Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση (Μια πρώτη ανάγνωση πολιτικής συμπεριφοράς)


Τα πρώτα δείγματα γραφής της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Δημοτικής Αντιπολίτευσης στον πρώτο μήνα θητείας τους, είναι φυσικό να είναι δυσανάγνωστα. Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για το που πάει το πράγμα.

Παρά ταύτα κάποιες ενδείξεις υπάρχουν ότι μάλλον στραβά αρμενίζουμε και ότι δεν μας φταίει ο γιαλός.

Ο αδέξιος χειρισμός της στέγασης της κοινότητας Πάρου,

ο τρόπος αντιμετώπισης της πρώην υπουργού Ελισάβετ Παπαζώη και 

η συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων  του Δήμου μας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές αλχημείες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, παρέχουν ενδείξεις αυταρχισμού της δημοτικής αρχής και έλλειμμα καλής προετοιμασίας της αντιπολίτευσης.

Η περίπτωση της στέγασης της Κοινότητας Πάρου

Όλα ξεκίνησαν κατά τη γνώμη μας λάθος. Το συμβούλιο της Κοινότητας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στη δημοτική αρχή την εγκατάσταση των γραφείων της πάνω από το ΚΑΠΗ, πρόταση μη ρεαλιστική.

Η δημοτική αρχή δια των αντιδημάρχων Ηλία Κουντρομιχάλη και Πάνου Κεμπάμπη απέρριψε την πρόταση με το σκεπτικό ότι στον όροφο στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου που παρέχουν κοινωνικό έργο στους δημότες και ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η λειτουργία του χώρου.

Αντιπρότειναν το δημοτικό κτίριο πίσω από το ΚΑΠΗ (Πάνος Κεμπάμπης) ή χώρο εντός του Δημαρχείου.

Τελικά αποφασίστηκε από   την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου η προσωρινή στέγασή της στο Δημαρχείο, που υποβαθμίζει προκλητικά το ρόλο μιας Κοινότητας, που εκπροσωπεί το 40% του πληθυσμού της Πάρου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σοβαρή ήττα της Λαϊκής Συσπείρωσης του 49% της Πάρου και του 58% της Παροικιάς, που οφείλεται και στην έλλειψη καλής προετοιμασίας  της παράταξης,  από την οποία περιμένουν πολλά κυρίως οι κάτοικοι της Παροικιάς.

Η προσωρινή στέγαση της Κοινότητας, επειδή «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» εκθέτει και τον Δήμαρχο που προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά είχε δηλώσει ότι η Παροικιά θα είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.

Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν πίεσε και άφησε να σέρνεται το θέμα για έναν ολόκληρο μήνα έδωσε τη δυνατότητα στην ηγετική ομάδα του Δήμου να οδηγήσει τις εξελίξεις εκεί που ήθελε εκείνη. 

Ο τρόπος αντιμετώπισης της πρώην υπουργού Ελισάβετ Παπαζώη

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30/9/19 με θέμα τα οικονομικά πεπραγμένα της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας «Πάρκο Α.Ε.» η πρώην υπουργός Ελισάβετ Παπαζώη  και πρόεδρος της Α.Ε. ανακοίνωσε την παραίτησή της και την αποχώρηση από την Εταιρεία μετά από δεκαετή παρουσία  και το αξιόλογο έργο που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου Δέτη στη Νάουσα.

Θα περιμέναμε από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε μια προσωπικότητα που εργάστηκε επί τόσα χρόνια δημιουργώντας (και με τις χορηγίες που εξασφάλισε) μιαν άλλη μορφή τουρισμού με κύρια χαρακτηριστικά πολιτιστικές και οικολογικές δράσεις.

Αντ΄αυτού εισέπραξε κριτική στα οικονομικά πεπραγμένα από ενορχηστρωμένη μερίδα συμβούλων της πλειοψηφίας, που αρνήθηκε εγκριτική ψήφο στα οικονομικά της Εταιρείας.

Και μπορεί η πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό της«Πάρκο Α.Ε.», όμως η ανυπόστατη κριτική που δέχτηκε από ομάδα δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας ήταν απαξιωτική για το σπουδαίο έργο που συντελέστηκε στην περιοχή.

Και στην περίπτωση της Ελ. Παπαζώη, η αντιπολίτευση εμφανίστηκε απροετοίμαστη και χωρίς πολιτικά αντανακλαστικά, πλην ενός δημοτικού της συμβούλου.

Η περίπτωση της συγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων
των νομικών προσώπων του Δήμου


Η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την οποία διεξήχθηκαν οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές  και τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε αρκετούς δήμους της Χώρας οδήγησαν την κυβέρνηση σε ακρότητες οι οποίες αλλοίωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.

Έτσι στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του Δήμου μας το 49% της αντιπολίτευσης εκπροσωπείται με ελάχιστο αριθμό συμβούλων ή και χωρίς εκπροσώπους της.

 Ο Δήμαρχος, που εισηγήθηκε τη σύνθεσή τους ονομαστικά και είχε την ευχέρεια να θεραπεύσει την προχειρότητα και τα λάθη του Υπουργείου Εσωτερικών, προτίμησε να τοποθετήσει άτομα απολύτως ελεγχόμενα από αυτόν, επιβεβαιώνοντας στην πράξη, ότι είναι κομματικός δήμαρχος, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του.

Η μέχρι τώρα πολιτική συμπεριφορά της πλειοψηφίας, χαρακτηρίζεται κατά τη γνώμη συμβούλων της αντιπολίτευσης ως αυταρχική με κάποιους μάλιστα να το πηγαίνουν ακόμα παραπέρα.

 Ταυτόχρονα οι ίδιοι σύμβουλοι επισημαίνουν σε συζητήσεις τους και τη χαλαρή λειτουργία της αντιπολίτευσης.

Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης.

Απλά οι επισημάνσεις μας, στις οποίες προστίθεται και η προσπάθεια ακύρωσης της ανάπλασης του Αγροκηπίου της Πάρου, έχουν να κάνουν με διαφαινόμενες τάσεις, που μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν.




ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το Πρακτικό 2/2019 της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Πάρου
Δ. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών υποστήριξης των συμβουλίων των κοινοτήτων να διατεθούν τα αντίστοιχα κοινοτικά γραφεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Ειδικότερα για την Κοινότητα Πάρου οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου θα γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο και θα παραχωρηθεί προσωρινά το Γραφείο αρχειοθέτησης και Επιτροπής Τουρισμού για την στέγαση του Γραφείου της Προέδρου της Κοινότητας μέχρι να εξευρεθεί πιο κατάλληλος χώρος για την στέγασή του.
Ε. Για την παροχή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων να διατεθούν τα αντίστοιχα κοινοτικά γραφεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ειδικότερα για τις Κοινότητες Πάρου, Αγκαιριάς και Κώστου αυτή θα γίνεται από τα αντίστοιχα γραφεία των οριζόμενων υπαλλήλων στο Δημαρχείο Πάρου.
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 2/2019
Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.
Ο Πρόεδρος
Κωβαίος Μάρκος
Τα Μέλη
Κεμπάμπης Παναγιώτης
Κουντρομιχάλης Ηλίας
Ρούσσος Βατίστας

Σαρρή-Παπακυρίλλου Θεοδώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: