Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Εκδήλωση παρουσίασης των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου της Πάρου στην Αθήνα


Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων Αθήνας (Ο.ΠΑ.Σ.) διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των Αρχαίων Λατομείων  Μαρμάρου της Πάρου στην Αθήνα, με έμφαση στη διάσωση, την ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας τους και την αξιοποίησή τους ως ένα από τα κορυφαία μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, και της χώρας μας. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία του Δήμου Πάρου, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Ι.Α.Π.Κ.) και του Πολιτιστικού Συλλόγου 'Αρχίλοχος', υπο την Αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Στόχοι της εκδήλωσης είναι:

 1) Η παρουσίαση της ιστορίας και της γεωλογίας των αρχαίων λατομείων μαρμάρου, με ιδιαίτερη αναφορά στον περίφημο λυχνίτη και τα εργαστήρια γλυπτικής της αρχαίας Πάρου

 2)  Η ανάδειξη της αξίας και της συνεισφοράς των μαρμάρων του Μαραθίου και των Λάκκων της Πάρου στον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό ανά τους αιώνες.

 3) Η αξιοποίηση – προβολή - ανάδειξη των αρχαίων λατομείων σε παγκόσμια κλίμακα  ως μνημείο πολιτισμού, ικανό να προσελκύσει υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό.

 4) Η παρουσίαση της σημερινής κατάστασης των λατομείων και της ανάγκης άμεσης επέμβασης για την διάσωση και προστασια  αυτού του μοναδικού μνημείου.


Τα παραπάνω θέματα θα αναπτύξει στην εκδήλωση πάνελ πανεπιστημιακών και ειδικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων, τεχνικών αρχαίων υπογείων έργων, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση-συμπεράσματα και θα κατατεθούν σχετικές προτάσεις για την ανάδειξη και προστασία του μνημείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: