Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Πρακτικά της Γ.Σ. των Φίλων της Πάρου και της Αντιπάρου στις 12 Αυγούστου 2020

 



 Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε για να παρουσιαστούν και να αναλυθούν τα πεπραγμένα για το έτος 2019/2020 (βλ. παράρτημα).
Μετά από συζήτηση,  η έκθεση πεπραγμένων εγκρίθηκε, και αφορούσε  ένα μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που τελικά πραγματοποιήθηκαν, (σεμινάρια, θέσεις του Συλλόγου επάνω σε βασικά ζητήματα που αφορούν και τα δύο νησιά, δημοσιεύσεις, οικονομικές υποστηρίξεις, ειδικά για τον χώρο του Δεσποτικού, τακτικές δραστηριότητες σε κοινωνικά δίκτυα) παρά την πανδημία που επιβράδυνε στο νησί κάποιες από αυτές.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, συνεχίσαμε να δημοσιεύουμε τις θέσεις μας για τα Αρχαία Λατομεία μαρμάρου, την διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, τις ανεμογεννήτριες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε οικονομικό επίπεδο, παρά το σταμάτημα των φυσικών επαφών, έχουμε 115 μέλη που είναι ταμειακά ενήμεροι. Επιπλέον, δύο προσκλήσεις  για χρηματική ενίσχυση που προοριζόντουσαν για την χρηματοδότηση δράσεων στον τομέα της υγείας συγκέντρωσαν περίπου 4.000 ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό των εσόδων σε περίπου 8.500 ευρώ. Επίσης  ακόμη μεγαλύτερα ποσά που μας έχουν δοθεί για την υποστήριξη της δραστηριότητας αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου στο Δεσποτικό.
 Για το υπόλοιπο της περιόδου 2020/2021 προβλέπονται οι ακόλουθες δραστηριότητες :

  • Διοργάνωση τεχνικής συνάντησης για τη διαχείριση των αποβλήτων,
  • Συνέχιση της δράσης μας σχετικά με τα Αρχαία Λατομεία μαρμάρου
  • Διοργάνωση εργαστηρίου υγείας στην Πάρο και την Αντίπαρο με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος υγείας,
  • Διοργάνωση θεατρικών εργαστηρίων του Πέτρου Σεβαστίκογλου
  • Διοργάνωση παρουσίασης από τον Michel Volkovitch των βιβλίων στα γαλλικά του Ilya Papadimitrakopoulos,
  • Οργάνωση της δημοπρασίας, που συσχετίζεται με έναν νέο πολιτιστικό φορέα στο νησί
  • Διοργάνωση της ετήσιας τελετής διάκρισης προς τιμήν του Rémy Le Fur κλπ.,
  • Σύνταξη ενός κειμένου σχετικά με τη δημιουργία και τα χαρακτηριστικά τουριστικών συγκροτημάτων μεγάλης κλίμακας.
  • Δημοσίευση του Bulletin
  • Λανσάρισμα μιας συλλογής βιβλίων για την Πάρο και την Αντίπαρο

 Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν φυσικά να αναβληθούν λόγω της έντασης της πανδημίας, αλλά θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αλλά όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν την υποστήριξη των μελών μας. Υπενθυμίζεται ότι για τον Σύλλογό μας το οικονομικό έτος ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2020 και λήγει στα τέλη Αυγούστου 2021.
 
Γιώργος Βλαντάς, Τάσος Ζαχαράς, Νικόλας Στεφάνου, Μαρουσώ Μπούρα


 

Παράρτημα
Φίλοι της Πάρου και της Αντιπάρου 2019-2020: Απολογισμός και προοπτικές

Κατά τη  περίοδο από Σεπτέμβριο 2019 έως τον Αύγουστο του 2020 δεν μπορέσαμε δυστυχώς να υλοποιήσουμε όλες τις υποσχέσεις που είχαμε αναλάβει, λόγω της γνωστής πλέον κρίσης στην υγεία.

Ωστόσο, αυτό που τελικά κάναμε συνεχίζει να εδραιώνει την θέση και την φήμη του συλλόγου μας στα νησιά, ιδιαίτερα στην Πάρο, ενώπιον των τοπικών αρχών, λοιπών συλλόγων αλλά και σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Ο ιστότοπός μας, η σελίδα μας και η ομάδα μας στο Facebook και αυτό το newsletter ακολουθούνται από αρκετές χιλιάδες άτομα και μας επιτρέπουν να διαδίδουμε τις τοποθετήσεις μας σε πολλά θέματα, καθώς και τις εκδηλώσεις μας. Το περιοδικό μας διαβάζεται επίσης συστηματικά. Τα σεμινάρια και οι επισκέψεις μας στο Δεσποτικό έτυχαν ιδιαίτερης συμμετοχής.
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια ύπαρξης, ο Σύλλογός  μας είναι πλήρως ενεργός, σημειώνοντας μάλιστα πρόοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ο Σύλλογος εμπλούτισε τον τρόπο της συμμετοχικής λειτουργίας του μέσω της δημιουργίας ομάδων εργασίας για ορισμένες από τις πολυσχιδείς του δραστηριότητες.
 
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ήταν πλούσιο σε εκδηλώσεις που περιγράφονται στο Περιοδικό και στον ιστότοπό μας: 

  • επίσκεψη τον Σεπτέμβριο του ναού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό,
  • διοργάνωση σεμιναρίων τον Οκτώβριο / Νοέμβριο σχετικά με το Αρχαίο Λατομείο και την παροχή υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες και ειδικότερα στην Πάρο-Αντίπαρο,
  • πραγματοποίηση πολλών συναντήσεων με μέλη.

 Από την άλλη πλευρά, το 2020 δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων και που ήταν μέρος του αρχικού σχεδιασμού μας:  

  • σεμινάριο για την ανακύκλωση αποβλήτων,
  • εργαστήριο για την υγεία στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στο οποίο θα συμμετείχαν εκπρόσωποι του ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος υγείας,
  • θεατρικά εργαστήρια από τον σκηνοθέτη Πέτρου Σεβαστίκογλου,
  • σεμινάριο παρουσίασης από τον Michel Volkovitch των βιβλίων στα γαλλικά του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου,
  • δημοπρασία,
  • διοργάνωση της ετήσιας τελετής διάκρισης προς τιμήν του Rémy Le Fur, 
  • σύνταξη ενός κειμένου προβληματισμού σχετικά με τη δημιουργία ξενοδοχειακών συγκροτημάτων μεγάλης κλίμακας.

 Ωστόσο, κάποιες άλλες δραστηριότητες διατηρήθηκαν: 

  • παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το Αρχαίο Λατομείο,
  • δημοσίευση μιας ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού μας τον Φεβρουάριο του 2020,
  • δημοσίευση του Δελτίου-Bulletin αριθ. 21 σε 1500 αντίτυπα και διανομή του,
  • συμμετοχή στην εκστρατεία ενάντια στα μεγάλα βιομηχανικής κλίμακας αιολικά πάρκα,
  • συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά επαγγελματικού πλυντηρίου ρούχων για το Κέντρο Υγείας της Πάρου (μαζεύτηκαν 2.475),
  • αγορά προσομοιωτών για εκπαίδευση σε τεχνικές διάσωσης σε περίπτωση καρδιακής προσβολής (συγκεντρώθηκαν 1.500 ευρώ),
  • διεξαγωγή πολλών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου
Από οικονομική άποψη, οι Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου εξασφάλισαν την χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης στο Δεσποτικό, καταβάλλοντας αυτούσιες όλες τις δωρεές που είχαμε συγκεντρώσει για τις αναστηλωτικές δραστηριότητες, χωρίς καμία αφαίρεση από μέρους μας για έξοδα διαχείρισης. Από την άποψη της συνδρομών, μέχρι σήμερα μόνο 61 άτομα έχουν πληρώσει την συνδρομή τους για το 2019/2020 και για ποσό περίπου 2.890 €. Το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της διεξαγωγής των δύο προαναφερθέντων σεμιναρίων και της εκτύπωσης μέρους των εκδόσεών μας. Η πανδημία είχε καθοριστικό αντίκτυπο στον αριθμό των ετήσιων συνδρομών, που σήμερα αντιπροσωπεύει μόνο το 40% περίπου των προηγούμενων ετών.
Ωστόσο, αυτή η παρατήρηση αξίζει να διαβαστεί και διαφορετικά. Εάν προσθέσουμε στο σύνολο των εισφορών, αυτό των δύο προσκλήσεων για καταβολή χρημάτων, αυτό αυξάνει τα προαναφερθέντα έσοδα 2.890 ευρώ κατά 4.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός μας είναι επομένως 6.890 €, χωρίς να αναφέρουμε και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για το Δεσποτικό. Συνολικά, περίπου 80 άτομα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων μας.
 
Για το έτος 2020-2021, πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Ορισμένες από τις δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της, αλλά έχουν ήδη αποφασιστεί, είναι πιθανό να λάβουν χώρα στο εγγύς μέλλον. Νέες δράσεις θα μπορούσαν να προκύψουν από την Γενική Συνέλευση στις 12 Αυγούστου. Ομως το κύριο μέλημά μας είναι να διατηρήσουμε αυτό που αποτελεί και τον μεγαλύτερο πλούτο μας - την ποικιλομορφία των οριζόντων μας και μια πολύγλωσση προσέγγιση - που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε  καλά και να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο !
 
Γιώργος Βλαντάς, Τάσος Ζαχαράς, Νικόλας Στεφάνου, Μαρουσώ Μπούρα 


Δεν υπάρχουν σχόλια: