Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για ένα πιο δύσκολο 2012
Το 2012 θα είναι μια χρονιά δυσκολότερη από την περυσινή, προειδοποίησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά τους, την ώρα που πιέζονται να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα, ενώ ενισχύονται οι φόβοι να μια δεύτερη ύφεση κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η νέα χρονιά θα είναι «αναμφισβήτητα» πιο δύσκολη από την περυσινή. Σε ανάλογο τόνο ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ο ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε περισσότερες θυσίες για να αποφύγει η Ιταλία μια «οικονομική κατάρρευση». Περισσότερες θυσίες καλούνται να κάνουν και οι Ισπανοί μετά την κυβερνητική εκτίμηση για εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει το «σκληρότερο τεστ εδώ και δεκαετίες», τόνισε με απόλυτο τρόπο η γερμανίδα Καγκελάριος στο τηλεοπτικό της μήνυμα για το νέο έτος, το οποίο προβλήθηκε το Σάββατο, τονίζοντας ότι «ο δρόμος για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους παραμένει μακρύς και θα έχει πισωγυρίσματα», αλλά πρόβλεψε ότι στο τέλος η Ευρώπη θα αναδειχτεί δυνατότερη από την κρίση. Παρακινώντας για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία για τη σωτηρία του ευρώ, η Μέρκελ είπε ότι η γερμανική οικονομία καταγράφει καλές επιδόσεις «ακόμη και αν η επόμενη χρονιά θα είναι αναμφίβολα πιο δύσκολη από τη φετινή». Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα κάνει «καθετί» για να ενισχύσει το ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι «στη Γερμανία έχουμε καλούς λόγους για να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας».
Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα συναντηθεί με τη γερμανίδα Καγκελάριο στις 9 Ιανουαρίου, τόνισε ότι «η πρωτοφανής αυτή κρίση, η οποία είναι αναμφίβολα η χειρότερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει ακόμη τελειώσει», αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα μέτρα λιτότητας, παρά τις απειλές που δέχεται η Γαλλία από τους οίκους αξιολόγησης για υποβάθμιση. Στις προτεραιότητες του Σαρκοζί για το νέο έτος βρίσκεται η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και η ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ κάλεσε τους εργοδότες να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
ΘΥΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ. Η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας κυριάρχησε στο μήνυμα του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να κάνουν περισσότερες θυσίες. «Οι θυσίες είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί το μέλλον των νέων ανθρώπων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η οικονομική εξυγίανση της χώρας είναι αναγκαία για να αποφευχθεί μια οικονομική κατάρρευση της Ιταλίας. Πάντως, η αυστηρή λιτότητα επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις και για τους Ιταλούς το 2012, καθώς το νέο έτος θα φέρει μαζί του, αυξήσεις της τάξεως των 2.100 ευρώ στις δαπάνες κάθε ιταλικής οικογένειας, σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις.
Νέα μέτρα λιτότητας φέρνει στην Ισπανία η εκτίμηση της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης ότι το έλλειμμα της χώρας για το 2011 θα διαμορφωθεί τελικά κοντά στο 8% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τον στόχο για 6% για τον οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση Θαπατέρο. Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, κυρίως των υψηλόμισθων, και ακινήτων και πάγωμα μισθών στο Δημόσιο. Ενδεικτική άλλωστε του τι θα ακολουθήσει ήταν η δήλωση της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία: «Αυτά τα μέτρα είναι η αρχή της αρχής. Αντιμετωπίζουμε μια ασυνήθιστη και πρωτοφανή κατάσταση, που μας υποχρεώνει να λάβουμε ασυνήθιστα και πρωτοφανή μέτρα». Υποσχέθηκε, πάντως, ότι θα παγώσουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ θα αυξηθούν οι συντάξεις κατά 1%.
ΕΧΑΣΑΝ 6,3 ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επηρέασε αρνητικά και τις διεθνείς αγορές, οι οποίες έχασαν την περασμένη χρονιά 6,3 τρισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων του Bloomberg η κεφαλοποίηση των διεθνών αγορών μειώθηκε κατά 12,1% στα 45,7 τρισ. δολάρια, ενώ το ευρώ έκλεισε τη χρονιά ως το νόμισμα (ένα από τα βασικά) με τις χειρότερες επιδόσεις. Μάλιστα όπως ανεφέρεται σε δημοσίευμα των «Financial Times», αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν ότι η νέα χρονιά θα αρχίσει απαισιόδοξα. Ενα από τα άμεσα τεστ που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις είναι η λήξη κρατικών ομολόγων τους επόμενους μήνες αξίας αρκετών δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύψουν λήξεις αξίας 457 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012, με τα 113 δισ. ευρώ να αναλογούν σε λήξεις ιταλικών ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου