Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Η συντήρηση και η επισκευή των παρεκκλησίων της Παροικιάς δεν είναι μόνο υπόθεση της Ερανικής Επιτροπής. Μας αφορά όλους.





Η Ερανική επιτροπή της Ενορίας των Ταξιαρχών από το 2010 ξεκίνησε ένα επίπονο έργο επισκευής των παρεκκλησίων της Παροικιάς, τουλάχιστον όσων διέτρεχαν το κίνδυνο κατάρρευσης.

Επισκεύασε το παρεκκλήσιο του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κάστρο, που είναι το σήμα κατατεθέν του οικισμού και τώρα ξεκινά την επισκευή δύο άλλων παρεκκλησίων:

Της Παναγίας του Σταυρού και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Χαμάρτου).

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε (στο τέλος του κειμένου) μιλούν από μόνες τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δύο αυτά παρεκκλήσια.

 Κηρυγμένα ως διατηρητέα μνημεία, δεν επιτρέπεται η παραμικρή επέμβαση χωρίς την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Και όλοι γνωρίζουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες με τις οποίες δίνονται οι εγκρίσεις από τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ερανική Επιτροπή ήδη έχει στα χέρια της τα εγκριτικά έγγραφα από την εν λόγω υπηρεσία και ήδη έχει ξεκινήσει την επισκευή του ενός εκ των δύο παρεκκλησίων με την καθαίρεση της στέγης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.


Είναι όμως υπόθεση μόνο της Ερανικής Επιτροπής η επισκευή τους;

Έχοντας ως δεδομένο ότι κανείς δεν διαφωνεί με την προσπάθεια που ανέλαβε η Ερανική Επιτροπή, με πλήρη οικονομική διαφάνεια, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι φορείς της Παροικιάς και κυρίως η Κοινότητά της, ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού και ο πολιτιστικός Σύλλογος της Πάρου «ο Αρχίλοχος» θα συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσής τους.

Αποτελούν ιερά κειμήλια του παρελθόντος, τμήμα της αρχιτεκτονικής ιστορίας του τόπου μας και ομορφαίνουν τον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς, αποτελώντας αναπόσπαστο οργανικό και λειτουργικό του τμήμα. Είναι η κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η επισκευή του απαιτεί χρήματα και αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν κυρίως από τους κατοίκους και τους φίλους της Παροικιάς, χωρίς να αποκλείονται οι προσφορές σε υλικά και προσωπική εργασία, όπως άλλωστε συνέβη και με την επισκευή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Προτείνουμε στην Ερανική Επιτροπή να αναλάβει την πρωτοβουλία και να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των φορέων της Παροικιάς, προκειμένου να ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια για το έργο που έχει αναλάβει και να τους καταστήσει συμμέτοχους και συνοδοιπόρους  στη κοπιώδη πορεία διάσωσης των παρεκκλησίων.

49 παρεκκλήσια υπάρχουν εντός του οικισμού της Παροικιάς και από αυτά είναι αρκετά όσα χρειάζονται συντήρηση και επισκευή.

Το έργο μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά όταν υπάρχει βούληση, πολλά μπορούν να γίνουν.

Τα ωραία λόγια, τα «πρέπει» και οι υποδείξεις του καφενείου δεν παράγουν έργο. 

Οι πράξεις μετρούν και εν προκειμένω η αναζήτηση χρημάτων και χορηγών.

Ήδη η Ενοριακή επιτροπή  των Ταξιαρχών έχει ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς και διαθέτει μπλοκ εισπράξεων για όποιον θα επιθυμούσε να συμβάλει οικονομικά στην κοινή προσπάθεια.

Ο αριθμός λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς:  5712-046613-064 ΙΒΑΝ GR 97 0172 7120 0057 1204 6613 064

Φωτογραφίες











Δεν υπάρχουν σχόλια: