Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Πάρος


 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποτελεί κατάκτηση της Δημοκρατίας. Ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929 και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας, προστατεύοντας  τους πολίτες, που προσφεύγουν σ΄αυτό, από μη νόμιμες πράξεις της διοίκησης. Επίσης λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο, πριν από την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων.

Πρώτος πρόεδρος του ΣτΕ ήταν μια σπουδαία νομική φυσιογνωμία ο Κων/νος Ρακτιβάν που είχε στενό του συνεργάτη τον τότε πάρεδρος και μετέπειτα Σύμβουλο Επικρατείας, τον συμπατριώτη μας Αντώνιο Ραγκούση, φωτεινό μυαλό, με μεγάλη νομική κατάρτιση και με πρωτοπόρες ιδέες.

Στις μέρες μας Σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος Τμήματος είναι ο συμπατριώτης μας Ιωάννης Γράβαρης, γιός του αείμνηστου Βασιλείου Γράβαρη, αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Το ΣτΕ ασχολήθηκε με σοβαρότατες υποθέσεις της Πάρου πέντε  φορές.

Η πρώτη προσφυγή ήταν κατά της κατασκευής του νέου αεροδρομίου και έγινε από κατοίκους του Κάμπου και του Βουτάκου. Αυτή η δίκη δεν ολοκληρώθηκε γιατί δεν είχε αντικείμενο να δικάσει. Η μη ολοκλήρωση της δίκης, άφησε ανοιχτή την προοπτική να γίνει αεροδρόμιο στην Πάρο.

Η δεύτερη προσφυγή ήταν κατά της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού της Παροικιάς. Η δίκη έγινε και το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακυρότητας.

Η τρίτη ήταν κατά της κατασκευής του νέου αεροδρομίου των 1400 μέτρων πάλι από τους κατοίκους του Βουτάκου. Η δίκη έγινε  και το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακυρότητας.

Η τέταρτη ήταν κατά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Πάρου (ΓΠΣ). Η δίκη έγινε και το ΣτΕ  απέρριψε την αίτηση ακυρότητας.

Τέλος  έχουμε τώρα την πέμπτη προσφυγή πάλι από κατοίκους του Βουτάκου κατά της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου από τα 1400 στα 1799 μέτρα και κατά της κατασκευής των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά.

Ο Δήμος κατά της  πρώτης προσφυγής συνεργάστηκε με τον εξαίρετο νομικό, τον συνταγματολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Φίλιππο Σπυρόπουλο και κατά της δεύτερης με τον έμπειρο δικηγόρο των Αθηνών Χρήστο Πολίτη, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: