Νέες πηγές πλούτου Ελλάδας - Ισραήλ
Με υπογραφή συμφωνίας επισημοποιείται η επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας
Ρεπορταζ Λουκας Δημακας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012
Kάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, που θυμίζουν την επίσκεψη Κλίντον το 1999, πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή Πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχουντ Μπαράκ στην Ελλάδα - επίσκεψη που ανανέωσε αλλά και διηύρυνε το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ προχώρησε πέραν της αμυντικής συνεργασίας και σε τομείς όπως η ενέργεια.
Προσκεκλημένος του ομολόγου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου ο κ. Μπαράκ δεν περιορίστηκε στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, όπου ήδη οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει για το 2012 σε αναβαθμισμένο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας. Εγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ σήμερα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα. Ολες οι επαφές έγιναν σε εγκάρδιο κλίμα και είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας επισημάνθηκε η «στρατηγικής σημασίας» και διαχρονικότητας σχέση.
ΚΟΜΒΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ. Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα μετά τις δυνατότητες που ανοίγονται από την επιβεβαίωση για τη χωρητικότητα του κοιτάσματος του κυπριακού «Οικοπέδου 12». Αθήνα και Τελ Αβίβ έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι επιθυμούν τη συνεργασία, ενώ το Ισραήλ θα ήθελε να γίνει η Ελλάδα ο κόμβος μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής προς την Ευρώπη. Αλλωστε, σύντομα αναμένεται να επισημοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας με την υπογραφή συμφωνίας. Ωθηση προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να δώσει και η επικείμενη επίσκεψη του ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, όπως - σύμφωνα με τις πληροφορίες - ανακοίνωσε στις συναντήσεις του ο Εχουντ Μπαράκ.
Είναι ενδεικτικό ότι πρώτη φορά από ελληνικής πλευράς - με δημόσια αναφορά του Δημ. Αβραμόπουλου - έγινε λόγος για τη δυνατότητα η συνεργασία με το Ισραήλ «να δημιουργήσει νέες πηγές πλούτου για τους δύο λαούς μας αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής μας». Αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί ότι γίνεται με φόντο και τα ενεργειακά προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και άλλα που σχετίζονται άμεσα με αυτά.
ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ. Ωστόσο η Αθήνα, μέσω του κ. Αβραμόπουλου, σπεύδει να δηλώσει - και το εννοεί - ότι η αναβαθμιζόμενη, σε όλους τους τομείς, συνεργασία με το Τελ Αβίβ «δεν στρέφεται εναντίον κανενός». Μήνυμα, που είναι φανερό πως έχει αποδέκτη την Αγκυρα.
Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μπαράκ επισήμανε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και «θα αναζητούμε ευκαιρίες για συνεισφορά στη δημιουργία μιας ειρηνικής και προοδεύουσας Μέσης Ανατολής». Παράλληλα έκανε λόγο για κοινό ενδιαφέρον για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και την επίλυση τυχόν διαφορών μέσω της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ηγετών.
Στο αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο, η συνεργασία για το 2012 περιλαμβάνει αρκετές δεκάδες προγραμμάτων κοινής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα κινείται εξοπλιστικό πρόγραμμα και συζητήσεις για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών. Σήμερα ο κ. Μπαράκ θα παρακολουθήσει μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο μίνι άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο.
Κατά της επίσκεψης του ισραηλινού υπουργού φορείς έκαναν χθες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα την οποία στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου