Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικιάς καθάρισε και τις βρύσες του Μαυρογένη.


Μετά τον ευπρεπισμό των παρεκκλησίων του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκονται σε εμφανή σημεία του οικισμού της Παροικιάς, μετά τον καθαρισμό του πηγαδιού και την εύρεση οικόσημου που ερευνάται  η οικογένεια στην οποία ανήκε, ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού,  με αφορμή το επιστημονικό συνέδριο για το Νικόλαο Μαυρογένη ,καθάρισε τις δύο από τις τρεις βρύσες που φέρουν το όνομά του, και  κοσμούν το παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος αναφέρει τα εξής:

Επ' ευκαιρία του Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: Νικόλαος Μαυρογένης, ο Πάριος Ηγεμών της Μολδοβλαχίας και η εποχή του, στην Παροικία Πάρου, στις 11-12-13 Οκτωβρίου 2019, ο Σύλλογός μας απεφάσισε να αναλάβει ορισμένες δράσεις:
Θελήσαμε να αναδείξουμε κομβικά σημεία της Παροικίας, που χρονικά έγιναν γύρω από την εποχή του Μαυρογένη και κινούν το ενδιαφέρον επισκεπτών. Τα προφανή, ήταν οι τρεις βρύσες που έγιναν το 1777 με δωρεά του, αλλά και το Νέο Πηγάδι, κατασκευής σύμφωνα με εγχάρακτη ημερομηνία, 1708.

Οι δράσεις ήταν κατ' αρχάς ήπιος καθαρισμός από βαψίματα, ασβέστες κλπ και μετά, τοποθέτηση  διευκρινιστικών πινακίδων.

Ο καθαρισμός προχώρησε μέχρι την ολική αποκάλυψη της μαρμάρινης βάσης για το πηγάδι και ήπιο καθαρισμό των κρηνών μόνο με νερό υπό πίεση. Δεν προχωρήσαμε σε λεπτομερέστερο καθαρισμό (λαδομπογιές, τσιμέντα, πακτωμένα σίδερα) για να μην προξενήσουμε περισσότερη ζημιά στα μάρμαρα. Λεπτομερέστερος και σαφώς καλύτερος καθαρισμός, πρέπει να γίνει από ειδικευμένο συντηρητή.


Αρχίζοντας από το Νέο Πηγάδι, το οποίο Ντόπιοι Ιστορικοί αποδίδουν στον Φραντζέσκο Κρίσπο, και το οποίο ποτέ δεν ήταν απόλυτα καθαρό, απεκαλύφθη ότι το αναμενόμενο οικόσημο κάτω από την ημερομηνία, δεν ήταν κάποιο από τα γνωστά της Οικογένειας Κρίσπη. Το θέμα της ταυτοποίησης, το έχουν αναλάβει ειδικοί επί του θέματος, οπότε η τοποθέτηση πινακίδας ανεβλήθη. Προς το παρόν.

Για τις τρεις κρήνες, τα πράγματα ήταν σχετικά ευκολότερα, αν και η ζημιές από τον χρόνο και διαχρονικές παρεμβάσεις για να γίνουν λειτουργικές, τις έχουν τραυματίσει υπερβολικά.
Μη ξεχνάμε, ότι και οι τρεις ήταν μέχρι πρόσφατα λειτουργικές, η δε μεσαία, ήταν μέχρι την μέση του δρόμου, μέχρι που καταργήθηκε η όπισθεν δεξαμενή και υποχώρησε η πρόσοψη στον τοίχο πίσω. Την συγκεκριμένη, ΔΕΝ καθαρίσαμε, λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Είχαμε σκοπό να βάλουμε και παλιές μπρούτζινες βρύσες, που είχε ανακαλύψει ο κος Άγγελος Πατέλης, αλλά οι βάσεις είναι από διαφορετικές εποχές, οπότε τελικά μόνο στην πρώτη ήταν δυνατόν να βάλουμε 'νέα'. Θα το προσπαθήσουμε μελλοντικά.

 Και στις τρεις, τοποθετήθηκαν στο πλάι  διακριτικές δίγλωσσες πινακίδες.



Ευχαριστούμε τους: Δημήτρη Μπαρμπαρή, Ντίνα Πατέλλη, Τάκη Δημητρακόπουλο, Άγγελο Πατέλη για την βοήθεια και συμπαράσταση, και ιδιαίτερα τον Ευθύμιο Κυδωνιέα για την εύστοχη και δημιουργική καθοδήγηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: