Χαρές και πανηγύρια χθες στο Δημαρχείο αλλά και πίκρα.
Παρόν το ιερατείο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη μας, παρόντες και οι τσαμπουνάρηδες που είπαν τα παραδοσιακά κάλαντα, ευφορία στην πλειοψηφία από το γλυκό πιοτό της νίκης και πίκρα στους ηττημένους που είδαν στη θέση, που κάθονταν για 9 ολόκληρα χρόνια να κάθονται τώρα άλλοι.
Ανθρώπινα όλα. Και η χαρά και η λύπη, αρκεί να είσαι προετοιμασμένος να διαχειριστείς και το ένα και το άλλο.
Οι θέσεις των αιρετών δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και είναι χρήσιμο να το συνειδητοποιήσουν όσοι ασχολούνται με την πολιτική.
Όπως έλεγε ένα παλιός κοινοβουλευτικός, ο επονομαζόμενος και παλάντζας, χαριτολογώντας, η εξουσία μοιάζει με την ερωμένη, που, αφού σου φάει όλα τα λεφτά, στο τέλος σε εγκαταλείπει.
Και ο μεν δήμαρχος, για να επανέλθουμε στα καθ΄ημάς , οφείλει να γνωρίζει και να θυμάται καθημερινά ότι «ουκ αεί άρχει» και ο τέως , ότι, στο παίγνιο της πολιτικής, η ήττα είναι βασικό χαρακτηριστικό, που εναλλάσσεται με τη νίκη. Και αυτό ανεξάρτητα από το μέγεθος της προσφοράς, που συνήθως αναγνωρίζεται έπειτα από χρόνια.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης, έφερε τον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα, τα πρώτα τρένα, κατασκεύασε τον ισθμό της Κορίνθου και οραματίστηκε τη ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, που σήμερα φέρει το όνομά του. Όμως έχασε τις εκλογές και δεν εκλέχτηκε, αν και πρωθυπουργός, ούτε βουλευτής. Έμεινε στην ιστορία η φράση του, «Ανθ΄ημών ο Γουλιμής». Γιατί έχασε από ένα πρόσωπο που ήταν ανύπαρκτο πολιτικά μπροστά στο δικό του μέγεθος. Πικραμένος έφυγε στο εξωτερικό και έπειτα από ένα χρόνο πέθανε.
Αντίθετα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο δημιουργός της μεγάλης Ελλάδας, των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, το 1921 έχασε τις εκλογές, δεν εκλέχτηκε βουλευτής, έφυγε κυνηγημένος στο εξωτερικό, αλλά το 1928 επανήλθε και κυβέρνησε και πάλι τη χώρα.
Είναι χρήσιμο νικητές και ηττημένοι να διαβάζουν λίγο πολιτική ιστορία, που βρίθει ανάλογων παραδειγμάτων, τα οποία διδάσκουν πολλαπλώς τους ασχολούμενους με τη πολιτική, είτε αυτή ασκείται σε τοπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου