Δόθηκε λάθος συνταγή στον «έλληνα ασθενή»;
Τα όσα θα αντικρίσουν οι επικεφαλής της τριμερούς την ερχόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να τους χαροποιήσουν καθώς, για άλλη μια φορά, οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν επιτυγχάνονται. Όπως σημειώνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία που εδρεύει στο Κίελο:
«Η χώρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς ξένη βοήθεια. Δεν πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας, αλλά ξεκάθαρα για ένα πρόβλημα χρεοκοπίας».
Λάθος η συνταγή;
Χωρίς το σχεδιαζόμενο κούρεμα του χρέους η Ελλάδα κινδυνεύει να βουλιάξει ακόμη περισσότερο στο βούρκο των χρεών. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη αφού η Αθήνα επιμένει σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50 % την ώρα που οι πιστωτές ζητούν μεγαλύτερες εγγυήσεις για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν.
Γιατί όμως ο ασθενής δεν παρουσιάζει βελτίωση παρά τα «αλλεπάλληλα φάρμακα» που του δόθηκαν; Γιατί, πολύ απλά, η συνταγή ήταν λανθασμένη, θα πει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Μπέρενμπεργκ Μπανκ (Berenberg Bank):
«Τα μέτρα ήταν υπερβολικά σκληρά. Η χώρα έκανε περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος χρόνος προκειμένου να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ανάπτυξη, όπως είναι τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας και μια πιο αποτελεσματική διοίκηση».
Ζητούμενο η ανάπτυξη
Στη γραφειοκρατία και τις περιοριστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποδίδει και ο οικονομολόγος Λανγκχάμερ την αδυναμία της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις, τις οποίες τόσο έχει ανάγκη. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα κατέλαβε το 2010 μόλις την 109η θέση:
«Πολύ χειρότερα από ορισμένες αφρικανικές χώρες. Αυτό δεν επιτρέπεται για μια χώρα της ευρωζώνης».
Την έντονη ανησυχία του για την πορεία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων εκφράζει στο μεταξύ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ιδιαίτερα απογοητευμένο εμφανίζεται το ΔΝΤ με τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Εν τω μεταξύ όμως αρκετές χώρες της ευρωζώνης φαίνεται να χάνουν επίσης την υπομονή τους με την Ελλάδα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από την Αθήνα να επισπεύσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών, ενώ ο τσέχος κεντρικός τραπεζίτης μίλησε ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Danhong Zhang / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου