχή στα σημεία που κοιμούνται Ρομα.

Συνέβη και αυτό.




«Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι με το θέμα των Ρομα. Δεν είναι μόνο θέμα καθαριότητας και υγείας. Εμένα μου επιτεθήκαν στο παρκνγκ 3, κλωτσήσανε μπάλα πάνω μου, με φτύσαμε και με βρίσανε. Τι θα γίνει; Θα φοβόμαστε να περάσουμε ή να παρκάρουμε τώρα;»
Αυτά γράφει σε μήνυμά της μεταξύ άλλων συμπατριώτισσά μας.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Συνάντηση της Κίνησης Πολιτών Πάρου με το σύλλογο εργαζομένων στην ΔΕΥΑΠ.


 

Εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Πάρου συναντήθηκαν χθες (27/8) με το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΠ.

Είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση και με την Διοίκηση της Επιχείρησης και το Γενικό της Διευθυντή, που είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα διατήρησης του νομικού καθεστώτος της επιχείρησης εν όψει των αλλαγών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στη διαχείριση του νερού.

Η επιχείρηση εδώ και 24 χρόνια λειτουργεί υποδειγματικά, παρέχοντας στους κατοίκους του νησιού μας απρόσκοπτα το υπέρτατο αγαθό του νερού και δεν υπάρχει κανένας λόγος υπαγωγής της στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, η οποία θα παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας της και θα καθορίζει προς τα επάνω την τιμολογιακή της πολιτική.

Επισημάνθηκε επίσης η περικοπή της χρηματοδότησης σε ποσοστό 20% σε χρηματοδοτούμενο και εκτελούμενο έργο αφαλάτωσης στην περιοχή Κρωτήρι της Παροικιάς, στερώντας από την Επιχείρηση πολύτιμους οικονομικούς πόρους, όταν θα έπρεπε να την ενισχύει οικονομικά σε συνθήκες λειψυδρίας.

Τέλος συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού, από τις οποίες θα καταδειχθεί η έντονη άρνηση της τοπικής κοινωνίας σε ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τη Επιχείρησης.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Το δικαίωμα πρόσβασης στις παραλίες: Ένα χρόνο μετά

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥ

Πέρυσι το καλοκαίρι, η Κίνηση Πολιτών Πάρου όρθωσε ανάστημα κατά της παράνομης εκμετάλλευσης των παραλιών και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των ακτών του νησιού διεκδικώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Οι δράσεις της Κίνησης Πολιτών κινήθηκαν σε τέσσερα επίπεδα:

· Συγκεντρώθηκαν πάνω από 2000 υπογραφές σε διαδικτυακό ψήφισμα που υπεράσπιζε το δικαίωμα στην κοινοχρησία, και την προστασία των παράλιων οικοσυστημάτων.

· Κατατέθηκε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές με αποδεικτικά έγγραφα και φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις καταχρήσεις και τις παραβιάσεις του Νόμου.

· Τεκμηριώθηκαν οι παραβάσεις του νόμου μέσω ενός διαδραστικού «χάρτη παρανομιών» και αναδείχθηκε πανελλαδικά το πρόβλημα.

· Οργανώθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις σε παραλίες του νησιού στις οποίες έλαβαν μέρος χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού.

Η κινητοποίηση αυτή έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και επέδρασε καταλυτικά, ενεργοποιώντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτών και σε όλη την Ελλάδα.

Τελικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν. Με εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησε μια σειρά ελέγχων σε σχεδόν 1000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα για την τήρηση του νόμου για τη χρήση αιγιαλού. Βεβαιώθηκαν εκατοντάδες παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ κάποιες περιπτώσεις κατέληξαν σε αυτόφωρη διαδικασία για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στις Κυκλάδες και αλλού. Οι κατηγορίες αφορούσαν κατάληψη αιγιαλού χωρίς άδεια, παράβαση όρων άδειας με κατάληψη επιπλέον χώρου από αυτόν που είχε παραχωρηθεί και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα με τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.

Η υπόθεση όμως δεν έκλεισε με το τέλος του καλοκαιριού. Με αφορμή την αφύπνιση και κινητοποίηση της κοινωνίας, η κυβέρνηση θέσπισε στις αρχές του 2024 νέο νόμο για τις παράκτιες περιοχές. Με το νόμο αυτό επιβάλλονται βαρύτερα πρόστιμα για τις παραβάσεις, ενώ για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, από φέτος χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες όπως και τηλεπισκόπιση από δορυφορική εικόνα. Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί πλέον να ελέγξει την νομιμότητα κάθε παραχώρησης σε επιχειρήσεις και να καταγγείλει ενδεχόμενες αυθαιρεσίες μέσω της ψηφιακής εφαρμογής . Δυστυχώς, όμως, το Μ παρέχει υπόβαθρο δορυφορικής εικόνας παρελθόντος χρόνου ενώ δεν είναι πάντα ενημερωμένο ώστε να περιλαμβάνει τα νέα μισθωτήρια (ιδίως όσα δεν συνάπτονται από την Κτηματική Υπηρεσία). Ωστόσο, παρά τις ατέλειές του, έχει δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγράψουν χιλιάδες περιπτώσεις μικρών ή μεγάλων παρανομιών, ενώ δίνεται το σήμα στους επιχειρηματίες ότι δεν είναι τόσο ανεξέλεγκτοι όσο παλαιότερα. Η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη στον έλεγχο των καταγγελιών θα ενισχυόταν, βέβαια, περισσότερο εφόσον δινόταν η δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν τις καταγγελίες τους μέχρι την τελική τους έκβαση.

Ποιά είναι λοιπόν η κατάσταση στις παραλίες της Πάρου ένα χρόνο μετά την κινητοποίηση των πολιτών και την εφαρμογή του νέου Νόμου; Μέλη της Κίνησης Πολιτών επισκέφθηκαν κάποιες παραλίες της Πάρου (ενδεικτικά: Χρυσή Ακτή, Φάραγγα, Παρασπόρο, Κολυμπήθρες, Μοναστήρι, Σάντα Μαρία) και διαπίστωσαν ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί πλήρως όσον αφορά τα όρια των παραχωρήσεων ενώ κάποιες άλλες συνεχίζουν να υπερβαίνουν κατά πολύ τα νόμιμα όρια. Επίσης, σε καμία παραλία που επισκεφτήκαμε δεν υπήρχε αναρτημένη πινακίδα με τις πληροφορίες σχετικά με την παραχώρηση και τις συντεταγμένες της, όπως επιβάλλει ο Νόμος.

Έως τα τέλη Ιουλίου του 2024, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι καταγγελίες είχαν φτάσει τις 9.000 πανελλαδικά, ενώ κλιμάκια της Κτηματικής Υπηρεσίας έχουν κάνει ελέγχους σε 4.500 καταγγελίες διαπιστώνοντας αρκετές παραβάσεις, επιβάλλοντας πρόστιμα και σφραγίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις παράνομες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή των πολιτών φαίνεται ότι ασκεί πίεση ως προς τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος το οποίο πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να τηρούνται οι νόμοι και να τιμωρούνται οι παραβάσεις. Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αυτοψιών) κρίνεται απολύτως απαραίτητη, όπως επίσης και η επαναφορά της αρμοδιότητας απόφασης για δημοπράτηση τμημάτων αιγιαλού στους Δήμους (αντί στην Κτηματική Υπηρεσία), όπως προβλέπονταν μέχρι πέρυσι. Ώστε οι Δήμοι να αποφασίζουν για τον τόπο τους και να διασφαλίζουν ότι ο κοινόχρηστος χώρος στις παραλίες θα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Συμπερασματικά, η Κίνησή μας κατάφερε να αφυπνίσει την κοινωνία και το κράτος, δείχνοντας τη δύναμη της συλλογικής δράσης σε ένα θέμα τόσο θεμελιώδες όπως η προστασία του δικαιώματός μας για πρόσβαση στις παραλίες του τόπου μας. Εν τούτοις, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα ως προς τη συμμόρφωση όλων των τουριστικών επιχειρήσεων στο Νόμο που τους επιτρέπει την οικονομική εκμετάλλευση ενός δημόσιου αγαθού. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι οφείλουμε να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, τόσο στις παραλίες όσο και στη διεκδίκηση της προστασίας του δημόσιου χώρου γενικότερα. Ας μη μείνει λοιπόν το περυσινό καλοκαίρι ως το καλοκαίρι μιας μεμονωμένης δράσης, αλλά η αρχή ενός επιτυχημένου αγώνα για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην Πάρο και ευρύτερα.


Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Ας εξεταστούν και αυτές οι προτάσεις

 


Μια πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή, που μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια μνημονίου μεταξύ Δήμου Πάρου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ήδη έχει συμφωνηθεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο από το Δήμο Αθηναίων και το Υπουργείο.

Τι προβλέπει:

Την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, την προστασία των υποδομών του δήμου, την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, την τροχονομία, την διαφύλαξη της τουριστικής δραστηριότητας και τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου.

Οι από κοινού δράσεις των δύο υπηρεσιών περιλαμβάνουν κοινές περιπολίες σε περιοχές αυξημένης παραβατικότητας, εβδομαδιαίες συναντήσεις των δύο μερών για τον προγραμματισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών, συντονισμό με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και δημιουργία ενιαίου συντονιστικού κέντρου διαχείρισης καθημερινότητας και ασφάλειας.

Την πληροφορία την αλίευσα από τον ημερήσιο τύπο και ας την έχει υπόψη ο δήμαρχος σε προσεχή συνάντησή του με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Στο μεταξύ ας κάνει η Δημοτική Αρχή αυτό που έκανε το Ι. Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής: μια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία security, για να απομακρύνει τους Ρομα από τα κεντρικά σημεία της πόλης. Ο πέριξ χώρος της Εκατονταπυλιανής είναι τελείως καθαρός και απαλλαγμένος από την ενοχλητική ζητιανιά και τις επισκέψεις στους χώρους υγιεινής του μνημείου.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Επιτέλους κάποιος ας σχοληθεί με το πρόβλημα.

 


Εικόνες ντροπής για έναν τουριστικό τόπο. Οι τουρίστες τους προσπερνούν απέναντι από το ταχυδρομείο. Ποιος να ξέρει τι να σκέπτονται για μας. Η μπουγάδα φωτογραφήθηκε στο παρκινγκ του Γράβαρη. Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές.




Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Απάντηση σε "φίλους" του διαδικτύου

 


Κάποιοι «φίλοι» του διαδικτύου κάθε φορά που γίνεται μια πρόταση αντιμετώπισης ενός προβλήματος που απασχολεί το νησί, σπεύδουν να την ακυρώσουν αλλοιώνοντας το περιεχόμενό της. Πρότεινα μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των αρχών, που αδιαφορούν  για παραβατικές συμπεριφορές των Ρομα, που κοιμούνται σε κεντρικά σημεία της Παροικιάς, ζητιανεύουν πιεστικά, χρησιμοποιούν μικρά τσιγγανόπουλα τα οποία εθίζουν στην επαιτεία και τις μικροκλοπές και αφοδεύουν όπου βρουν. Αυτή η πρόταση διαμαρτυρίας μεταφράστηκε, ότι καλώ τον κόσμο να  «πάρει το νόμο στα χέρια του». Ντροπή!

Κάποιος άλλος φίλος έγραψε: «Οι τσιγγάνοι είναι μία φυλή που προσαρμόζεται πολύ εύκολα στο περιβάλλον που ζουν». Δηλαδή έχουν προσαρμοστεί και μάλιστα εύκολα, στο περιβάλλον ενός τουριστικού νησιού, όπως είναι η Πάρος. Αλλά αυτό από πού προκύπτει; Οι φωτογραφίες που μου εστάλησαν, άλλα δείχνουν.

Κάποιος άλλος φίλος θυμήθηκε τις κινητοποιήσεις για την υγεία για να καταλήξει: «το είδαμε το αποτέλεσμα.. γέμισε η Πάρος ιδιωτικά......». Δηλαδή εξαιτίας των κινητοποιήσεων η Πάρος γέμισε ιδιωτικά ιατρεία! Δηλ. έφταιξαν οι κινητοποιήσεις και όχι η τότε κυβερνητική πολιτική. Εκτός εάν εννοεί ότι με τις κινητοποιήσεις δεν γίνεται τίποτα.

Και κάποιοι άλλοι μίλησαν για ρατσισμό βάζοντας και φωτογραφία της "ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ", όχι στη δική μου σελίδα.

Σεβαστή η κριτική των φίλων, αλλά αυτό που δεν έχω ακούσει είναι τις δικές τους προτάσεις για ένα πρόβλημα που μόνο αρνητικά σχόλια ακούς από παντού. Προτάσεις όχι με αναφορά στον μέλλοντα χρόνο, αλλά για το τώρα ή το πολύ για την τουριστική περίοδο του 2025. Γιατί τώρα αφοδεύουν στο πάρκο του Αγίου Νικολάου, απέναντι από το ταχυδρομείο της Παροικιάς και στο παρκινγκ του Γράβαρη.

Εκτός εάν δεν το θεωρούν πρόβλημα. Αλλά τότε ας βγουν και να το πουν καθαρά.





Υπάρχει και αυτό το πρόβλημα, που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει.

 


Αγαπητοί Φίλοι του διαδικτύου,

Η Πάρος έχει και αυτούς τους τουρίστες, που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και περισσότεροι. 

Κοιμούνται σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της Παροικιάς, όπως είναι ο χώρος πλησίον του ταχυδρομείου και το πρωί, που ξυπνούν, χρησιμοποιούν την μεγάλη υπαίθρια «τουαλέτα» που είναι ο γύρω χώρος. Μου έστειλαν και τέτοιες φωτογραφίες.

Ο Δήμος θέλει να τους απομακρύνει, αλλά δεν μπορεί. Η Αστυνομία  μπορεί, αλλά έχει άλλες προτεραιότητες.

Εάν οργανωθεί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα συμμετέχετε;  

Είναι ένα ξεκίνημα. που είναι βέβαιο ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Στα υπ΄όψιν για το 2025



 

Οι φωτογραφίες είναι χθεσινές. Μου τις έστειλε φίλος του διαδικτύου.

Προφανώς η διανυκτέρευση πλοίων της γραμμής έχει την άδεια της λιμενικής αρχής.

Κάθε πρωί η Πάρος θυμίζει Κερατσίνι.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ


 Το παρκινγκ στις Φιστικιές το 2019

Αγαπητοί φίλοι του «Επιμένουμε στην πράξη», αγαπητέ Μάρκο, ασκώ και θα συνεχίζω να ασκώ κριτική στον Κώστα Μπιζά, οσάκις διαπιστώνω αδράνεια και ατολμία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζω την μόλις 8 μηνών νέα δημοτική αρχή. Επισημαίνω τα λάθη της και προτείνω διορθωτικές κινήσεις. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τον στήριξα προεκλογικά και σε «αποκεφάλισα» όπως μου είπες μεταξύ σοβαρού και αστείου, πίνοντας πρωινό καφέ σε γνωστό παραλιακό μαγαζί.

Το ίδιο έπραξα και στη δική σου θητεία, αλλά «φωνή βοώντος  εν τη ερήμω».

Τον Ιούλιο του 2019, έγραφα:

«Η Πάρος για άλλη μια τουριστική περίοδο, την 5η συνεχόμενη με την ίδια διοίκηση στο Δήμο, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο με την καθημερινότητα να είναι πρώτη στη λίστα των προβλημάτων.

Για καλή μας τύχη τα προβλήματα στην ύδρευση είναι περιορισμένα, αλλά η καθαριότητα δεν βρίσκεται στα καλύτερά της και τα παράπονα που ακούγονται από μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες είναι συχνά.

Η ασυδοσία με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πέρα από κάθε όριο σε πολυσύχναστα μέρη της Πάρου, που συχνά αφήνουν μικρούς διαδρόμους για τη μετακίνηση των πεζών, τα parking, που δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών, το κυκλοφοριακό, που χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται, κυρίως στον περιφερειακό της Παροικιάς και στο λιμάνι της, συνθέτουν εικόνα υποβαθμισμένου τουριστικού προορισμού».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του parking στις Φιστικιές, που την ίδια περίοδο έγραφα: «Τώρα προέχει ο άμεσος καθαρισμός του parking στις Φιστικιές. Εκτός από υγειονομική βόμβα από τις ακαθαρσίες, το ανατολικό του τμήμα αποτελεί σκουπιδότοπο που μας ντροπιάζει όλους».

Ο Δήμος στην τελευταία σου θητεία πλήρωσε 67 χιλιάδες ευρώ, στους ιδιοκτήτες του χώρου, για να τον βρωμίζουν οι γύφτοι και να είναι δωρεάν parking για τις νταλίκες.

Αλλά και το parking του «Ανάργυρου» το εγκατέλειψες και το παρέδωσες σε ιδιώτη επιχειρηματίας, που το φόρτωσε με κάθε είδους μεγάλα οχήματα.

Η νέα δημοτική αρχή αξιοποίησε σε ελάχιστο χρόνο τις Φιστικιές με φύλαξη, καθώς και το άλλο προαναφερθέν parking, ήδη κατασκευάζει πεζοδρόμια στον περιφερειακό της Παροικιάς και έκλεισε τον παραλιακό δρόμο για τα τροχοφόρα, μέτρο αμφιλεγόμενο, που θα κριθεί η ωφελιμότητά του ή όχι στο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.

Αγαπητέ Μάρκο, δεν μηδενίζω το έργο σου. Το κλειστό στη Μάρπησσα, το αλιευτικό της Αλυκής, παρά τα προβλήματα που έχει και η συμβολή στο έργο του νέου αεροδρομίου αποτελούν θετικό αποτύπωμα της δικής σου θητείας, όπως αρνητικό αποτύπωμα είναι η έλλειψη του δεύτερου κυττάρου  στο ΧΥΤΑ, η επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η αδιαφορία σου για την καθαριότητα, η κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων, η μη αδειοδότηση της μαρίνας της Νάουσα, η απουσία ενδιαφέροντος για το εμπορικό λιμάνι και πάνω από όλα η διάλυση των υπηρεσιών του Δήμου.

Ο Μπιζάς προσπαθεί να βάλει τάξη στις υπηρεσίες του δήμου και να τις καταστήσει παραγωγικές, θέμα που γνωρίζεις πολύ ότι δεν είναι εύκολο, μετά μάλιστα από το βρίσιμο που έφαγαν από σύμβουλό σου.

Εάν θα τα καταφέρει μέλλει να το δούμε το καλοκαίρι του 2025. Μέχρι τότε εδώ θα είμαστε, εσύ από τη θέση της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και ο υποφαινόμενος με την κριτική του για παραλείψεις και λάθη, αλλά και με προτάσεις με κριτήριο πάντοτε το κοινό μας σπίτι, την Πάρο.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Παράπονα...


 


Χθες επισκέφτηκα το ΚΕΠ για μια υπόθεση και βγαίνοντας καλημέρισα δύο οδηγούς ΤΑΧΙ. Παράπονα έντονα, ιδιαίτερα από τον έναν. «Τα κάνανε χειρότερα. Πήραν μέτρα χωρίς μελέτη». Προφανώς εννοούσαν το κυκλοφοριακό.

Σε λίγο τηλέφωνο από ηλικιωμένη, από την Αθήνα. « Έχω πρόβλημα με τα πόδια μου και δεν μπορώ να επισκεφθώ το νησί μας. Πήρα τηλέφωνο το Ι. Προσκύνημα για να διαμαρτυρηθώ γιατί δεν έγινε αναμετάδοση της Θ. Λειτουργίας από την ΕΡΤ. Δεν μου έδωσαν καμιά εξήγηση και μου έκλεισαν το τηλέφωνο, γιατί είχαν δουλειές. Ο Δήμαρχος τι κάνει;»

Άλλο τηλέφωνο από την περιοχή της Εκατονταπυλιανής με διαμαρτυρόμενο κάτοικο για την κατάσταση που επικρατεί στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στον ιστορικό Ναό.

Άλλο τηλεφώνημα από συμπατριώτη μας που ισχυρίστηκε, ότι επιχειρηματίας ενοικίασης αυτοκινήτων, έχει ασυλία από τις αρχές.

Φωτογραφίες που μου εστάλησαν από συμπατριώτισσα, εμφανίζουν γύφτισσα που κλέβει νερό και κάνει την μπουγάδα της σε παρκινγκ.

Και για την έλλειψη καθαριότητας; Και εδώ πολλά τα παράπονα.

Και η μόνιμη επωδός: « Ο δήμος τι κάνει; Οι αντιδήμαρχοι που πλεονάζουν (έμμισθοι και άμισθοι τι κάνουν;»

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Δεκαετία ασυδοσίας, ανομίας και «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν σε ένα οκτάμηνο.

Θα δεχτώ ότι υπάρχει ατολμία, αδυναμία να προστατευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και έλλειψη εμπειρίας, από κάποιους που νόμιζαν ότι ο δήμος είναι παιδική χαρά και τώρα τα βρίσκουν μπαστούνια.

Γιατί άλλο είναι να είσαι στους απέξω και να κάνεις κριτική εκ του ασφαλούς και άλλο να βρίσκεσαι εντός του ΞΕΝΙΑ και να διαχειρίζεσαι υπεύθυνα σοβαρές υποθέσεις.

Όπως και να έχει όμως, το πολιτικό κεφάλαιο της δημοτικής αρχής αρχίζει να μειώνεται επικίνδυνα και σε πολύ σύντομο χρόνο. Και αυτό θα το πληρώσει, όχι μόνο η δημοτική αρχή, αλλά πρωτίστως η Πάρος.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Καθίζηση σε τμήμα του λιμανιού της Πάρου

 


Όλα τα είχε η  Μαριορή…

Καθίζηση στο λιμάνι της Πάρου στο σημείο που εκβάλλει ο αγωγός των ομβρίων μέσω της πλατείας Μαντώς Μαυρογένους.

Το προβληματικό τμήμα του λιμανιού αποκλείστηκε από το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο, αφού η επισκευή του εκτιμάται ότι είναι δύσκολη λόγω της μεγάλης κίνησης που παρουσιάζει ο χώρος.

Χρήσιμο είναι να ελεγχθεί  η κατάσταση του αγωγού των ομβρίων και η τυχόν απόφραξή του, λόγω του επερχόμενου Φθινοπώρου.

Να μπει φρένο στην υποβάθμιση της μεγάλης γιορτής της Εκατονταπυλιανής

 

Παλαιότερη φωτογραφία  της λιτανείας, όταν εφημέριος

 ήταν ο μακαριστός πατήρ Κωνστάντιος Χερουβείμ.

Πενιχρός ο φετινός απολογισμός της γιορτής της Εκατονταπυλιανής.

Τα κανάλια εξαφάνισαν το παλαιοχριστιανικό μνημείο, (το ένα από τα τρία που υπάρχουν στην Ελλάδα), το πολεμικό ναυτικό εκπροσωπήθηκε από μια πυραυλάκατο και όχι από φρεγάτα και το ναυτικό άγημα μετριόνταν στα δάκτυλα των δύο χεριών.

Μάταια περίμεναν οι πιστοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό τη μετάδοση από την κρατική τηλεόραση της Θείας Λειτουργίας  από το Ι. Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής.

Κουβέντα από το κρατικό κανάλι των ειδήσεων, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά, που στα βραδινά τους δελτία αφιέρωσαν ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε, εάν εστάλη αίτημα προς την ΕΡΤ από το Ι. Προσκύνημα για την κάλυψη του εορτασμού. Γιατί , εάν αληθεύει, ότι δεν εστάλη, επειδή η δαπάνη της φιλοξενίας είναι  δαπανηρή, τότε υπάρχει θέμα.

Αλλά και η δικαιολογία, ότι δεν υπήρχαν ένστολοι για να σηκώσουν την εικόνα ή ότι κάποια διακοσμητικά φυτά εμπόδιζαν την παραδοσιακή πορεία της λιτανείας, δεν πείθει παρά ελάχιστους. Πάντοτε υπάρχει τρόπος για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, εάν υπάρχει βούληση.

Τη γιορτή της Εκατονταπυλιανής τίμησαν με την παρουσία τους παλαιότερα ο Κων/νος Καραμανλής και στο πρόσφατο παρελθόν, οι πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος (δύο φορές) και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αρχηγοί κομμάτων και άλλες προσωπικότητες, σε αντίθεση με τη φετινή περιορισμένη εκπροσώπηση των πολιτικών μας, που περιορίστηκε σε κυκλαδικό επίπεδο και τους οποίους ευχαριστούμε για την παρουσία τους.

Εμείς θυμίζουμε, ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Ι. Προσκυνήματος, που εγκρίθηκε από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας τη Ελλάδος το 1992, αναφέρει, ότι σκοπός του είναι «η προβολή ανά το πανελλήνιον του μεγάλου και ιστορικού τούτου Ιερού ναού και η  απόδοσις τιμής και σεβασμού προς την εν αυτώ αποτεθησαυρισμένην παλαιοτάτην και θαυματουργόν εικόνα της Θεομήτορος» (άρθρο 2).

Εάν ο Μητροπολίτης μας επιθυμεί να βάλει φρένο στην υποβάθμιση της μεγάλης γιορτής της Εκατονταπυλιανής, ας συστήσει από αύριο κιόλας οργανωτική επιτροπή που θα προετοιμάςει τον εορτασμό του 2025.

Αξιόλογοι παριανοί και παριανές ευτυχώς υπάρχουν και είναι πολλοί και πολλές.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Η μεγάλη Μητέρα, μας αγκαλιάζει όλους, συμπαραστέκεται σε όλους και στέλνει την αγάπη της σε κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον αφιλόξενο κόσμο μας.

 


Δεν υπάρχει πόλη, χωριό ή νησί στη ευλογημένη μας πατρίδα, που να μην έχει ναό αφιερωμένο στη μεγάλη μας Μητέρα, την Παντάνασσα, την Οδηγήτρια, την Δακρυρροούσα, την Γοργοϋπήκοο, τη Μεγαλόχαρη, την Εκατονταπυλιανή.

 Μεγάλη η γιορτή Της και στο Πανελλήνιο Προσκύνημα της Πάρου, στον ιστορικό ναό Της, που ανήγειραν άγιοι και αυτοκράτορες πριν από 17 αιώνες, με αδιάλειπτη τη λειτουργία του μέχρι τις μέρες μας.

 Πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει κατακλύσει και φέτος το νησί μας και συρρέει στον αρχαίο ναό Της για να προσκυνήσει τη θαυματουργή Της Εικόνα.

 Ο συσσωρευμένος πόνος, το δακρυσμένο πρόσωπο του κάθε ταλαιπωρημένου ακουμπά πάνω στη φιλεύσπλαχνη Μάνα, που πόνεσε όσο καμιά άλλη  και που μόνο Εκείνη μπορεί να τον νιώσει και να στάξει βάλσαμο στην ψυχή του.

 Και όταν με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την παρακαλέσουμε  και ζητήσουμε τη βοήθειά της είναι βέβαιο ότι Εκείνη θα ανταποκριθεί και θα δώσει λυτρωτική λύση στο πρόβλημα που μας βασανίζει.

 Εδώ στο ευλογημένο νησί μας είναι πολλές οι επώνυμες μαρτυρίες για θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας μας. Θεράπευσε ανίατες ασθένειες, εμφανίστηκε σε όνειρα σε πιστούς που την επικαλέστηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις είδαν την παρουσία της μέσα στον περικαλή ναό Της.

 Η μεγάλη Μητέρα, μας αγκαλιάζει όλους, συμπαραστέκεται σε όλους και στέλνει την αγάπη της σε κάθε άνθρωπο ερχόμενο στον αφιλόξενο κόσμο μας.

 Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε κάθε ορθόδοξο πιστό, σε κάθε χριστιανό, σε κάθε άνθρωπο όπου γης, στους πιστεύοντες και μη πιστεύοντες.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Κατερίνα μην βγεις στο μπαλκόνι σου...

 


Κατερίνα μην βγεις στο μπαλκόνι σου, όπως πέρυσι, που έμεινες με το θυμιατήρι στο χέρι και μη με πάρεις τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθείς, που η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας δεν θα οδεύσει μέχρι την Ζωοδόχο Πηγή, όπως παλιά.

Και εσύ αγαπητέ παριανέ της Αθήνας, μην περιμένεις να δεις τη Θεία Λειτουργία από την ΕΡΤ, επειδή είσαι υπέργηρος, όπως η  Κατερίνα, και δεν μπορείς να επισκεφτείς το νησί, όπως παλιά.

Και εσύ αγαπητή φίλη που λατρεύεις την Εκατονταπυλιανή και ζεις στο εξωτερικό, δες τη Θεία Λειτουργία από το γειτονικό νησί της Τήνου.

Αυτοί είμαστε εδώ στην Πάρο «μοιραίοι και άβουλοι».

Χθεσινή φωτογραφία του πεζόδρομου της Εκατονταπυλιανής

 


Κάτοικος που ζει στην περιοχή, μου έστειλε τη φωτογραφία  με την πινακίδα στη μέση του πεζόδρομου της Εκατονταπυλιανής. Η φωτογραφία είναι χθεσινή.

Αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού από τις τοπικές αρχές για  ένα μνημείο 17 αιώνων, που γιορτάζει και στο οποίο συρρέει πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Συνάντηση της Κίνησης Πολιτών Πάρου με τη Δοίκηση της ΔΕΥΑΠ

 


Χθες( 12/8) αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών Πάρου συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Μπαφίτη και το γεν. διευθυντή της επιχείρησης κ. Νίκο Καραμανέ.

Τη δημοτική επιχείρηση απασχολεί σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησής της και η υπαγωγή της στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, η περικοπή του 20% της δαπάνης του εκτελούμενου έργου αφαλάτωσης στο Κρωτήρι της Παροικιάς και η αντιμετώπιση της υπερβολικής κατανάλωσης του φετινού καλοκαιριού καθώς και η αντιμετώπισή της κατά τη θερινή περίοδο του 2025, που προβλέπεται αυξημένη κυρίως λόγω της υπερδόμησης.

Η αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών δήλωσε στη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, ότι συμπαρίσταται στο έργο της και ότι θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια διοίκησης και εργαζομένων, ώστε να παραμείνει το ίδιο καθεστώς λειτουργίας της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση είναι οικονομικά βιώσιμη ανταποκρινόμενη πλήρως στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

 

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Η Κίνηση Πολιτών καλείται να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της

 


Οι κινήσεις και τα κινήματα πολιτών δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αναπτύσσουν κινηματική δράση, μικρή ή μεγάλη ανάλογα με το μέγεθος και τη διάρκεια του προβλήματος που τα δημιουργεί.

Εάν μάλιστα ο χαρακτήρας του προβλήματος έχει και εποχικά χαρακτηριστικά, όπως η κίνηση πολιτών για ελεύθερες παραλίες, που συνδέθηκε με τα μπάνια του λαού, η εξασθένηση και η προϊούσα υπολειτουργία ή και διάλυσή τους είναι από τα πιθανά ενδεχόμενα.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου έδρασε έντονα το περασμένο καλοκαίρι και ανέδειξε ένα πρόβλημα, που δεν ήταν μόνο πρόβλημα της Πάρου: την αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών κυρίως από επιχειρηματίες του τουρισμού.

Από τις κινητοποιήσεις αυτές που πήραν μεγάλες διαστάσεις στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της χώρας,  η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ενεργοποιήσει τον κοιμώμενο κρατικό μηχανισμό και να προχωρήσει σε αλλαγές του σχετικού νόμου. Με το νέο νόμο περιόρισε τις αρμοδιότητες των δήμων και πήρε επάνω της την υπόθεση της διαχείρισης των παραλιών.

Εάν και πόσο θα βελτιωθεί η απαράδεκτη κατάσταση των περασμένων χρόνων, μένει να φανεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

Η κίνηση Πολιτών της Πάρου κατά τη διάρκεια του Χειμώνα περιόρισε τη δραστηριότητά της. Προχώρησε σε κάποιες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νέου νόμου και πραγματοποίησε δύο σοβαρές κινητοποιήσεις, που είχαν σχέση με αυθαίρετες μόνιμες κατασκευές εντός του αιγιαλού, μία στη Βαγιά και μία στον Φάραγγα σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους (4/2/24 και 7/4/24).

Επίσης με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Κίνησης στις 24/3/24, κατά την οποία ασκήθηκε κριτική στο νέο νόμο   για τις παραλίες, που πέταξε έξω την τοπική αυτοδιοίκηση, επισημάνθηκε το πρόβλημα της υπερδόμησης και ορίστηκε συντονιστικό όργανο.

Το πράγμα όμως άρχισε να προβληματίζει και να διχάζει, όταν έκανε την εμφάνισή του ψήφισμα, που ήδη έχει υπογραφεί από 1200 και πάνω συμπολίτες μας και φίλους της Πάρου, το οποίο προτείνει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της δόμησης.

Τότε βγήκαν στην επιφάνεια αντιθέσεις από επαγγελματικούς φορείς του κλάδου της οικοδομής, οι οποίοι άρχισαν να υπονομεύουν την κίνηση, φοβούμενοι ότι, εάν εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνει, θα υπάρξει κάμψη τις οικοδομικής δραστηριότητας, μείωση των αγοραπωλησιών και αδυναμία του ντόπιου πληθυσμού να οικοδομήσει ένα σπίτι που θα καλύψει τις οικογενειακές του ανάγκες.

Πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος της Αγκαιριάς, του Άσπρου Χωριού, των Λευκών, των Φίλων της Πάρου, των Ναουσαίων και των Λευκιανών της Αθήνας, υπέγραψαν το προαναφερθέν ψήφισμα, όχι όμως και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος» , ο οποίος διαφώνησε δημόσια, ενώ άλλοι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού δεν πήραν θέση.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου απέκτησε πλέον ισχυρούς αντιπάλους που εκφράζουν οικονομικά συμφέροντα και οι οποίοι επιθυμούν την εξαφάνισή της επικαλούμενοι διάφορους λόγους, που έχουν σχέση με την εγκυρότητα των αποφάσεων που λαμβάνει και λάθη της.

Στα πιο πάνω προστίθενται  και προσωπικές αντιθέσεις και εγωπάθειες, που δυστυχώς λειτουργούν διαλυτικά και οι οποίες τελικά, εάν επικρατήσουν, θα συρρικνώσουν την Κίνηση Πολιτών και θα την οδηγήσουν σε μαρασμό και τελικά στη διάλυσή της.

Η Κίνηση Πολιτών καλείται να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της. Δεν είναι μόνο η υπερδόμηση και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της Πάρου. Είναι και το μεγάλο πρόβλημα του νερού και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει η κυβερνητική πολιτική, η οποία  επεξεργάζεται  σχέδιο νόμου που καταργεί τις Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και σκοπεύει να υπαγάγει τις δημοτικές επιχειρήσεις των νησιών (και της Πάρου) στην ΕΥΔΑΠ Νήσων.

Και βέβαια πάνω από όλα είναι το μέγα πρόβλημα της δημόσιας Υγείας και η στελέχωσή του με ειδικότητες γιατρών, όπως είναι η κενή θέση γυναικολόγου, που αφορά το μισό πληθυσμό της Πάρου και της Αντιπάρου.

Όμως τα μεγάλα αυτά θέματα, προϋποθέτουν λαϊκή συναίνεση, η οποία θα προκύψει από ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα ενεργοποιήσουν τους μόνιμους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου, επειδή τους αφορούν άμεσα.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στον Ι.Ν. της Εκατονταπυλιανής

 


Ο Κεντρικός και πλέον πολυσύχναστος δρόμος της Πάρου είναι αυτός που οδηγεί από το λιμάνι στον Ι.Ν. της Εκατονταπυλιανής.

Η εικόνα που εμφανίζει μας ντροπιάζει όλους.

Η προστασία των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί βασική υποχρέωση του Δήμου.

Η φωτογραφία είναι χθεσινοβραδινή.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Οι Κυκλάδες, μαζί και η Πάρος, θα βρουν τρόπους να επιβιώσουν κόντρα στην διαχρονικά κυβερνητική αδιαφορία.

 


Το κράτος των Αθηνών υπονομεύει χρόνο με το χρόνοτον τουρισμό των Κυκλάδων.

Γραφειοκράτες στα υπουργεία και σε άλλες κεντρικές υπηρεσίες  μαζί με υπουργούς, που εξυπηρετούν και συμφέροντα ημετέρων, αδιαφορούν για όσα καταστροφικά συμβαίνουν στα νησιά μας και θέτουν σε κίνδυνο το τουριστικό τους μέλλον.

Αρμέγουν τα έσοδα που παράγουν (χωρίς ανταποδοτικότητα),  τα σπαταλούν αλόγιστα και ευκαιριακά χωρίς σχέδιο σε άλλες περιοχές της χώρας και βρίσκουν σχεδόν πάντοτε τρόπους για να μην εκτελούνται οι απαραίτητες υποδομές ή  να μην λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα προστασίας του μοναδικού κυκλαδίτικου τοπίου στα πλαίσια της αειφορίας.

Η φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού είναι διαφορετική και η όποια υπέρβασή της αλλοιώνει δραματικά το φυσικό του περιβάλλουν.

 Αλλά και οι υποδομές που διαθέτει το κάθε νησί διαφέρουν.

Η ισοπεδωτική οριζόντια αντιμετώπισή τους αποτελεί σοβαρό λάθος που οι γραφειοκράτες των υπουργείων αδυνατούν να αντιληφθούν, όπως αδυνατούν να αντιληφθούν πως άλλος είναι ο πληθυσμός, η σύνθεσή του και οι ανάγκες του κατά την τουριστική περίοδο και άλλος κατά το 7μηνο, που οι τοπικές κοινωνίες ηρεμούν και βιώνουν προβλήματα απομονωτισμού.

Η δημόσια υγεία π.χ. στην Πάρο μπορεί να είναι, με τις όποιες ελλείψεις έχει, προσαρμοσμένη στον πληθυσμό των 15 χιλιάδων κατοίκων του 7μήνου, όχι όμως σε έναν ημερήσιο πληθυσμό που φτάνει τις 100 χιλιάδες και άνω.

Το ίδιο  ισχύει για το Αστυνομικό Τμήμα, για το Λιμεναρχείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προσλαμβάνει εργάτες καθαριότητας τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο επειδή το υπουργείο των Εσωτερικών εξισώνει τους τουριστικούς προορισμούς  με τα ορεινά χωριά της Πίνδου.

Κάθε καλοκαίρι συνήθως το μήνα Αύγουστο υπουργοί και άλλοι επώνυμοι που έχουν δεσμούς με την κεντρική εξουσία, περνούν ευχάριστα τις διακοπές τους στα νησιά μας, αλλά μέχρις εκεί.

Αναχωρώντας για το κέντρο και τα υπουργεία που προΐστανται συνεχίζουν να ασκούν πολιτικές  αναποτελεσματικές και βλαπτικές για μια περιοχή που είναι παγκόσμια γνωστή για τις ιδιαιτερότητες που η φύση προίκισε το κάθε νησί της.

Οι Κυκλάδες, μαζί και η Πάρος, θα βρουν τρόπους να επιβιώσουν κόντρα στην διαχρονικά κυβερνητική αδιαφορία. Άλλωστε έργο του τοπικού πληθυσμού είναι η σημερινή ανάπτυξη που σε κάποια νησιά μπορεί να ξεπέρασε τα όρια, όμως παραμένουν λαμπερά αστέρια στο τουριστικό στερέωμα.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

ΟΧρίστος Γεωργούσης κατέθεσε μήνυση κατά επιχειρηματία για ηχορύπανση


 

Ο Χρίστος Γεωργούσης παρά την ηλικία του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, μας έδειξε και πάλι το δρόμο, που πρέπει να ακολουθήσουμε, υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα μπροστά στην μεγάλης έκτασης ασυδοσία που επικρατεί στο νησί.

Πριν δύο μέρες επισκέφτηκε το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου και κατέθεσε μήνυση εναντίον επιχειρηματία, που από την έναρξη της τουριστικής περιόδου προκαλεί εκτεταμένη ηχορύπανση κατά τις μεσημβρινές ώρες κοινής ησυχίας.

Με πρότεινε ως μάρτυρα κατηγορίας και τον ευχαριστώ για την πρόταση.

Σε επικοινωνία που είχα με το Δήμαρχο, σχετικά με την ηχορύπανση που προκαλεί το συγκεκριμένο κατάστημα, με ενημέρωσε, ότι το Αστυνομικό Τμήμα δεν του έχει αποστείλει καμιά βεβαιωμένη παράβαση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία έπειτα από τρεις βεβαιωμένες παραβάσεις για ηχορύπανση, ο Δήμαρχος είναι  εκ του νόμου υποχρεωμένος να σφραγίσει το κατάστημα τουλάχιστον για 10 μέρες.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Το νερό του ποταμού της Νάουσας που βλέπουμε να χύνεται στη θάλασσα είναι απόβλητα.

 


Συχνά μου γίνεται η ερώτηση: «Γιατί δεν έχουμε αξιοποιήσει το νερό του ποταμού της Νάουσας, αλλά το αφήνουμε να χύνεται στη θάλασσα;»

Σήμερα το πρωί, φίλος από τα παλιά μου έκανε πάλι την ίδια ερώτηση.

Επειδή προφανώς υπάρχει άγνοια ή κοντή μνήμη ή και παραπληροφόρηση ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, δίνω κάποια στοιχεία περιληπτικά.

Το 2000, είχαμε πάλι ανομβρία και 14 δήμοι των Κυκλάδων ζητήσαμε χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Μετά την προειδοποίηση, ότι θα βάλουμε λουκέτο στους δήμους μας, το υπουργείο μας χρηματοδότησε.

Με τα χρήματα αυτά αναθέσαμε σε μεγάλη ιταλική εταιρεία, με εξειδίκευση στις αφαλατώσεις την εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης, που μετέτρεψε το νερό του ποταμού σε πόσιμο.

Από τότε και μέχρι σήμερα η εγκατάσταση αυτή υδροδοτεί τη Νάουσα και με το νερό αυτό, το οποίο έδινε τότε 1.200 – 1.400 κυβικά νερό το 24ωρο και που στις μέρες λόγω της ξηρασίας προφανώς η  ποσότητα αυτή έχει μειωθεί.

Το νερό που βλέπουμε να χύνεται είναι απόβλητα και είναι τελείως ακατάλληλο και για πότισμα.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Απάντηση στους μεσίτες της Πάρου


 

Οι μεσίτες της Πάρου σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο σύλλογός τους, μας κάνουν γνωστό ότι το ψήφισμα κατά της υπερδόμησης της «αυτοκαλούμενης» Κίνησης Πολιτών, δεν το συνυπογράφουν.

Λογική η αντίδρασή τους.

Στο ξεπούλημα της παριανής γης αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στους αγοραστές και τους πωλητές και τα λεφτά είναι πολλά.

Ο λόγος που επικαλούνται;

Είναι αντίθετοι με την αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών, που ζητά η Κίνηση Πολιτών, για όσο διάστημα εκπονείται η μελέτη και μέχρι να θεσμοθετηθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάρου.

Κατά τα άλλα ζητούν «να τηρούνται οι νόμοι τόσο στις εκτός, όσο και στις εκτός οικισμών περιοχές και να ενεργοποιηθεί το δευτεροβάθμιο όργανο ελεγκτών δόμησης».

Καμία αντίρρηση. Άλλωστε αυτό ζητά και η Κίνηση  Πολιτών.

Γιατί, εάν εφαρμόζονταν οι νόμοι και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό χάλι.

Ερωτήματα προς το Σύλλογο Μεσιτών:

Στην εφαρμογή της κειμένης νομοθεσίας, που ζητούν (και ορθώς) συμπεριλαμβάνουν και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου καθώς και την νομολογία του;

Γιατί εάν την συμπεριλαμβάνουν, τότε η διαφοροποίησή τους, ως προς το ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών, στο κύριο θέμα του ψηφίσματος, που είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, δεν υφίσταται.

Και τώρα ως προς τα επιμέρους πολύ ουσιαστικά:

Γιατί είναι υπέρ των υπόσκαφων οικοδομών «που μετατρέπουν» όπως ισχυρίζονται το νησί «σε ανοιχτό λατομείο με ανυπολόγιστες οικολογικές συνέπειες;»

Γιατί δεν λένε κουβέντα για τις πισίνες που  συμβάλλουν στο στέγνωμα των δημοτικών γεωτρήσεων και υποχρεώνουν την ΔΕΥΑΠ να νοικιάζει μονάδες αφαλάτωσης για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης;

Τις θέσεις που υποστηρίζουν, τις έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές και πότε;

Γιατί, εάν δεν το έχουν πράξει και το πράττουν τώρα, με αφορμή το ψήφισμα της Κίνησης Πολιτών, όπως συνέβη και με το σύλλογο των Πολιτικών Μηχανικών, τότε ο καθένας δικαιούται να αμφιβάλλει για την γνησιότητα των προθέσεών τους.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Συνάντηση για περαιτέρω δράσεις κατά της υπερδόμησης


Πληροφορήθηκα ότι αύριο Σάββατο (3/8) θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα συνάντηση στο κτήριο Δημητρακόπουλου στην αγορά της Παροικιάς στις 7 το απόγευμα. 

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όσους έχουν υπογράψει το ψήφισμα κατά της υπερδόμησης που έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.000 υπογραφές και θέλουν να συμμετάσχουν σε περαιτέρω δράσεις.

Η πρόσκληση υπογράφεται από την ομάδα διαχείρισης του ψηφίσματος .

Το τι ενέργειες θα ακολουθήσουν δεν το γνωρίζω. Προφανώς αυτές θα αποφασιστούν στην προαναφερθείσα συνάντηση.

Όπως και να έχει, το θέμα της υπερβολικής οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί, απασχολεί πλέον το Δήμαρχο, δημοτικές παρατάξεις, συλλόγους, μόνιμους κατοίκους, αλλά και επισκέπτες του νησιού, που διαπιστώνουν δραματική αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως είναι η περίπτωση του Μαρτσέλο στην Παροικιά.

Η κοινωνία της Πάρου είναι φυσικό να είναι διχασμένη, αφού η πληροφόρηση των κατοίκων για το μέγα αυτό θέμα είναι περιορισμένη και αποσπασματική και εμποδίζεται από την παραπληροφόρηση όσων  έχουν οικονομικά συμφέροντα, που προέρχονται κυρίως από το χώρο της οικοδομής και όσων βλέπουν το «τώρα» και όχι το «αύριο» του νησιού μας. 

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Τα γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ και όχι εμείς

 


 Την περασμένη Κυριακή (28/7) η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο κύριο άρθρο της, στην πρώτη σελίδα με τίτλο «ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» έγραφε μεταξύ άλλων: «… Εν τω μεταξύ, γιγαντώνονταν τα προβλήματα της μαζικής αυθαίρετης δόμησης, της λειψυδρίας, της διαχείρισης των  απορριμμάτων, της εγκληματικότητας» και κατέληγε: «… Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία, λέμε συχνά. Αν ισχύει αυτό, κάποιος πρέπει να προστατεύσει τη φήμη της και το brand, πριν είναι αργά».

Τα όσα αναφέρει η σοβαρή κυβερνητική εφημερίδα, ισχύουν και για το νησί μας, μόνο που οι αρμόδιοι υπουργοί περί άλλων τυρβάζουν.

Ή είναι θεατές των προβλημάτων ή παίρνουν επιπόλαια και λάθος μέτρα, που επιδεινώνουν την υπάρχουσα κατάσταση.

-Κόβουν χρηματοδοτήσεις  σε εκτελούμενα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας

- Στερούν το Δήμο από το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας

- Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, αφού δεν διαθέτουν επαρκές αστυνομικό προσωπικό στο Αστυνομικό Τμήμα και

- Δεν καλύπτουν το Κέντρο Υγείας με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Τα μέτρα που λαμβάνονται μέσα στον Ιούλιο, έπειτα από παρακάλια και ευχαριστήρια του Δημάρχου προς τον Χρυσοχοΐδη και τον Σκυλακάκη, αποτελούν μπαλώματα που εκθέτουν σε υψηλό κίνδυνο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Πάρος.

Απαιτείται έγκαιρος και σοβαρός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πάρου από το κράτος των Αθηνών σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού και όχι ημίμετρα της τελευταίας στιγμής.

Ελεύθερες οι Κολυμπήθρες από ομπρέλες και ξαπλώστρες



 Έπειτα από έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου στις Κολυμπήθρες και την αποστολή σχετικής έκθεσης προς την Κτηματική Υπηρεσία, επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ σε επιχειρηματία και ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου για την απομάκρυνση από το σημείο  των ομπρελών και των ξαπλωστρών.

Χθες (31/7) συνεργείο του Δήμου πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει την απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας, αλλά ήδη ο επιχειρηματίας είχε απομακρύνει από μόνος του τις ομπρελοξαπλώστρες.