Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ


Του Θανάση Μαρινόπουλου

                      Ορισμένα άρθρα απευθύνονται σε εκείνους που έχουν την ικανότητα να «βλέπουν» πίσω από τις γραμμές , να κάνουν τους δικούς τους συνειρμούς και να βγάζουν τα ανάλογα συμπεράσματα.
Κοινώς απευθύνονται στους νοήμονες ,σκεπτόμενους και προβληματιζόμενους πολίτες , που πιστεύουμε ότι είναι οι περισσότεροι.
Τα συγκεκριμένα κείμενα παραθέτουν γεγονότα και λογικές υποθέσεις για περαιτέρω επεξεργασία.

Το σημερινό μας γεγονός αφορά, τις κατά συρροή απευθείας αναθέσεις αλλά και τους διαγωνισμούς που επιδίδεται ο Δήμος Πάρου για εργασίες καθαριότητας , κλαδονομής και λοιπών εκτάκτων καταστάσεων.
Η μόνιμη δικαιολογία, πολλά χρόνια τώρα, είναι ότι δεν έχουμε το προσωπικό και τα κατάλληλα μηχανήματα.
Έτσι πληρώνονται τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος για εργολαβίες.

Τι λέει ευρωπαϊκή οδηγία , που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και  προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγής σε διαδικασίες για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης, με συγκεκριμένες, συσταλτικά ερμηνευόμενες, προϋποθέσεις μόνο στο απολύτως απαραίτητο μέτρο και υπό τον όρο ότι η κατεπείγουσα κατάσταση δεν οφείλεται σε έλλειψη επιμέλειας της αναθέτουσας αρχής .

Οι ως άνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να καθίστανται περισσότερο ελαστικές δυνάμει εθνικής ρύθμισης, τουλάχιστον ως προς τις συμβάσεις άνω των ορίων, το δε βάρος απόδειξης ότι συντρέχουν πράγματι οι εξαιρετικές περιστάσεις που δικαιολογούν την παρέκκλιση φέρει εκείνος που τις επικαλείται.
Λογική υπόθεση ένα : με τα υπέρογκα ποσά που δίνονται κάθε χρόνο , πολλά χρόνια τώρα , δεν θα μπορούσε ο Δήμος να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην χρειάζονται όλες οι εργολαβίες αλλά μόνο οι απολύτως απαραίτητες ;

Λογική υπόθεση δύο: μήπως επιλέγεται ο εύκολος τρόπος ανάθεσης υπηρεσιών με μια απόφαση ,  αντί για τον δύσκολο της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών ,  που κατά πολλούς και καλύτερες υπηρεσίες θα προσέφερε και με λιγότερο συνολικό κόστος ;

Λογική υπόθεση τρία: μήπως έτσι εξυπηρετούνται κομματικές ιδεοληψίες που θέλουν να «σπρώξουν» τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι λοιπόν βάσιμο το κάτωθι ερώτημα ή όχι;
Όταν δεν είσαι ικανός να οργανώσεις κάτι και να δημιουργήσεις υποδομές  τότε καταφεύγεις στην ανάθεση των ευθυνών σου σε άλλους με το κόστος να μετακυλύει στον φορολογούμενο πολίτη;
Είσαι ικανός ;

Ναι ή όχι;

Τεκμαίρεται το δεύτερο.

Στο εύλογο ερώτημα, του τι θα έκανε κάποιος αν αναλάμβανε και έβρισκε μπροστά του αυτή την κατάσταση , είναι ότι για ένα, ίσως και δύο χρόνια θα έμπαινε στην ίδια διαδικασία.

Μετά όμως, θα είχε οργανώσει τα πράγματα και θα είχε δημιουργήσει τις υποδομές ώστε να ελαχιστοποιήσει τις εργολαβίες.

Είναι οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές»……………….

Το «παρών» στην ψηφοφορία σημαίνει αναγνωρίζω την αναγκαιότητα αλλά επισημαίνω την παρελθούσα «απραξία σου» και δεν συναινώ στην παρούσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: