Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Πάρου απαντά στον Αντιδήμαρχο Πάνο Κεμπάμπη


Αγαπητέ Αντιδήμαρχε κ. Παναγιώτη Κεμπάμπη.

Η απάντησή σας προς το ΔΣ μας αποδεικνύει ότι πράγματι είστε αδαής. Και ξέρετε κάτι Αντιδήμαρχε; Όσο κι αν προσπαθείτε να προσδώσετε στη λέξη θετικά χαρακτηριστικά και να αντιστρέψετε προς όφελός σας τη σημασία της, αδαής σημαίνει ανίδεος. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την ανακολουθία που δημιουργείται από την απόφαση του Δημάρχου να σας τοποθετήσει στη θέση του Αντιδημάρχου, ως αδαή, με μόνο κριτήριο την εκλογική θέση που διατυμπανίζετε ότι λάβατε από τον Παριανό λαό, μέχρι την αποδοχή της από εσάς πάλι ως αδαής. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι η Δημοτική Αρχή σε ένα Δήμο αποτελείται πρωτίστως από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. Για να το πούμε πιο λιανά ανήκετε στην κυβέρνηση του Δήμου. Εμείς λοιπόν κ. Κεμπάμπη ξέρουμε ότι ένας αδαής και μάλιστα ένας που δηλώνει συνειδητά αδαής δεν λαμβάνει αξιώματα αλλά στρατεύεται ως απλός στρατιώτης τουλάχιστον μέχρι να μάθει. Θα μας επιτρέψετε λοιπόν να σας πούμε ότι αυτό είναι το πρώτο λάθος που χρεώνεστε αφενός ο Δήμαρχος που σας έδωσε το αξίωμα του Αντιδημάρχου και αφετέρου εσείς που το αποδεχτήκατε.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια τώρα να ξετυλίξουμε το κουβάρι του αδαή.

Αποποιείστε την ταυτότητα του πολιτικού ενώ κατέχετε μια κατεξοχήν πολιτική θέση η οποία έχει ως προϋπόθεση λειτουργίας τις πολιτικές ενέργειές σας για την εφαρμογή του πολιτικού οράματος της Δημοτικής Αρχής. Είναι σα να αποποιείστε τη θέση σας ως ιατρός ενώ είστε ιατρός και ετοιμάζεστε για τη λύση της συνεχείας του δέρματος κοινώς να εγχειρήσετε έναν ασθενή σας. Ελάτε για λίγο στη θέση του ασθενή και πείτε μου πως θα νιώθατε αν ακούγατε αυτό που λέτε. Η πολιτική κ. Κεμπάμπη δεν είναι ξύλινη γλώσσα. Είναι μια τέχνη η οποία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα όπου ήταν ήδη ανεπτυγμένες όλες οι επιστήμες του κόσμου. Η πολιτική κ. Κεμπάμπη είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι διέπεται από ιδεολογίες. Διαφορετικές ιδεολογίες οι οποίες εκφράζουν διαφορετικά πράγματα και έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Άλλες για παράδειγμα υπηρετούν τον πλούτο και το χρήμα κατακλύζοντας τις παραλίες με μπιτσόμπαρα και τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες προτάσσουν τον άνθρωπο και τη φύση δίνοντας προτεραιότητα σε θέατρα, κινηματογράφους, μονοπάτια, εκκλησιές και αθλητισμό. Τι από όλα αυτά θεωρείτε εσείς ξύλινο λόγο και τι απ' όλα αυτά κληθήκατε να υπηρετήσετε;

Μας ρωτάτε αν έχουμε πρόβλημα να μιλάτε μπροστά σε κάμερες και ανοιχτά μικρόφωνα υπονοώντας να λέτε "χύμα ότι γουστάρετε". Η δημοκρατία, σας δίνει το δικαίωμα να λέτε ότι πιστεύετε ως αλήθεια. Κι εμείς πρώτοι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά σας να λέτε ελεύθερα τις αλήθειες σας. Όμως ως Αντιδήμαρχος οφείλετε να είστε δίκαιος ιδιαίτερα όταν μοιράζετε και καταλογίζετε ευθύνες. Πρέπει λοιπόν καταρχήν να αποδεχτείτε το ρόλο σας ως συμμέτοχος στην ενιαία Δημοτική Αρχή του Δήμου και να μην κατηγορείτε συλλήβδην τους εργαζόμενους μιας ολόκληρης υπηρεσίας για κατευθυνόμενες ολιγωρίες. Πρέπει να καταλάβετε ότι από αυτή τη θέση ασκείτε διοίκηση και είστε ο δεύτερος υπεύθυνος μετά το Δήμαρχο για τα έργα σας ή τις παραλείψεις σας ανεξάρτητα από το πεδίο δράσης σας. Εσείς βαστάτε το μαχαίρι εσείς και το πεπόνι. Εμείς ως Σύλλογος έχουμε επιρρίψει ευθύνες πολλές φορές στην αντιπολίτευση. Όχι όμως διοικητικές ευθύνες οι οποίες βαραίνουν αποκλειστικά εσάς αλλά αντιπολιτευτικές παραλείψεις. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να παίρνει απόφαση το Δημοτικό συμβούλιο για κάτι, η απόφαση να μην υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή και η Αντιπολίτευση να μην κάνει κάτι για αυτό. Εσείς τα ανακατέψατε όλα και μοιράσατε ευθύνες, που ανήκουν ολοκληρωτικά σε σας, ισοπεδωτικά σε όλους. Τώρα, με το γραπτό κείμενό σας, προσπαθείτε να χρυσώσετε το χάπι.

Λέτε ότι υπάρχουν αδιάφοροι υπάλληλοι στο Δήμο των οποίων η άρνηση φτάνει μέχρι την υπονόμευση. Κύριε Κεμπάμπη αντιλαμβάνεστε τι λέτε; Υπάρχουν εργαζόμενοι στο Δήμο που υπονομεύουν το έργο σας; Νομίζετε ότι η αδιαφορία και η υπονόμευση, δύο λέξεις που με ευκολία παντρέψατε, έχουν την ίδια σημασία; Μας λέτε ότι δε θέλετε να μας τρομάξετε αλλά μας καλείτε να δουλέψουμε ή να αφήσουμε τους άλλους να δουλέψουν ακόμα και με αλλότρια καθήκοντα. Καταρχήν χαιρόμαστε που επιτέλους αναγνωρίζετε και επίσημα με τη γραφή σας ότι υπάρχουν εργαζόμενοι τοποθετημένοι σε θέσεις με αλλότρια καθήκοντα. Οι εργαζόμενοι κ. Κεμπάμπη δεν είναι πατσαβούρες για να τους χρησιμοποιείτε κατά το δοκούν στα ξεσκονίσματα που κάνετε. Ούτε για να ξεπληρώνετε γραμμάτια σε ημετέρους. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι οι σχέσεις εργασίας διέπονται από συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία, αφενός, καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και αφετέρου το πλαίσιο ενεργειών που επιτρέπεται να κινηθεί μια διοίκηση. Έτσι λοιπόν παραβλέπετε το νόμο σε ότι αφορά την εργασία και τον επικαλείστε όταν σας λέμε κάντε προσλήψεις γιατί ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος. Και μια και είστε και άνθρωπος της πράξης και της δράσης για πείτε μας πότε αγωνιστήκατε και με ποιο τρόπο για την άρση των απαράδεκτων και αντισυνταγματικών μνημονιακών νόμων που καταργούν το αυτοδιοίκητο του Δήμου και σας απαγορεύουν να κάνετε προσλήψεις; Και σας υπενθυμίζουμε κ. Κεμπάμπη ότι αυτοί που ψήφισαν αυτούς τους μνημονιακούς, αντισυνταγματικούς και αντιλαϊκούς νόμους είναι οι ίδιοι που σήμερα τους υποστηρίζουν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τους οποίους στρατευτήκατε.

Λέτε ότι το τμήμα στο οποίο προΐσταστε είναι υπερστελεχωμένο σε σχέση με την Τεχνική και την Οικονομική Υπηρεσία. Είστε άδικος πέρα για πέρα. Από το φθινόπωρο λοιπόν του 2014 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί από την οικονομική υπηρεσία τέσσερις εργαζόμενοι με πλουσιότατη εμπειρία στα αντικείμενα που διαχειριζόταν χωρίς επί της ουσίας να αντικατασταθούν και με τις αρμοδιότητες συνεχώς να αυξάνονται. Επίσης η Τεχνική Υπηρεσία με ένα ευρύ φάσμα υποχρεώσεων δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθει. Είναι πάνω της τα σχολεία, τα γήπεδα, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, οι προμήθειες, οι μελέτες, οι επιβλέψεις των έργων και άλλα πολλά. Με τι προσωπικό γίνονται όλα αυτά και πόσο προσωπικό προβλέπεται να έχει μια Τεχνική Υπηρεσία για να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά; Εσείς όμως είπατε ότι η Τεχνική Υπηρεσία κωλυσιεργεί.

Πάμε τώρα και στα «αμιγώς δικά μας». Το «αμιγώς» όπως γνωρίζετε το χρησιμοποιούμε ρητορικά. Μόνο από τον τίτλο του τμήματος του οποίου προΐσταται ο Γραμματέας του ΔΣ μας καταλαβαίνει κανείς περί τίνος πρόκειται. Αυτοτελές Τμήμα Μέριμνας, Υγείας, Πολιτισμού και Παιδείας στο οποίο εντάσσεται και το γραφείο Αθλητισμού. Για να καταλάβει κι ο κόσμος γιατί μιλάμε σε ότι αφορά το προσωπικό που πρέπει να απασχολείται στο τμήμα θα πούμε ότι κάθε υπηρεσία επιπέδου τμήματος δομείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ως εξής. Τμήμα και, από κάτω τουλάχιστον δυο γραφεία τα οποία πρέπει να είναι στελεχωμένα με δύο εργαζόμενους έκαστο. Το τμήμα λοιπόν σε ότι αφορά το προσωπικό προβλέπεται να έχει έναν τμηματάρχη δύο εργαζόμενους στο γραφείο μέριμνας, δύο στο γραφείο υγείας, δύο στο γραφείο πολιτισμού δύο στο γραφείο παιδείας και δύο στο γραφείο αθλητισμού. Σύνολο ένδεκα άτομα. Εμείς λοιπόν λέμε το κάθε γραφείο να έχει από ένα άτομο δηλαδή σύνολο, μαζί με τον προϊστάμενο, έξι άτομα. Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο δύο εκ των οποίων η μία είναι νοσηλεύτρια και εργάζεται ως διοικητικός (άκουσον άκουσον) και ο άλλος προΐσταται του τμήματος και κάνει οποιοδήποτε πασάλειμμα για να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς. Επίσης στο τμήμα έχει ενταχθεί διοικητικά και το Κέντρο Κοινότητας στο οποίο απασχολούνται μια ψυχολόγος και μια κοινωνική λειτουργός. Ξέρετε με τι απασχολούνται αυτές οι δύο επιστημόνισες σήμερα κ. Κεμπάμπη; Με διοικητική - διεκπαιρεοτική - γραφειοκρατική δουλειά ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιούν κοινωνικές έρευνες, να φτιάχνουν κοινωνικές ομάδες, να παίζουν κεντρικό ρόλο στην επικοινωνία και συνεργασία των φορέων των αντικειμένων τους, να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη και πολλά άλλα. Έτσι λοιπόν λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση κ. Κεμπάμπη. Με πασαλείμματα. Για αυτό έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι. Όμως δεν ευθυνόμαστε όλοι το ίδιο κι αυτό οφείλετε να το έχετε υπόψη όταν καταλογίζετε ευθύνες. Οι δικές σας ευθύνες ως διοίκηση κ. Κεμπάμπη είναι πολλαπλάσια περισσότερες από τις με γεωμετρική πρόοδο μειωμένες ευθύνες όσο κατεβαίνεις στην "ιεραρχία".

Απ’ ότι γνωρίζουμε, καθότι όπως πολύ σωστά λέτε δύο άτομα από το ΔΣ μας εργάζονται στο Τμήμα που μερικώς προΐσταστε, ο υπηρεσιακός προϊστάμενος του συγκεκριμένου τμήματος έχει επανειλημμένα καταθέσει εισηγήσεις για θέματα του αντικειμένου του οι οποίες ούτε καν έχουν συζητηθεί. Μάλιστα κάποιες απ’ αυτές υλοποιήθηκαν ερήμην του εισηγητή από άλλες δομές του Δήμου με εντελώς λάθος τρόπο αφού αυτοί που τις υλοποίησαν δεν είχαν την τεχνογνωσία για αυτό και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η αυτοπροβολή τους. Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε κάποιες από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν από τον υπηρεσιακό προϊστάμενο του τμήματος που μερικώς προΐσταστε. Εισηγήσεις για: Άμεση λειτουργία του αγροκηπίου, για παραχώρηση εδάφους του αγροκηπίου στα σχολεία μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας για δημιουργία βιωματικών καλλιεργειών από τα παιδιά, για άνοιγμα μητρώου εθελοντών, για δημιουργία κοινωνικής ιματιοθήκης, για δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, για δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, για δημιουργία Δημοτικού Πολυϊατρείου, για ενεργοποίηση του Ν. 4368/2016, για δημιουργία τράπεζας χρόνου, για το χωροταξικό της υπηρεσίας, για δημιουργία στέγης για τους αστέγους και άλλες πολλές. Ποιος έχει την ευθύνη για τη μη υλοποίηση αυτών των εισηγήσεων κ. Κεμπάμπη; Το υπερστελεχωμένο, όπως λέτε, τμήμα ή η Δημοτική Αρχή μέρος της οποίας είστε κι εσείς;

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι κάτι ακόμα πολύ σημαντικό το οποίο σας διαφεύγει. Η συνεργασία. Είναι γνωστό σε όλους κ. Κεμπάμπη ότι σε συνδικαλιστικό - πολιτικό επίπεδο είμαστε εδώ για να εκφράζουμε πρωτίστως τις διαφωνίες μας. Κατ’ επέκταση οι απόψεις μας σε πολλά ζητήματα είναι διαφορετικές από τις δικές σας. Αυτές οι διαφορετικότητες εκφράζονται ποικιλοτρόπως και καλά κάνουνε και εκφράζονται. Αυτό είναι ένα δικαίωμά μας το οποίο απορρέει από τη δημοκρατία. Όμως από την άλλη σε υπηρεσιακό επίπεδο καλούμαστε να συνεργαστούμε γιατί αλλιώς τα πράγματα προχωρούν με δυσκολία. Μπορεί λοιπόν σε πολιτικό επίπεδο και στο πλαίσιο της δημοκρατίας να επιλέγετε το μοναχικό δρόμο της ρήξης ή της αυτοπροβολής αλλά σε υπηρεσιακό επίπεδο έχετε την υποχρέωση να ακούσετε και να συνεργαστείτε.

Από το ΔΣ του ΣΕΟΤΑΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: