Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η διαδικασία για το νέο πρόγραμμα και το PSI

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Η διαδικασία για το νέο πρόγραμμα και το PSI
Στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα εξελιχθούν οι δύο παράλληλες, αλλά συμπλεκόμενες διαδικασίες: της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και της διαβούλευσης για το PSI.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος, η διαδικασία έχει ως εξής:

Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.
Στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό MoU για το PSI προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.
Ακολουθεί η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI.
Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος.
Μετά, πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου.
Τέλος, πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.
Έτσι μόνο ολοκληρώνεται αυτή η διπλή, σύνθετη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου διαδικασία.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ψήφιση του οριζόντιου επείγοντος πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε και με την έγκριση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και το οριζόντιο επείγον πολυνομοσχέδιο συγκροτούν ένα σύνολο με κοινό παρονομαστή την κάλυψη υποχρεώσεών μας έναντι των εταίρων μας, ώστε να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή αφετηρία στην διαπραγμάτευση, γιατί εφόσον εμφανίζουμε καλά αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές, μειώνουμε την πιθανότητα να ασκηθούν πιέσεις στα ζητήματα των δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνουν συναντήσεις ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και όλα τα άλλα υπουργεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαπραγμάτευση με την τρόικα (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας).

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος: «Τώρα στην πραγματικότητα ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον λαό μας, γιατί οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και μετά την κύρωση από τη Βουλή. Τώρα είναι η στιγμή. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα και άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνηθίσουν στην αντιμετώπιση δύσκολων κυβερνητικών αποφάσεων γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η εθνική ανάγκη».

Το πολυνομοσχέδιο

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη, ώστε να ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δηλαδή θα συζητηθεί στην Επιτροπή την Τετάρτη και κατά πάσα πιθανότητα στην Ολομέλεια την Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από σύσσωμη την Κυβέρνηση και από τα τρία κόμματα που την στηρίζουν. Δεν θα ήταν, όπως τόνισε, σωστό να υποστηριχθεί μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και όχι μόνο από υπουργούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στη συζήτηση στη Βουλή.

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο εστιάστηκε βασικά στα θέματα απελευθέρωσης επαγγελμάτων (φορτηγά, δικηγόροι, κ.ά.), αλλά φυσικά τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι πάμπολα.

Μετά τον κ. Βενιζέλο, συμπλήρωσαν την εισήγηση μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, θέματα των οποίων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο (κ.κ. Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Κουτρουμάνης, Βορίδης, Παπαϊωάννου).
ta nea .gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτησουμε αν συμφωνει ο Ματας!