Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Δημοτικό Συμβούλιο: Ανάγκη περιορισμού της δόμησης και προστασίας της φυσιογνωμίας της Πάρου

 


Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν μια συνήθης συνεδρίαση.

Με θέμα τις προτάσεις του Δήμου για τη σύνταξη της μελέτης για το τοπικό χωροταξικό σχέδιο της Πάρου, που πρόκειται να εκπονήσει το γραφείο Σαμαρά, ακούστηκαν πολλά και σημαντικά για το μέλλον του νησιού μας.

Με εξαίρεση έναν δημοτικό σύμβουλο, όσοι άλλοι πήραν το λόγο, μηδέ του Δημάρχου εξαιρουμένου, αναφέρθηκαν στον υπερτουρισμό και στην ανάγκη περιορισμού της δόμησης.

Εκτός από την επιτροπή του Δήμου (με πρόεδρο τον Νίκο Μαλατέστα) που συνέταξε το κείμενο των προτάσεων, σημαντική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΠ Γιώργου Μπαφίτη για τη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης νερού και ο οποίος τάχθηκε κατά του υπερτουρισμού.

Σημαντικά ήταν και τα όσα είπε ο Κώστας Ροκονίδας, επισημαίνοντας ότι πριν από τη συνεδρίαση αυτή, έπρεπε να είχε προηγηθεί μια άλλη, με μοναδικό θέμα το μέλλον της Πάρου στα προσεχή χρόνια.

Ο Κώστας Ροκονίδας στήριξε την Κίνηση Πολιτών, στις επιθέσεις που δέχεται, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον σύλλογο των Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών μηχανικών της Πάρου, που βάλει κατά της Κίνησης, και ο οποίος σύλλογος σε αντίθεση με το σύνολο (πλην ενός) των δημοτικών συμβούλων, έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης κατασκευής υπόσκαφων οικοδομών,  που καταστρέφουν τις πλαγιές του νησιού μας.

Η Τόνια Παντελαίου, αναφέρθηκε στο ψήφισμα κατά της υπερδόμησης που έχει συγκεντρώσει 2.000 υπογραφές και ζήτησε να συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Δήμου και η προστασία των ξερολιθιών, των παλιών πηγαδιών, των αλωνιών και όποιας άλλης κατασκευής που αναφέρεται στην παλιά αγροτική δραστηριότητα των κατοίκων του νησιού μας.

η Δημοτική Επιτροπή Λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο πολιτικό κλίμα περί ανάγκης περιορισμού της δόμησης και προστασίας της φυσιογνωμίας της Πάρου κινήθηκε στους παρακάτω άξονες:

· Επέκταση των σχεδίων πόλης στη βάση των εξελίξεων των πληθυσμιακών μεγεθών στο νησί

· Διατήρηση, επέκταση και εξειδίκευση όπου απαιτείται των όρων προστασίας στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας που είχαν καθοριστεί από το ΓΠΣ Πάρου,

· Μείωση των συντελεστών δόμησης της τάξης του 15-25% στις εκτός σχεδίου περιοχές ΠΕΠΔ-1 κα ΠΕΠΔ-2 για κατοικίες,

· Αύξηση των ορίων αρτιότητας, μείωση των συντελεστών δόμησης και κατάργηση της δυνατότητας λειτουργικής συνένωσης για ξενοδοχεία,

· Συμπερίληψη της χωροθέτησης των υπό μελέτη νέων έργων υποδομής και

· Λήψη μέτρων αποτροπής ΕΠΣ. ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ στα όρια του Δήμου Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: