Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Οι Κυκλάδες, έχουν ανάγκη προστασίας, πριν είναι αργά.



 

Τα αφήσαμε όλα χύμα και τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε το λογαριασμό.

Δεν είναι μόνο η αυτοδιοίκηση που έχει ευθύνες.

Είναι κυρίως το κράτος των Αθηνών που σχεδιάζει οριζόντια, πρόχειρα και με εισηγήσεις  «ειδικών» που τους χαρακτηρίζει εγκεφαλική σύγχυση.

Δεν αφήσαμε τίποτα όρθιο και παραγωγικό στη Χώρα μας και τώρα ήρθε η ώρα να καταστρέψουμε και τη βασική πηγή εσόδων μας, που είναι ο τουρισμός.

Η πολυνησία των Κυκλάδων αποτελεί ένα από τους πιο θελκτικούς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Όμως τα νησιά μας έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα και συγκεκριμένες αντοχές.

Τα πιο προβεβλημένα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, τις έχουν ξεπεράσει προ πολλού και το τρίτο νησί, το δικό μας έχει φτάσει στα όριά του.

Το πολιτικό σύστημα της Χώρας, από την κορυφή ως τη βάση, συνήθως, αφού γίνει η ζημιά επεμβαίνει για να σώσει, ότι μπορεί να διασωθεί.

Πολλές έγκυρες φωνές μιλούν για την υπερδόμηση των νησιών σε ώτα μη ακουόντων.

Οι μόνιμοι κάτοικοι  συχνά διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα  που αντιμετωπίζει  η δημόσια περίθαλψη, η εκπαίδευση, η αστυνόμευση, αλλά το κράτος των Αθηνών ούτε βλέπει, ούτε ακούει. Και το φαινόμενο είναι διαχρονικό.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και οι αρμοδιότητες που έπρεπε να δοθούν στους δήμους και τις κρατούν για πάρτι τους οι κλειδοκράτορες των Αθηνών. Π.χ. η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου εξουσιάζει τις παραλίες των νησιών, χωρίς να διαθέτει υποδομές ελέγχου. Και κάθε καλοκαίρι γίνεται το μπάχαλο.

Οι εταιρείες ενοικιαζομένων οχημάτων παραμένουν ασύδοτες. Χιλιάδες ενοικιαζόμενα οχήματα, πέρα από τα προβλεπόμενα στις άδειές τους, κατακλύζουν τα νησιά  χωρίς να υπάρχει μηχανισμός αποτελεσματικού ελέγχου και σε ένα οδικό δίκτυο που χρειάζεται επανασχεδιασμό.

Οι υπηρεσίες καθαριότητας των  δήμων πάσχουν, γιατί το κράτος των Αθηνών εγκρίνει ελάχιστους εποχικούς υπαλλήλους και συχνά όταν έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Αν κάποτε γίνουμε σοβαρό κράτος, το σύνολο των Κυκλάδων με όλες τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν, θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας με επαρκή χρηματοδότηση, που θα αντιμετωπίσει το πλήθος των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την χωρίς έλεγχο «ανάπτυξη», που στο τέλος θα τις τραυματίσει θανάσιμα.

Αντί να χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης εταιρείες που κατασκευάζουν τέρατα αλλοιώνοντας  τη φυσιογνωμία των νησιών, θα μπορούσε, εάν υπήρχε ορθολογισμός και κυβερνητική ευαισθησία με χρήματα που υπάρχουν, να προστατευθεί και να συντηρηθεί  αυτό το σπουδαίο κεφάλαιο για τη Χώρα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: