Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

24ωρη απεργία: Παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις σε κλίμα αστυνομοκρατίας

 





Με σύνθημα «φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή», ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία καθώς και απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση

Με την κυβέρνηση να μη δείχνει καμία ανοχή ακόμα και σε συμβολικές διαμαρτυρίες που τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, συνδικάτα και σωματεία διεκδικούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την απόσυρση κάθε αντεργατικού μέτρου από αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί..

Ήδη δυνάμεις των ΜΑΤ και αύρα, βρίσκονται στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Κοραή, το υπουργείο Εργασίας και την Πανεπιστημίου. «Θα διαλύονται οι συγκεντρώσεις από 10 και πάνω άτομα», διαρρέει η ΕΛ.ΑΣ.

Οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Στις 10 το πρωί ξεκίνησε η παράσταση διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στο Υπουργείο Εργασίας με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ  και η ΟΕΝΓΕ καλεί τα μέλη της σε συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείων και στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Μοτοπορεία διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, στις 10.30,, από το Πεδίο του Άρεως προς το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, συνδικαλιστικές κινήσεις του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και του αναρχικού χώρου καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτυχθεί σε πλατεία Κλαυθμώνος και υπουργείο Εργασίας, στις 11:00, ενώ θα ακολουθήσει πορεία.

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, δεν θα κινηθούν Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ, καθώς απεργούν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ. Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλεϊ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

Απεργιακές περιφρουρήσεις

Το μήνυμα της σημερινής απεργίας μεταφέρουν από τα ξημερώματα σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, σε όλο το Λεκανοπέδιο, μέλη Σωματείων και Ομοσπονδιών.

Παρέμβαση έγινε νωρίς το πρωί από μέλη του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Τράπεζες και στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) σε καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς  και στο λογιστήριο της (Πανεπιστημίου 31). Με πανό και ανακοινώσεις έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, απαιτώντας καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, προστασία της υγείας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα.

Στην πύλη της «Cosco», στο λιμάνι του Πειραιά, μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ κρατούν πανό που αναγράφει, «Απεργία 26 Νοεμβρίου. Ώρα ευθύνης για όλους. Δωρεάν δημόσια υγεία για όλο το λαό - Αυξήσεις μισθών. Κάτω τα ξερά σας από το 8ωρο και τα Σωματεία. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα για μια ζωή στο μπόι μας».

Η απεργία γίνεται κανονικά και αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης του απεργιακού αγώνα που επιχειρεί η εργοδοσία της Cosco η οποία ζήτησε την παρέμβαση δικαστικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Χρυσοχοϊδη για τις συγκεντρώσεις, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων στο λιμάνι.

Σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως το «Ηλέκτρα Μετρόπολις», το «Άθενς Μάρριοτ», το «Άθενς Πλάζα» και τη «Μεγάλη Βρετάνια» έχουν τοποθετηθεί πανό και μοιράζονται ανακοινώσεις. Περιφρούρηση της απεργίας γίνεται και σε άλλους εργασιακούς χώρους του κλάδου όπως το «Γευσήνους» στο Κρυονέρι.

Πρόστιμα και προσαγωγές απεργών στα Γιάννενα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και σωματεία εργαζομένων καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης στα «Μάρκετ Ιν», όπου η αστυνομία έκανε προσαγωγές συνδικαλιστών και έλεγχο των στοιχείων των απεργών. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 7 συνδικαλιστές μπροστά στα «Μάρκετ Ιν» και συνέχισαν με την επιβολή προστίμων σε όλους τους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε απεργό ο οποίος «κινείται πεζός στερούμενος βεβαίωσης μετακίνησης», πρόστιμο που ανάρτησε στη σελίδα του το ΠΑΜΕ.

Στην απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ ζητώντας μεταξύ άλλων, «εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία». Αντίθετα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν έκρινε σκόπιμο να δηλώσει «παρών» σε μία συγκυρία που απειλούνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Βασικό αίτημα των εργαζόμενων, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, είναι να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση. Επίσης, όπως δηλώνει με έμφαση ο Γ. Μυλωνάς:

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ γιατί στα αιτήματα για μαζικά τεστ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, πραγματική επίταξη της ιδιωτικής υγείας, η κυβέρνηση απάντησε με περικοπές των υγειονομικών δαπανών κατά 600εκ εν μέσω πανδημίας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί στο αίτημα να μη ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τη μείωση του κοινωνικού μισθού μέσω ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση όχι μόνο το ψηφίζει αλλά προϋπολογίζει 2 δις λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί στο αίτημα να παρθούν πίσω οι απολύσεις λίγο πριν το lock down όπως είχε γίνει στο πρώτο κύμα, η κυβέρνηση δεν απάντησε.

 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί ο Υπουργός Εργασίας συνεχίζει να διαφημίζει και να προκαλεί με την κατάργηση του 8ώρου, το πλήρες άνοιγμα των Κυριακών, την ουσιαστική κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας και πολλών άλλων αντεργατικών διατάξεων.

Δεμένα τα πλοία

«Δεμένα» θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ πραγματοποιούν την Πέμπτη 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νομεβρίου και θα λήξει στις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Με τον αντεργατικό νόμο 4714/2020, η κυβέρνηση κατ' εντολή των εφοπλιστών καταργεί την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ  ακόμα και για την θέση του Α' Πλοίαρχου προβλέπει να ναυτολογούνται χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών, που θα πραγματοποιούσαν απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Τα ναυτεργατικά προβλήματα αυξάνονται και γιγαντώνονται εν μέσω πανδημίας με κυβέρνηση και εφοπλιστές να κλιμακώνουν την επίθεσή τους στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ, η οποία αποφάσισε την αποστολή μελών της σε διάφορα λιμάνια της χώρας μας, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση  μπροστά από το Ε/Γ- Ο/Γ "BLUE STAR CHIOS" στο λιμάνι του Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: