Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Οι εργαζόμενοι του Δήμου μας ουδέποτε πήραν Μέσα Ατομικής Προστασίας του 2020.










Πάρος 9-11-2020 



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο.Τ.Α. ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προχθές, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, παρακολουθήσαμε το διαδικτυακό Δημοτικό Συμβούλιο. Το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη συζήτηση για την "Έλλειψη παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους Δήμου Πάρου...". Το θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη από τη Λαϊκή Συσπείρωση που, όπως γνωρίζετε όλοι, αποτελεί την μείζονα αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά το εισηγήθηκε ο κ. Ροκονίδας.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης για άλλη μια φορά ακούστηκαν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής σειρά από ανακρίβειες και ψεύδη τα οποία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί αφορούν κυρίως την ασφάλεια των εργαζομένων του Δήμου μας που υπηρετούν στο δρόμο. (Για τη στατικότητα του Δημαρχείου ακόμα περιμένουμε απαντήσεις, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Κατά την εισήγησή του, λοιπόν, ο κ. Ροκονίδας, εν κατακλείδι, ρώτησε:

1.      Αν έχει γίνει η μελέτη που προβλέπεται από το νόμο για την εν λόγω προμήθεια.

2.      Γιατί δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ένα μήνα πριν εκπνεύσει ο χρόνος.

3.      Γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων με τη συμμετοχή του ιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και έχει ζητηθεί επανειλημμένα από την ΕΥΑΕ.

Δυστυχώς, τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Σάμιος, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, υπέπεσαν σε σωρεία  αντιφάσεων λέγοντας ανυπόστατα ψεύδη τα οποία ευθέως εμπαίζουν τους εργαζόμενους του Δήμου.

Συγκεκριμένα είπαν:

1.      Ότι τον Μάιο του 2020 οι εργαζόμενοι πήραν τα ΜΑΠ και μάλιστα ότι έχουν υπογράψει για αυτό.

2.      Ότι έχει γίνει μελέτη.

3.      Ότι ο Τεχνικός Ασφαλείας, σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με το Δήμαρχο, του είπε ότι εμείς ως Σύλλογος δεν τον αναγνωρίζουμε.

4.      Μετά είπαν ότι πολλοί εργαζόμενοι πήραν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αλλά κάποιοι δεν τα πήραν, γιατί οι προϊστάμενοί τους δεν γνωστοποίησαν έγκαιρα στη Δημοτική Αρχή τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα.

5.      Στη συνέχεια είπαν ότι η μελέτη που υπάρχει δεν έχει ανέβει ακόμα στη διαύγεια, αλλά μέχρι μέσα του Νοέμβρη θα έχει ανέβει.

6.      Παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκαν πως η μελέτη για τη συγκεκριμένη προμήθεια δεν έχει γίνει εξακολουθούσαν να ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι τα ΜΑΠ τα έχουν πάρει.

7.      Στη συνέχεια είπαν ότι η μελέτη που ετοιμάζεται είναι για τα ΜΑΠ του 2021.

8.      Τέλος είπαν ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν ως ΔΣ είχαμε απευθυνθεί στην Δημοτική Αρχή και όχι στην Αντιπολίτευση.

Όλα τα παραπάνω είναι δείγματα της προχειρότητας με την οποία η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τα σοβαρότατα ζητήματα του Δήμου και ειδικότερα την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα σε οπτικοακουστικά μέσα τα οποία αποτελούν τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και όποιος θέλει μπορεί να τα αναζητήσει.

 

Εμείς ως ΔΣ απαντάμε στα μετέωρα λόγια της Δημοτικής Αρχής τα παρακάτω:

1.      Οι εργαζόμενοι του Δήμου μας ουδέποτε πήραν Μέσα Ατομικής Προστασίας του 2020. Οι εργαζόμενοι που έχουν πάρει ΜΑΠ, αν έχουν πάρει, είναι του 2019 και για αυτό μπορεί να έχουν υπογράψει. Ο Δήμαρχος το ξέρει πολύ καλά αυτό και λέει ψέματα. Ο δε Αντιδήμαρχος καλά θα κάνει να ενημερωθεί και να μάθει πρώτα και στη συνέχεια να τοποθετείται.

2.      Μελέτη για τα ΜΑΠ του 2020 δεν έχει γίνει, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

3.      Τα πράγματα με τον Τεχνικό Ασφαλείας έγιναν ακριβώς ανάποδα. Όταν ο συγκεκριμένος επισκέφτηκε το ΔΣ μας, ύστερα από κάλεσμά μας και στο πλαίσιο διαφόρων παραλείψεων που επισημάναμε για τη λειτουργία του, είπε στην Πρόεδρο της ΕΥΑΕ Λουκία Μαλαματένιου: "Ποιοι είστε εσείς; Δε σας αναγνωρίζω". Βέβαια, ο Δήμαρχος για να καλύψει την απραξία του ισχυρίστηκε, για άλλη μια φορά ψευδώς, τα αντίθετα αμφισβητώντας τους εργαζόμενους.

4.      Πληροφορούμε τους δήθεν ανίδεους και τους πραγματικά ανίδεους ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ετήσια υποχρέωση και για αυτό κάθε χρόνο προϋπολογίζονται. Εν προκειμένω η συγκεκριμένη συζήτηση αφορούσε Μέσα Ατομικής Προστασίας του 2020, συγκεκριμένους εργαζόμενους που ανήκουν σε συγκεκριμένη διεύθυνση και οι υπόλοιποι προϊστάμενοι που επικαλείται ως υπεύθυνους ο Δήμαρχος είναι άσχετοι με το θέμα.

5.      Οτιδήποτε δεν ανεβαίνει στη Διαύγεια, ενώ προβλέπεται, λογίζεται ως μη γενόμενο.

6.      Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει Μέσα Ατομικής Προστασίας για το 2020, αφού δεν έχει γίνει ούτε μελέτη για αυτά. Για το θέμα, ύστερα από καταγγελία του Συλλόγου μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχει κληθεί ο Δήμαρχος να δώσει εξηγήσεις.

7.      Είναι προφανές ότι αν υπάρχει μελέτη ή γράφεται μελέτη είναι για το 2021, αφού ο χρόνος που απομένει για τη λήξη του 2020 δεν επαρκεί, για να ολοκληρωθεί η φετινή διαδικασία.

8.      Θυμίζουμε στη Δημοτική Αρχή τα έγγραφα που της έχουμε στείλει για το θέμα, πριν αναγκαστούμε να προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη και πριν απευθυνθούμε στη Λαϊκή Συσπείρωση, για να έρθει επιτέλους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς για σας, υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν πόσο κοντά είναι τα πόδια των ψεμάτων σας:

1.      Το υπ' αριθ. πρωτ. 21/2-6-2020 έγγραφό μας προς Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο με θέμα " Έγκαιρη προμήθεια ΜΑΠ"

2.      Το υπ' αριθ. πρωτ. 35/5-8-2020 έγγραφό μας προς Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα " Κατάθεση αιτημάτων της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου "

3.      Το υπ' αριθ. πρωτ. 73/25-9-2020 έγγραφό μας προς Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης και Ανεξάρτητο Σύμβουλο με θέμα " Έγκαιρη προμήθεια ΜΑΠ"

4.      Το υπ' αριθ. πρωτ. 80/20-10-2020 έγγραφό μας προς Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης και Ανεξάρτητο Σύμβουλο με θέμα " Έγκαιρη προμήθεια ΜΑΠ"

Αυτά είναι τα έγγραφα που έχουμε καταθέσει ως ΔΣ και είναι σχετικά με το θέμα των ΜΑΠ. Να λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν και έγγραφα της ΕΥΑΕ για τις συναντήσεις που προβλέπονται από το νόμο να γίνουν και δεν έχουν γίνει. Σε κανένα από τα παραπάνω έγγραφα δεν λάβαμε απάντηση. Θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή με τόσα κατατεθειμένα από την πλευρά μας έγγραφα, τουλάχιστον, να ντρέπεται για τα ασύστολα ψέματά της, ότι δήθεν πρώτα επικοινωνούμε με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ύστερα μαζί της.

 

Επίσης θέλουμε να σημειώσουμε και κάτι ακόμα που αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρό του. Τη συνεδρίαση της Παρασκευής παρακολουθούσε ο Γραμματέας του Συλλόγου μας, ο οποίος ακούγοντας όλα αυτά τα ψέματα από το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο προσπάθησε να παρέμβει για να πει την άποψή του. Ύστερα από σωρεία τηλεφωνημάτων του Γραμματέα μας στον Πρόεδρο και ενώ ο Πρόεδρος δεν απαντούσε διημείφθη από τα κινητά τους η παρακάτω στιχομυθία:

Πρόεδρος: Βρίσκομαι σε Δημοτικό Συμβούλιο.

Γραμματέας: Θέλω να παρέμβω, γιατί λέτε ανακρίβειες. Πρόεδρε, είμαι ο Γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ειπώθηκαν ασύστολα ψέματα και ανακρίβειες. Παρακαλώ πολύ, πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Πρόεδρος: Παρέμβαση εν μέσω Συμβουλίου δε γίνεται. Έπρεπε να υπήρχε από τον εισηγητή πρόταση να κληθείτε εξ αρχής, γιατί είναι κεκλεισμένων των θυρών. Για όλες τις ανακρίβειες που ακούστηκαν, παρακαλώ σημειώστε τες, και με χαρά θα τις ανακοινώσω όλες στο επόμενο ακριβώς συμβούλιο. Έγγραφο του συλλόγου.     

 

Εμείς ως Σύλλογος καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της θεσμικής θέσης που κατέχει, να κρατήσει τις αντικειμενικές αποστάσεις από τα μέρη που διαφωνούν και να μας πει:

1.      Πώς γίνεται μια Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου που μεταδίδεται διαδικτυακά να λογίζεται ως κεκλεισμένων των θυρών;

2.      Πώς γίνεται να μην έχετε το δικαίωμα εσείς ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να καλέσετε στη Συνεδρίαση τους άμεσα εμπλεκόμενους εργαζόμενους του ΔΣ;

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, δεν ξέρουμε αν έχετε καταλάβει ότι εσείς διοικείτε το Δήμο και όχι η Λαϊκή Συσπείρωση.

Από το ΔΣ Σ.Ε.ΟΤΑ.Π.Α. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: