Πυρετός διαβουλεύσεων για το ελληνικό χρέος. Αποκαλυπτικό έγγραφο
Ήδη, από τις 3:30 το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκεται σε εξέλιξη και νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τσαρλς Νταλάρα, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία για το «κούρεμα» θα ολοκληρωθεί «εντός των επόμενων ημερών» και εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα.
Δραματικό χαρακτήρια έχουν πάρει πλέον οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα. Άλλη μία συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα και με άδοξο τέλος, αφού οι δανειστές μας επιμένουν στο θέμα του κατώτατου μισθού και των δώρων.
Η συνάντηση ξεκίνησε γύρω στις 13:00. Επί τάπητος και πάλι το θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα με την Τρόικα να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν υποχωρεί ούτε βήμα για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα, ενώ η σκληρή διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου 'Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Η διαπραγμάτευση, η οποία δεν φαίνεται να καταλήγει προς το παρόν σε συμφωνία, έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα καθώς οι Τροϊκανοί συνδέουν ευθέως την αποδοχή του συνόλου των απαιτήσεών της με την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Επιμόνως ζητούν: Κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ και την αλλαγή ή την κατάργηση των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.
Την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, των ωριμάνσεων, την εισαγωγή «μπόνους» που συνδέονται με την παραγωγικότητα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την απελευθέρωση των απολύσεων.
Ζητούν επίσης να καταργηθεί ή να γίνει προαιρετική η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και να υπάρξουν μειώσεις στον κατώτερο μισθό.
Απαιτούν ακόμη κατάργηση της «μετενέργειας», την παράταση δηλαδή της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους και βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας.
Από την άλλη, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση των αμοιβών κατά 12%, και «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» για μειώσεις.
Το υπουργείο επικαλείται ακόμη την κοινή στάση των κοινωνικών εταίρων στο θέμα των κατώτερων αμοιβών και των δώρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου