Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Νεοάστεγοι στην Αθήνα: Φαινόμενο με εκρηκτικές διαστάσεις

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Νεοάστεγοι στην Αθήνα: Φαινόμενο με εκρηκτικές διαστάσεις
Η πιο σοκαριστική πλευρά της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα, έρχεται στο φώς μέσα από τα στοιχεία για το φαινόμενο των «νεοαστέγων» της Αθήνας, που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.  

Το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, σύμφωνα με τις εκθέσεις που κατέθεσαν στην Επιτροπή ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης, καθώς και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.).

Μάλιστα αποκαλύπτεται μέσα από τις εκθέσεις, ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν εκδηλωθεί. Στους «νεοάστεγους» πια περιλαμβάνονται και ολόκληρες οικογένειες, ενώ αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που καταλύουν με χαρτόνια και κουβέρτες στο Ζάππειο, την Κουμουνδούρου, τη Σανταρόζα, το Γκάζι, στα παγκάκια, κάτω από γέφυρες, έξω από κλειστά καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι από κείνους, που ξεσπιτώθηκαν και πλέον βρίσκουν προσωρινή «στέγη» σε 52 σημεία της πρωτεύουσας, είναι οφειλέτες της εφορίας. Κάποιοι άλλοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, να αποκλείονται έτσι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατά συνέπεια να ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, τόνισε ότι το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ενημέρωσε ότι ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή καταρτίζει το σχέδιο νόμου που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα για τον «νεοάστεγο». «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο υπάρχει κρίση το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων όπως η ύπαρξη υπνωτηρίων, κέντρων ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ακόμα και θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου έκανε λόγο για ζήτημα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, σχολιάζοντας πως δεδομένης της έλλειψης νομοθεσίας, σήμερα άρχισε να γίνεται μια κινητοποίηση και ζήτησε ένα fast track για την ενίσχυση των κοινωνικών μονάδων πρόνοιας.

Από την πλευρά του ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας, Μάξιμος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι χορηγούνται γεύματα από την Εκκλησία, προτείνοντας όμως παράλληλα να βοηθηθούν από όλους τους φορείς οι άνθρωποι αυτοί, να ξαναβρούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος, υπογράμμισε ότι ο Δήμος έχει δημιουργήσει άτυπη τράπεζα τροφίμων, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, ξενώνες ενώ προσφέρονται και δωρεάν ρούχα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι δύο διαμερισματικοί σύμβουλοι προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του δήμου για ένα πιάτο φαγητό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: