Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ανησυχία για το νερό και την τύχη της ΔΕΥΑ Πάρου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΟΥ 

Εκφράζουμε την ανησυχία μεγάλου μέρους της παριανής κοινωνίας για τις εξελίξεις σε σχέση με τα υδατικά αποθέματα και τη διαχείριση και προσφορά του νερού στο νησί μας.

Η Πάρος, παρόλο που διέθετε πάντα φυσικούς υπόγειους υδροφορείς αρκετά μεγάλους και πλούσιους σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, δεν εξαιρείται ωστόσο από τη γενικότερη κατάσταση των κυκλαδονήσων, που χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη ευπάθεια στο θέμα του νερού, εξαιτίας της απομόνωσης των νησιών και της έλλειψης δασών και ποταμών που θα τροφοδοτούσαν με αφθονία τις ανάγκες για ύδρευση.

Οι παλιότερες πρακτικές στο νησί, όταν η γεωργική παραγωγή αποτελούσε τη βασική ενασχόληση των κατοίκων, ήταν πάντα προσαρμοσμένες σε αυτά τα δεδομένα. Υπήρχε μεγάλη φροντίδα τόσο για τον διαρκή εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων (αναβαθμίδες, ξερολιθιές) όσο και για την αποταμίευση του βρόχινου νερού (στέρνες, κ.α) αλλά και για την φειδωλή χρήση του (οικιακή επανάχρηση, αποφυγή υδρόφιλων καλλιεργειών, κ.λ.π).

Τα τελευταία χρόνια όμως, όλα αυτά έχουν εγκαταλειφθεί και έχουν αντικατασταθεί από πρακτικές και αντιλήψεις που οδηγούν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση:

– Κατασπατάληση ( υπερτουρισμός και η υπερδόμηση και μάλιστα εκτός οικισμού, με τεράστιες εκτάσεις που φυτεύονται με υδρόφιλα φυτά)

– Εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων (απόλυτη αδιαφορία για τον εμπλουτισμό των υπόγειων κοιτασμάτων, εκατοντάδες γεωτρήσεις).

Τα φαινόμενα της Κλιματικής Κρίσης (αύξηση θερμοκρασίας, έλλειψη βροχοπτώσεων, κ.λ.π.), που γίνονται όλο και πιο αισθητά τα τελευταία χρόνια., έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και πλέον οι κίνδυνοι λειψυδρίας είναι ορατοί.

Ως σύγχρονη “απάντηση” σε όλα αυτά χρησιμοποιείται ήδη η δημιουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, η οποία όμως, παρόλο που πράγματι είναι μια καλύτερη λύση από την λειψυδρία, δεν παύει να είναι κοστοβόρα, αντιπεριβαλλοντική και φυσικά να έχει ένα όριο (πόσα εργοστάσια αφαλάτωσης μπορεί να χωρέσει ένα νησί;)

Ένας βασικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται το γεγονός ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στην Πάρο, είναι η ιδιαίτερα επιτυχημένη διαχείριση του νερού από την ΔΕΥΑ Πάρου, που ιδρύθηκε το 2000 και μετρά ήδη 24 χρόνια λειτουργίας.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Για το νερό που πίνουμε

 


Προφανώς ελάχιστοι φορείς του νησιού και λόγω της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, έχουν αντιληφθεί ότι σχετικά με τη διαχείριση του νερού έρχονται τα πάνω κάτω.

Και ακόμα λιγότεροι έχουν πληροφορηθεί, ότι με κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων ημερήσιων εφημερίδων, όπως είναι ΤΑ ΝΕΑ  πρόκειται να καταργηθεί ή να τεθεί υπό κηδεμονία η ΔΕΥΑ Πάρου.

 Εδώ και αρκετούς μήνες βέβαια η κυβέρνηση με διαρροές και συζητήσεις με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), βάζει το θέμα των αλλαγών στην διαχείριση του νερού.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα και σύντομα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή, που θα καταργήσει τις υπάρχουσες δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και στη θέση τους θα δημιουργήσει άλλες, μία σε κάθε νομό.

Οι γραφειοκράτες των υπουργείων μαζί με πεπαλαιωμένες αντιλήψεις υπουργών και πάντοτε στο όνομα του εκσυγχρονισμού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουν οριζόντιες αποφάσεις αγνοώντας τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα των νησιών μας.

Ένας τέτοιος γραφειοκράτης, πριν χρόνια, σε μια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας που συμμετείχα, με ρώτησε πόση ώρα χρειάζεται το λεωφορείο για φτάσει από τη Χώρα της Νάξου στη Δονούσα!!!

Με τέτοια μυαλά συνήθως καταστρέφουμε ό,τι δουλεύει καλά και αποδίδει έργο, για να δημιουργήσουμε άλλους φορείς, αμφίβολης λειτουργικότητας, παραδίδοντας στο τέλος τομείς μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής αξίας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Γιατί και αυτό λέγεται και ακούγεται για τη διαχείριση του νερού με πρόφαση την κλιματική κρίση και την ανομβρία.

Στην Πάρο τρεις σύλλογοι και μια συλλογικότητα αποφάσισαν για το κρίσιμο αυτό θέμα να ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης, αρχής γενομένης από τις Λεύκες. Πρόκειται για το Σύλλογο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΠ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΥΡΙΑ, το Σύλλογο Λευκιανών της Αθήνας και την  Κίνηση Πολιτών Πάρου.

Μπράβο στους φορείς που πήραν την πρωτοβουλία. Για να μην καταπιούμε αμάσητα τα όσα μας σερβίρουν, «για το καλό μας» οι κρατούντες αγεωγράφητοι των Αθηνών.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Μετά την ασυδοσία του καλοκαιριού εισήλθαμε στο Φθινόπωρο με μέγα θέμα τη διαχείριση του νερού.

 


Μικρές αποκρουστικές εικόνες συνέθεσαν τη μεγάλη εικόνα της φετινής τουριστικής περιόδου, που οδεύει προς το τέλος της.

Ήταν: οι χώροι εναπόθεσης των απορριμμάτων, η κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων από επιχειρηματίες, το κυκλοφοριακό, οι Ρομα που κοιμόντουσαν και αφόδευαν όπου εύρισκαν, το πλήθος των ενοικιαζομένων οχημάτων, που κατέλαβαν κάθε σε θέση παρκινγκ και η ατμοσφαιρική ρύπανση των πλοίων της ακτοπλοΐας που διανυκτερεύουν στο λιμάνι μας και τις πρωινές ώρες το μετατρέπουν σε Κερατσίνι.

Όλα μαζί συνοψίζονται σε μια λέξη: Ασυδοσία.

Αυτά μας τελειώνουν όπου να΄ναι και στην ατζέντα του Φθινοπώρου μπαίνει το μέγα θέμα του νερού, με ένα νομοσχέδιο, που θα αλλάξει πολλά και θα επηρεάσει και εμάς εδώ στο νησί.

Το ακραίο σενάριο που διακινείται, μιλάει για ανάθεση της διαχείρισης  του νερού  στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως έγινε και με την πάλαι ποτέ ΔΕΗ.

Τα άλλα που συζητούνται , αφού η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, μιλούν για κατάργηση των ΔΕΥΑ και τη δημιουργία νέων φορέων , που θα διαχειρίζονται το πολύτιμο αγαθό σε επίπεδο νομού ή και περιφέρειας.

Για το τι θα γίνει με τα νησιά, που μας αφορά άμεσα, υπάρχουν κάποιες διαβεβαιώσεις, ότι θα αποτελέσουν ξεχωριστή ενότητα.

Αλλά η αξία αυτών διαβεβαιώσεων είναι ανάλογη με αυτήν του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, που είχε δηλώσει από το δημαρχείο Πάρου, ότι θα προχωρήσει άμεσα στην ανέλκυση και από απομάκρυνση του ΣΑΜΙΝΑ.

Επειδή έχει χαθεί η αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και όσα λέγονται και αναπαράγονται από τα ΜΜΕ, συχνά δεν απηχούν την πραγματικότητα, καλούμαστε εδώ στο νησί μας να δούμε τι θα κάνουμε για να υπερασπιστούμε το πολύτιμο αγαθό, που βρίσκεται στα σπλάχνα της παριανής γης, όσο υπάρχει ακόμα, μετά την αλόγιστη χρήση που γίνεται ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο.

Και επειδή οι πρώτες καμπάνες ήχησαν για την τιμολογιακή πολιτική που θα αποφασίσει το κράτος των Αθηνών, ας αφυπνιστούμε και ας κάνουμε επιτέλους κάτι.

Γιατί χωρίς νερό ή με προβληματική διαχείρισή του, θα ρίξουμε και την τουριστική οικονομία του νησιού μας στα βράχια.                                                                                        

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Κολώνα υψηλής τάσης σάπισε, έπεσε στο έδαφος και προκάλεσε πυρκαγιά

 


Πολύ συζήτηση γίνεται συχνά για το ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουμε με τα μπλε, κίτρινα και πράσινα τιμολόγια, αλλά και για τα υπερκέρδη των παρόχων μετά τον κατακερματισμό της πάλαι ποτέ κραταιάς ΔΕΗ.

Κουβέντα όμως για τα πεπαλαιωμένα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το είδαμε και αυτό στο νησί μας.  Κολώνα υψηλής τάσης σάπισε, έπεσε πρόσφατα στο έδαφος και προκάλεσε πυρκαγιά, ευτυχώς περιορισμένης έκτασης.

Συχνή ήταν η επισήμανση του προβλήματος αυτού, δεκαετίες ολόκληρες πριν, από το φίλο μας Σωτήρη Καστρουνή, που υπηρετούσε στη ΔΕΗ και δεν είναι πια κοντά μας.

Όμως ποιος ακούει στην Ελλάδα, που πρώτα συμβαίνει το ατύχημα και μετά λαμβάνονται μέτρα;

Μήπως θα πρέπει ο Δήμαρχος με έγγραφό του προς τον ΑΔΜΗΕ και με αφορμή τη σάπια κολώνα, να διαμαρτυρηθεί  και να ζητήσει κατά  προτεραιότητα την σταδιακή αντικατάσταση του δικτύου της Πάρου;

Όταν οι κολώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πέφτουν στο έδαφος σε συνθήκες νηνεμίας, καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί με μεγάλες ταχύτητες ανέμου, που αποτελούν πλέον συχνό καιρικό φαινόμενο.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Δήμος Πάρου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon Europe 2021-2027.


 

Το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μέλη του Δικτύου Μπλε Δήμων είναι γεγονός!

Η πρώτη προσπάθεια για χρηματοδοτική σύμπραξη μεταξύ των μελών του δικτύου κρίθηκε επιτυχημένη! Μετά από διαβούλευση με τα μέλη του δικτύου, η Aegean Rebreath προχώρησε στη συγγραφή χρηματοδοτικής πρότασης για τους 3 πρώτους δήμους που εξέφρασαν ενδιαφέρον• το Δήμο Σκύρου, το Δήμο Αλοννήσου και τον Δήμο Πόρου. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν την προσπάθεια και το ενδιαφέρον των δημοτικών αρχών.

Το πακέτο δράσεων που θα αναπτυχθεί στα 3 νησιά ανταποκρίνεται στην πρόσκληση SeaClear2.0, η οποία και εντάσσεται στη δέσμευση της Ευρ. Επιτροπής για την «Αποκατάσταση των Ωκεανών και των Υδάτων» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe 2021-2027. Οι τρεις δήμοι αναμένεται να αναπτύξουν δράσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον σε επίπεδο πρόληψης, απορρύπανσης, εκπαίδευσης, τεχνολογίας και έρευνας, διαχείρισης απορριμμάτων και ευαισθητοποίησης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα διαρκέσει 1.5 έτος περιλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις και δεσμεύσεις από τις τοπικές αρχές.

Η εξέλιξη αυτή είναι ελπιδοφόρα όπως και ενδεικτική της σημασίας που κατέχει το Δίκτυο Μπλε Δήμων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο! Δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη πρόσκληση προβλέπει την υλοποίηση έργων στον Ατλαντικό Ωκεανό και την Αρκτική, τη Βαλτική θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, οι 3 δήμοι αναμένεται να παράσχουν χρήσιμα συμπεράσματα και πρακτικές!

Αναζητούνται εθελοντές


 

Εκεί στο λιμανάκι απέναντι από το Ταχυδρομείο, ανάμεσα στους εξωτερικούς προστατευτικούς ογκόλιθους και στο τοιχίο, οι Ρομα έχουν πετάξει σκουπίδια.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Αρχίλοχου, ο σύλλογος του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς, οι φίλοι που ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στο λιμανάκι και όποιος  άλλος ευαίσθητος πολίτης μπορεί, ας πάρουν την πρωτοβουλία να καθαρίσουν την περιοχή. Είναι υπόθεση το πολύ μισής ώρας.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Το Δίκτυο Μπλε Δήμων αναδεικνύει το πρόβλημα της ασύμμετρης αύξησης της υπερδόμησης στις Κυκλάδες

 


Το Δίκτυο Μπλε Δήμων αναδεικνύει το πρόβλημα της ασύμμετρης αύξησης της υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Σε μία σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε το Δίκτυο Μπλε Δήμων σχετικά με το φαινόμενο της υπερδόμησης στα νησιά των Κυκλάδων. Με επιστολή στον Πρωθυπουργό και σε αρμόδιους υπουργούς τα μέλη του δικτύου τονίζουν τις καίριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά από την ασύμμετρη αύξηση της υπερδόμησης, όπως και την ανάγκη να μην διαμορφώνονται τετελεσμένα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου ο πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται σε αρκετά νησιά σε εξέλιξη.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2023 παρουσιάζουν την έκδοση περισσοτέρων από 2000 οικοδομικών αδειών για τα νησιά των Κυκλάδων, γεγονός που προβληματίζει τις τοπικές κοινωνίες και αρχές σχετικά με τη φέρουσα ικανότητα, την ποιότητα ζωής και την επάρκεια των υποδομών.

Η πρωτοβουλία του Δικτύου Μπλε Δήμων είναι σημαντική και αποτυπώνεται στην επιστολή που ακολουθεί.

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024

Αρ.Πρωτ.: 05

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Προς: Ως λίστα αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου υπερδόμησης στα νησιά των Κυκλάδων

Τα νησιά των Κυκλάδων δοκιμάζονται σοβαρά από το φαινόμενο της υπερδόμησης το οποίο καθίσταται ολοένα και πιο αντιληπτό στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Τα νησιά μας δέχονται έντονες πιέσεις σε όρους φέρουσας ικανότητας, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών, του προσωπικού των δήμων μας και των υποδομών μας.

Οι διατάξεις των άρθρων 24, 79 παρ. 8 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος προβλέπουν πως ο χωροταξικός σχεδιασμός ανατίθεται στην Πολιτεία, που οφείλει να θεσπίζει τις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, οι βέλτιστοι δυνατοί όροι διαβίωσης του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Ωστόσο, σήμερα στα νησιά παρατηρείται μια ασύμμετρη αύξηση παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων που οδηγούν στην επέκταση και δημιουργία νέων οικισμών, δίχως σε πολλές περιπτώσεις, να λαμβάνεται υπόψιν η μέτρηση της Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας των νησιών και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη χρήση δεικτών, όπως ο Δείκτης Τουριστικής Λειτουργίας (Δ.Τ.Λ.), η επάρκεια του οδικού δικτύου κ.ά..

Πριν θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή

 


Χθες είχαμε και άλλο τροχαίο στο τμήμα του κεντρικού δρόμου από Λεύκες προς Μάρπησσα, ευτυχώς όχι θανατηφόρο. Αιτία; Οι λακκούβες και τα άλλα προβλήματα που δημιούργησε η τοποθέτηση αγωγού αποχέτευσης. 

Είναι αναγκαία η άμεση αποκατάσταση του οδοστρώματος, πριν θρηνήσουμε  ανθρώπινη ζωή.

Ιδέες από τη Μύκονο για τις δημοτικές τουαλέτες

 



Ένα ευρώ θα πρέπει να πληρώσει κάποιος εάν θέλει αν επισκεφτεί τις δημόσιες τουαλέτες στη Μύκονο που βρίσκονται σε περίοπτο σημείο του γιαλού.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, για να εισέλθεις στην τουαλέτα πρέπει να πληρώσεις. Πρώτη στάση, ένας κερματοδέκτης, ολόιδιος σχεδόν με τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων που συναντάς στο μετρό. Μια κυρία που εργάζεται ως υπάλληλος στα δημόσια αποχωρητήρια είναι πρόθυμη να εξηγήσει τον τρόπο πληρωμής. Το κόστος είναι ένα ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος πιστεύει πως είναι υψηλό το αντίτιμο…

Δεν ξεμπερδεύεις όμως μόνο με το κέρμα που ρίχνεις. Αμέσως μετά, πρέπει να περάσεις μία μεταλλική μπάρα ελέγχου και πρέπει να τοποθετήσεις το εισιτήριο σου στον αναγνώστη barcode, όπως συμβαίνει στο μετρό, σε στάδια και αεροδρόμια.

Μόλις το μηχάνημα σκανάρει το εισιτήριο τότε ανοίγουν οι μπάρες. Ο δήμος Μυκόνου εισπράττει ενοίκιο 1.950 ευρώ για πέντε χρόνια από την εταιρεία που ανακαίνισε τις δημόσιες τουαλέτες, ενώ το καθημερινό κόστος συντήρησης (βλάβες, μισθός καθαριστριών) βαραίνει την μισθώτρια εταιρεία.

Πηγή: naxostimes

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Συμβαίνει και αυτό!

 


Συμβαίνει και αυτό. Δημόσιες τουαλέτες με ωράριο.  

Πρόκειται για τις δημοτικές τουαλέτες απέναντι από το Κέντρο Υγείας που λειτουργούν με ωράριο λες και είναι δημόσιες υπηρεσίες ή καταστήματα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργούν με ωράριο και οι ανάγκες του κόσμου.

Πρόβλημα είναι και ότι δεν υπάρχουν άτομα για να τις λειτουργήσουν συνεχόμενα.

Οι αγρότες της λαϊκής αγοράς, που έχουν τους πάγκους τους πλησίον, έχουν πολλά τραγελαφικά να πουν, από  όσα συμβαίνουν, όταν οι τουρίστες τις βρίσκουν κλειστές.

Αυτά στα υπόψη για την επόμενη τουριστική περίοδο, όπως και πολλά άλλα.

Και μια διευκρίνιση. Ασκώ εποικοδομητική κριτική. Υποστήριξα προεκλογικά τη δημοτική αρχή, τη στηρίζω και τώρα και γνωρίζω τα εσωτερικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο πρώτο χρόνος άσκησης της εξουσίας αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος. Θα κριθεί και θα κριθεί αυστηρά τον επόμενο.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Λεύκες: Χωριό από τα ωραιότερα της Πάρου

 


Χθες σε μια από τις σπάνιες εξόδους μου επισκέφτηκα τις Λεύκες για να δω μερικούς παλιούς φίλους.

Εντυπωσιάστηκα από την καθαριότητα και τη γενικότερη φροντίδα του χωριού, δείγμα ότι η κοινότητα με πρόεδρο την Αφροδίτη Αλεξοπούλου και σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ΥΡΙΑ και τους εθελοντές κάνουν καλή δουλειά και μπράβο τους.

Πολλοί οι τουρίστες που επισκέπτονται το χωριό και τα μαγαζιά της εστίασης γεμάτα.

Το έργο της αποχέτευσης βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του και το τμήμα του κεντρικού δρόμου προς τη Μάρπησσα, από τα πλέον επικίνδυνα και με πολλά τροχαία ατυχήματα, ευτυχώς όχι θανατηφόρα,  υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα αποκατασταθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Χωριό από τα ωραιότερα της Πάρου, άριστα διατηρημένο και με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις άψογα οργανωμένες.

Και η έκπληξη: Όχημα της πυροσβεστικής με προσωπικό έκανε νυχτερινή βάρδια για την προστασία του δασικού πλούτου που περιβάλλει το χωριό.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Άμεσα θα πρέπει να λείψουν οι εικόνες της ντροπής και της δυσφήμισης του νησιού.

 



Τους απομακρύναμε από το παρκινγκ Φιστικιές, καθαρίσαμε το χώρο, τοποθετήσαμε φύλακα και εξαλείψαμε μια υγειονομική βόμβα. Ενέργεια με θετικό πρόσημο.

Όμως οι Ρομα διασκορπίστηκαν σε κεντρικά σημεία της Παροικιάς, χωρίς οι αποτρεπτικές ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Άμεσα θα πρέπει να λείψουν οι εικόνες της ντροπής και της δυσφήμισης του νησιού.

Καλά θα κάνει η δημοτική αρχή να βρει δημοτικό χώρο μακριά από τον οικιστικό ιστό και με τη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας να τους απομακρύνει από τα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας του νησιού. Αυτό μόνο για φέτος.

Γιατί για να εξαλειφθεί ή να περιοριστεί το φαινόμενο θα χρειαστεί πολλή δουλειά. Οι Ρομα έρχονται στην Πάρο, επειδή υπάρχει οικονομικό κίνητρο. Βρίσκουν δουλειά σε επιχειρήσεις του νησιού και αυτός είναι ο βασικός λόγος που αυξάνονται και πληθύνονται.

Αναρωτιέμαι κάτω από ποιες συνθήκες υγιεινής εξυπηρετούν καταστήματα που μπορεί να είναι και υγειονομικού ενδιαφέροντος;

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Κάντε κάτι, πριν γίνει η στραβή.





Χθεσινές φωτογραφίες. Η μία είναι μεσημεριανή στο αλιευτικό καταφύγιο απέναντι από το Ταχυδρομείο. Σκουπιδότοπος και ακαθαρσίες.

 Η δεύτερη είναι βραδινή. Ρομα κοιμούνται ανάμεσα σε δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Με μία όπισθεν από απρόσεκτο οδηγό θα γίνει το ατύχημα. Τα λέμε και τα γράφουμε και θα τα γράφουμε μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.