Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Το Δίκτυο Μπλε Δήμων αναδεικνύει το πρόβλημα της ασύμμετρης αύξησης της υπερδόμησης στις Κυκλάδες

 


Το Δίκτυο Μπλε Δήμων αναδεικνύει το πρόβλημα της ασύμμετρης αύξησης της υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Σε μία σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε το Δίκτυο Μπλε Δήμων σχετικά με το φαινόμενο της υπερδόμησης στα νησιά των Κυκλάδων. Με επιστολή στον Πρωθυπουργό και σε αρμόδιους υπουργούς τα μέλη του δικτύου τονίζουν τις καίριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά από την ασύμμετρη αύξηση της υπερδόμησης, όπως και την ανάγκη να μην διαμορφώνονται τετελεσμένα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ο πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται σε αρκετά νησιά σε εξέλιξη.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2023 παρουσιάζουν την έκδοση περισσοτέρων από 2000 οικοδομικών αδειών για τα νησιά των Κυκλάδων, γεγονός που προβληματίζει τις τοπικές κοινωνίες και αρχές σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα, την ποιότητα ζωής και την επάρκεια των υποδομών.

Η πρωτοβουλία του Δικτύου Μπλε Δήμων είναι σημαντική και αποτυπώνεται στην επιστολή που ακολουθεί.

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024

Αρ.Πρωτ.: 05

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Προς: Ως λίστα αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου υπερδόμησης στα νησιά των Κυκλάδων

Τα νησιά των Κυκλάδων δοκιμάζονται σοβαρά από το φαινόμενο της υπερδόμησης το οποίο καθίσταται ολοένα και πιο αντιληπτό στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Τα νησιά μας δέχονται έντονες πιέσεις σε όρους φέρουσας ικανότητας, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών, του προσωπικού των δήμων μας και των υποδομών μας.

Οι διατάξεις των άρθρων 24, 79 παρ. 8 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος προβλέπουν πως ο χωροταξικός σχεδιασμός ανατίθεται στην Πολιτεία, που οφείλει να θεσπίζει τις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, οι βέλτιστοι δυνατοί όροι διαβίωσης του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Ωστόσο, σήμερα στα νησιά παρατηρείται μια ασύμμετρη αύξηση παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων που οδηγούν στην επέκταση και δημιουργία νέων οικισμών, δίχως σε πολλές περιπτώσεις, να λαμβάνεται υπόψιν η μέτρηση της Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας των νησιών και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη χρήση δεικτών, όπως ο Δείκτης Τουριστικής Λειτουργίας (Δ.Τ.Λ.), η επάρκεια του οδικού δικτύου κ.ά..

Ως μέλη του Δικτύου Μπλε Δήμων, μοιραζόμαστε την πεποίθηση πως οι προοπτικές ανάπτυξης για τα νησιά μας και η συνοχή των τοπικών κοινωνιών, εξαρτώνται από τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Θεωρούμε πως βασικό βήμα ως προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η διαμόρφωση ενός στοχευμένου, συνεκτικού, δεσμευτικού πλαισίου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Οι υφιστάμενες συνθήκες αναδεικνύουν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης των νέων Χωροταξικών και Πολεοδομικών Σχεδίων που θα ρυθμίζουν την άσκηση της τουριστικής δραστηριότητας στις νησιωτικές και όχι μόνο περιοχές της χώρας μας. Έως την επίτευξη του βασικού αυτού στόχου, αξιολογούμε ως επείγουσα ανάγκη την αξιολόγηση των υφιστάμενων συνθηκών που διαμορφώνονται από την υπερδόμηση στα νησιά των Κυκλάδων, όπως και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να μην διαμορφώνονται τετελεσμένα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ο πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται σε αρκετά νησιά σε εξέλιξη.

Προσβλέπουμε στον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο.

Για την Εταιρεία,

Με εκτίμηση τα μέλη,

1. Αμοργού Καραΐσκος Ελευθέριος Δήμαρχος Αναπληρωματικό

Μέλος Δ.Σ.

2. Αντιπάρου Φαρούπος Αναστάσιος Δήμαρχος Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

3. Θήρας Ζώρζος Αναστάσιος Νικόλαος Δήμαρχος Μέλος Α.Μ.Κ.Ε.

4. Κέας Βελισσαροπούλου Ειρήνη Δήμαρχος Γραμματέας Δ.Σ.

5. Πάρου Μπιζάς Κώστας Δήμαρχος Μέλος Α.Μ.Κ.Ε.

6.  Πόρου Κουτουζής Γεώργιος Δήμαρχος Μέλος Α.Μ.Κ.Ε.

7.  Σκύρου Αντωνόπουλος Κυριάκος Δήμαρχος Πρόεδρος Δ.Σ.

8.  Τήνου Κροντηράς Παναγιώτης Δήμαρχος Μέλος Α.Μ.Κ.Ε.

9. Aegean Rebreath

Κοιν. Σ.Επ. Σαρελάκος Γεώργιος Πρόεδρος Μέλος Δ.Σ.

Πίνακας αποδεκτών:

1. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  Μέγαρο Μαξίμου Ηρώδου Αττικού 19 10674 Αθήνα, primeminister@primeminister.gr

2. Υπουργό Επικρατείας, κο. Χρήστο - Γεώργιο Σκέρτσο ypep@primeminister.gr

3. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο. θεόδωρο Σκυλακάκη Μεσογείων 119 11526 Αθήνα, secmin@ypen.gr

4. Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη Νίκης 5-7, 10180, Αθήνα, minister.sec@mnec.gr

5. Υπουργό Ανάπτυξης, κο. Τάκη Θεοδωρικάκο Νίκης 5-7, 10180, Αθήνα, ministeroffice@minfin.gr

6. Υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη Λεωφόρος Αμαλίας 12, 105 57, Αθήνα, mailbox@mintour.gr

7. Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη Αμαλιάδος 17, 115 23, Αθήνα, gramchora@ypen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: