Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Νίκος Μαρινάκης: ένας δάσκαλος που τιμά το λειτούργημά του.



Δεν είναι ο μόνος.  Το ίδιο συμβαίνει με την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της Πάρου και της Αντιπάρου.

Με μισθούς  πείνας, με προβλήματα στην εξεύρεση στέγης, με την τοπική μας κοινωνία συχνά να μην αντιλαμβάνεται το σπουδαίο έργο που επιτελούν, διαπλάθοντας χαρακτήρες και προσφέροντας γνώσεις στα παιδιά μας, βιώνουν μια καθημερινότητα που δεν τους αξίζει.

Τυχαία βρεθήκαμε στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο της Παροικιάς και εντυπωσιαστήκαμε από το έργο που έχει συντελεστεί και συντελείται από το σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρετεί στο σχολείο με την καθοδήγηση του διευθυντή του κ. Νίκου Μαρινάκη και τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Δράσεις ουσίας που εντυπωσιάζουν

Μαθητικός συνεταιρισμός


       Στο σχολείο έχει δημιουργηθεί , με πρόταση του διευθυντή και  όπως προβλέπεται από τη σχολική νομοθεσία , Μη Κερδοσκοπικός Σχολικός Μαθητικός Συνεταιρισμός από το σχολικό έτος 2012-13 . Είναι μεταξύ των πολύ λίγων  σχολείων  που έχουν σχολικό συνεταιρισμό.

           Ο συνεταιρισμός των μαθητών  ενοικιάζει και λειτουργεί το σχολικό κυλικείο που δημιουργήθηκε έκτοτε. Την ιδέα ενστερνίστηκε και ο σύλλογος γονέων που υποστηρίζει την προσπάθεια. Με έξοδα του συλλόγου γονέων μετασκευάστηκε μικρό κτίριο στην αυλή του σχολείου σε κυλικείο . Τα παιδιά με τη βοήθεια εθελοντών γονέων λειτουργούν το κυλικείο προσφέροντας τα από το νόμο προβλεπόμενα υγιεινά είδη διατροφής.

      Είναι ένα πράσινο κυλικείο που επιβραβεύει , με δώρα που προσφέρει ο σύλλογος γονέων,  τους μαθητές που προτιμούν προϊόντα ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία τους .

    Τα κέρδη του κυλικείου διατίθενται στις ανάγκες του σχολείου και την υλικοτεχνική του υποδομή. Με χρήματα από τα κέρδη :  έχουν τοποθετηθεί μεμβράνες προστασίας από τη ζέστη  σε αίθουσες του σχολείου, έχουν αγοραστεί 2 καινούρια φωτοτυπικά μηχανήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές , προτζέκτορες, γραφική ύλη, πίνακες μαρκαδόρου , βιβλία  κ.α.

Σχολική Βιβλιοθήκη


Λειτουργεί Σχολική βιβλιοθήκη η οποία με ενέργειες της διεύθυνσης του σχολείου εντάχθηκε στο Πανελλήνιο δίκτυο σχολικών βιβλιοθηκών .Είναι το μόνο σχολείο από την Πάρο που έχει ενταχθεί . 

Έτσι το 1ο Δ.Σ. Παροικίας έλαβε 3.000 Ευρώ επιπλέον επιχορήγηση από το δίκτυο σχολικών βιβλιοθηκών για την αγορά βιβλίων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού με προοπτική επιπλέον ετήσιας επιχορήγησης.  

Για να δημιουργηθεί η σχολική βιβλιοθήκη ανακατασκευάστηκε μικρή αίθουσα του σχολείου από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και αγοράστηκαν έπιπλα από το σύλλογο γονέων.

Χωροταξική οργάνωση των εσωτερικών σχολικών χώρων
και με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας




 Με επίμονα αιτήματα  από τη διεύθυνση του σχολείου και σε αγαστή συνεργασία με το σύλλογο γονέων, ο δήμος με τη σχολική του επιτροπή Π.Ε. δημιούργησε  με χωρισμό χώρου συνελεύσεων, 2 επιπλέον κανονικές αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης με αναδιάρθρωση 2 μικρών  χωρικά ανεπαρκών αιθουσών διδασκαλίας  και ενός γραφείου δημιουργήθηκε ακόμη μια  κανονική αίθουσα και 1 μεγάλη αίθουσα-  εργαστήριο διδασκαλίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. 
 
   Το εργαστήριο υπολογιστών εξοπλίστηκε πλήρως με υπολογιστές από προμήθειες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς και δωρεές ιδιωτών.

     Στο σχολείο με δωρεές ιδιωτών ή αγορές του σχολικού συνεταιρισμού όλες οι αίθουσες διδασκαλίας και τα γραφεία έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές  και  προτζέκτορες που υποστηρίζουν τη διδασκαλία, έχουν τοποθετηθεί λευκοί πίνακες μαρκαδόρου, ενώ οι μισές έχουν και διαδραστικούς πίνακες.

   Το σχολείο διαθέτει πλήρες σύστημα συναγερμού σε όλα τα κτίρια του, για την ασφάλεια από κλοπές και φθορές. Την αγορά έχει κάνει ο σύλλογος γονέων.

    Επίσης κατόπιν αιτημάτων η σχολική επιτροπή μόνωσε την ταράτσα του σχολείου, έβαψε εσωτερικά και εξωτερικά το κτίριο Συγγρού, ανακατασκεύασε εν μέρει το γήπεδο μπάσκετ   και θα αλλάξει  τα περισσότερα παλιά κουφώματα.

   Ενώ ο σύλλογος γονέων έχει μεγαλώσει τις κερκίδες της αυλής , θα βάψει όλες τις υπόλοιπες αίθουσες  διδασκαλίας , θα αλλάξει τις κουρτίνες και θα τοποθετήσει αισθητικό σκίαστρο σε τμήμα της περίφραξης .

  Πολύ σύντομα, μετά από μακροχρόνιο αίτημα, αναμένεται η μεταστέγαση του 1ου νηπιαγωγείου Παροικίας σε άλλο κτίριο. Έτσι θα αποδοθούν πίσω στο 1ο Δ.Σ.  οι 2 κανονικές αίθουσες που δανείζει επί 20 χρόνια για τη στέγαση του νηπιαγωγείου και οι οποίες είναι πολύτιμες για την καλύτερη λειτουργία του. Έτσι θα γίνει ανακατανομή των τμημάτων στις αίθουσες και θα χρησιμεύσουν δυο  μικρές αίθουσες του 1ου ορόφου που θα απελευθερωθούν για τη διδασκαλία στην Τάξη Υποδοχής, τη Θεατρική αγωγή κ.α.

Σχολικό μουσείο με  ιστορικό εκπαιδευτικό υλικό και  πλούσια αρχεία





Το σχολείο έχει μεγάλη ιστορική σημασία για την Παροικία αλλά και όλη την Πάρο. Το αρχικό κτίριο Συγγρού, όπου λειτουργούσε, έχει πολλαπλή ιστορική, αισθητική και αρχιτεκτονική αξία.
 Ενώ το σχολείο διαθέτει πολλά ιστορικά κειμήλια της τοπικής ιστορίας, ιστορικό εκπαιδευτικό υλικό, πλούσια αρχεία που διατρέχουν την ιστορία της Πάρου τα τελευταία 150 χρόνια. 

     Η κεντρική θέση του στον πολεοδομικό ιστό της πόλης δίπλα στην Εκατονταπυλιανή, το αρχαιολογικό  μουσείο και στην αρχή του παραδοσιακού οικισμού έδωσε την ιδέα στο διευθυντή του σχολείου να δημιουργηθεί ένα Παριανό Σχολικό μουσείο όπου θα τοποθετηθούν όλα τα ιστορικά κειμήλια του.

     Έτσι στους ελεύθερους χώρους  του γραφείου και του προθαλάμου του κτιρίου Συγγρού μαζεύτηκαν και τοποθετήθηκαν όλα τα κειμήλια. Επίσης σε τμήμα της  διπλανής αίθουσας  τοποθετήθηκαν παλαιά θρανία και εξοπλισμός διδασκαλίας που έχουν διασωθεί από το σχολείο καθώς και από το σχολείο των Σωτήρων.
.
    Στα εκτεταμένα αρχεία του σχολείου υπάρχουν και πολλά ακόμη έγγραφα και γραπτά ντοκουμέντα που θα μπορούσαν να προβληθούν, αν υπήρχε μεγαλύτερος χώρος. Ενώ υπήρξαν και ευμενή σχόλια από υπάλληλο των γενικών αρχείων του κράτους για το σωστό τρόπο που αυτά φυλάσσονται.  
      Υπάρχουν και άλλα 4-5 σχολικά μουσεία ή μουσεία σχολικής ζωής σε όλη την Ελλάδα , αλλά το Παριανό Σχολικό μουσείο είναι το μόνο που λειτουργεί μέσα σε σχολικό κτίριο που φιλοξενεί εν λειτουργία σχολική μονάδα.

     Το μουσείο δέχεται μαθητές από άλλα σχολεία  όλων των βαθμίδων του νησιού. Συμμετείχε σε δράση του Φεστιβάλ Πάρου, ενώ λειτούργησε επί ένα και πλέον μήνα το καλοκαίρι του 2018 για τους επισκέπτες της Πάρου με πάνω από 1300 άτομα που το είδαν και κατέγραψαν άριστες εντυπώσεις στο βιβλίο επισκεπτών.  Αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του Χριστόδουλου Μαούνη προέδρου της Ένωσης Γονέων για την βοήθεια του στη δημιουργία του Σχολικού μουσείου.

    Από τον προβληματισμό κατά την διάρκεια του στησίματος του Σχολικού μουσείου, προέκυψε  η ιδέα και πρόταση για την επισκευή και χρήση του παλιού δημοτικού σχολείου της Ανερατζιάς ως μουσείου της Φύσης της Πάρου. 

Συμμετοχή σε καινοτόμα προγράμματα και διακρίσεις


Το σχολείο συμμετέχει επιλεκτικά σε καινοτόμα  προγράμματα για τη φύση, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, όπως σε καθαρισμό ακτών,  δενδροφυτεύσεις,  διαγωνισμούς κ.α.

  Συχνά έχει διακριθεί όπως σε διαγωνισμούς του WWF όπου απέσπασε ένα πρώτο και ένα τρίτο βραβείο κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: