Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός και Πάρος: Τα γράφαμε, αλλά κάποιοι μας γράφανε.





Την Τρίτη 10 Μαρτίου ζητήσαμε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού στην Πάρο.

Γράφαμε τότε:

«Η κρίση του κορονοϊού βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Στις  προσεχείς 15 μέρες  αναμένεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και στη Χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του ΕΟΔΥ.

Η Πάρος, που είναι ανοιχτή κοινωνία, μάλλον δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση.  Ευχή όλων μας είναι να μην υπάρξει κρούσμα στο νησί. Όμως  το πιθανότερο είναι να υπάρξει.
Σε συνθήκες γενικότερης αναστάτωσης της Χώρας γίνεται αντιληπτό ότι η Πάρος θα αντιμετωπίσει σχεδόν μόνη της την όποια έκτακτη κατάσταση.

Αν είχαμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε κάποια μέτρα προστασίας  του πληθυσμού, το πρώτο που θα κάναμε, ήταν να συγκαλέσουμε αμέσως έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή σ΄αυτό των γιατρών του Κέντρου Υγείας και των διασωστών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι και θα κληθούν να διαχειριστούν την όποια δύσκολη κατάσταση προκύψει».

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου η Λαϊκή Συσπείρωση υπέβαλε αίτημα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον κορονοϊό.

Την Κυριακή 15 Μαρτίου γράφαμε: «Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση έπρεπε ήδη  να είχε γίνει σήμερα και όχι αύριο ή μεθαύριο, γιατί μπορεί και να μην έχει νόημα εάν καθυστερήσει».

Τελικά αποφάσισε η Δημοτική αρχή να συγκαλέσει τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο για αύριο Παρασκευή με 7 θέματα μεταξύ των οποίων και τον καθορισμός εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου του Ν.Π.Δ.Δ Κ.Π.Π.Α. Δήμου Πάρου!!!

Προφανώς η Δημοτική Αρχή λειτουργεί σε άλλη συχνότητα από αυτήν που λειτουργεί η Κυβέρνηση, το σύνολο της Αντιπολίτευσης και ολόκληρη η Ελλάδα.

Και τώρα, όπως πληροφορηθήκαμε, η συνεδρίαση θα γίνει με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, δηλαδή κουτσουρεμένη και με πολλές δυσκολίες, αφού το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά στους δήμους.

Στο μεταξύ το Κέντρο Υγείας γνωστοποιεί τις ελλείψεις  που έχει και παραθέτει ένα μεγάλο κατάλογο με αυτά που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την επιδημία του κορονοϊού.

Χρειάζεται λοιπόν επειγόντως τα ακόλουθα υλικά (κατά σειρά προτεραιότητας):

1. Μάσκες υψηλής προστασίας κατηγορίας FFP2 ή FFP3 (για την νοσηλεία κατάλληλες είναι μόνο οι FFP3)
2. Γυαλιά ευρέως οπτικού πεδίου ή ασπίδες προσώπου (μίας ή πολλαπλών χρήσεων)
3. Αδιάβροχες ρόμπες με μακριά μανίκια (ολόσωμες ή μη)
4. Απλές χειρουργικές μάσκες
5. Αντισηπτικά χεριών κάθε είδους (όχι απλό σαπούνι)
6. Γάντια μη αποστειρωμένα νιτριλίου
7. Μεγάλοι κουβάδες απορριμμάτων με ανοιγόμενο με το πόδι καπάκι
8. Χειροπετσέτες (μεγάλος αριθμός)
9. Σκούφιες χειρουργείου μιας χρήσεως- ποδονάρια
10. Θερμόμετρα υπερύθρων (μετώπου- δύο)
11. Δύο ακουστικά Litman (δύο απλά και δύο παιδιατρικά), Ωτοσκόπια δύο, Οξύμετρα δύο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες, για την βραχεία νοσηλεία ενός και μοναδικού βαρέως πάσχοντα ασθενή για μία μόνο ημέρα στο ΚΥ Πάρου μέχρι τη διακομιδή του, απαιτούνται 20 περίπου μονάδες (πακέτα) από τα παραπάνω είδη (1 μέχρι και 6), όσο δηλαδή και το συνολικό απόθεμα του ΚΥ αυτή την στιγμή.

Επίσης δευτερευόντως χρειάζονται:

1. (Στην περίπτωση που τα ανωτέρω δεν είναι διαθέσιμα ως ιατρικά είδη): Στολές –ποδιές προστασίας- γυαλιά, μάσκες προστασίας άλλων επαγγελματιών (πχ φυτοφαρμάκων, ψεκασμών, χημικών, γεωργικών εφαρμογών κτλ). Στολές ποδιές- κατά προτίμηση αδιάβροχες.

2. Οποιοδήποτε άλλο είδος χαρτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στέγνωμα χεριών πλην χαρτοπετσετών

3. Καθαριστικά γενικής χρήσης με βάση τη χλωρίνη- σακούλες σκουπιδιών

4. Επιπλέον συμπυκνωτές οξυγόνου ή φιάλες οξυγόνου


5. Αδιάβροχοι ανθεκτικοί πλαστικοί σάκοι με φερμουάρ παχείς (πάχους >150μm) για την μεταφορά σορών


Δεν υπάρχουν σχόλια: