Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Να αντιδράσουμε πριν είναι αργά.


 

Το νησί μας είναι πρώτο στις Κυκλάδες σε αριθμό οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή στην Πάρο το 2023 εκδόθηκαν 242 άδειες για νέες οικοδομές που αντιστοιχούν σε 66.603 τ.μ. και σε αυτές προστέθηκαν 49 οικοδομικές άδειες για προσθήκες που αντιστοιχούν σε 8.229 τ.μ., δηλ. καλύπτουν συνολικά μόνο το 2023 74.832 τ.μ. παριανής γης.

Για να καταλάβουμε, τι συμβαίνει στο νησί μας με την υπερδόμηση διαβάστε και τα παρακάτω:

Στη Νάξο, το ίδιο χρονικό διάστημα εκδόθηκαν 194 άδειες,

Στην Σαντορίνη 187,

Στη Μύκονο 82,

Στη Σύρο 53,

Στην Αντίπαρο 49,

Στη Μήλο 38,

Στην Τήνο 28,

Στη Σίφνο 27,

Στην Άνδρο 20,

Στη Φολέγανδρο 18,

Στην Κύθνο 14,

Στην Ίο 13,

Στην Κίμωλο 10,

Στην Κέα 10,

Στη Σέριφο 10,

Στην Αμοργό 8 και

 Στην Ανάφη 2.

Όταν εμείς οι μεγάλοι σε ηλικία θα έχουμε αναχωρήσει, η νέα γενιά που θα μας διαδεχθεί, θα μας κατηγορεί για την αδράνειά μας και θα έχει δίκιο.

 

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Δήμος, Εκκλησία και Αστυνομία κάτι πρέπει να κάνουν

 



Όλα τα εκκλησάκια της Παροικιάς είναι κλειστά, εκτός από ένα.

Πρόκειται για το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάρου, στον πλέον πολυσύχναστο χώρο του νησιού μας.

Ο λόγος προφανής. Οι πιστοί προσέρχονται στον Ι. Ναό, ανάβουν το κεράκι τους, προσκυνούν το Άγιο και προστάτη των ναυτικών και αφήνουν τον οβολό τους.

Όμως η παρουσία έμμισθου ή εθελοντών που να προσέχουν τον ναό είναι απαραίτητη.

Απόδειξη η κοιμωμένη Ρομά , που μπορεί και να ασθενεί, μπορεί και όχι.

Προ ημερών μας κατήγγειλαν ότι μικροί Ρομά έπαιζαν ποδόσφαιρο εντός του ναού.

Εάν, για λίγα αργύρια, καταπατούνται τα όσια και τα ιερά μας από τους Ρομά, που κατέκλυσαν την περιοχή βρωμίζοντας το πάρκο και την ευρύτερη περιοχή, Δήμος, Εκκλησία και Αστυνομία κάτι πρέπει να κάνουν.

Το συνεργείο του Δήμου να μαζέψει τα σκουπίδια της σύγκρουσης

 


Είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης οχημάτων στον περιφερειακό της Παροικιάς, απέναντι από ζαχαροπλαστείο Μπαρμπαρή. Ο Δήμος να στείλει συνεργείο να τα μαζέψει και να τοποθετήσει και πάλι την πινακίδα  στάσης της δημοτικής συγκοινωνίας.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κίνησης Πολιτών Πάρου

 


Χθες (26/7) πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Κίνησης Πολιτών στην αίθουσα Τεχνών του Δήμου (κτήριο Δημητρακόπουλου).

Στη συζήτηση συμμετείχε και  εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΠ, επειδή τα θέματα που απασχόλησαν την Κίνηση ήταν η κυβερνητική πολιτική αλλαγής του καθεστώτος που διέπει τις ΔΕΥΑ, η περικοπή της χρηματοδότησης 20% του εκτελούμενου έργου κατασκευής αφαλάτωσης στο Κρωτήρι της Παροικιάς και η σπατάλη που συντελείται την περίοδο αυτή από τις πισίνες και τις άλλες χρήσεις.

Αποφασίστηκε:

Α. Συνάντηση της Κίνησης με τον πρόεδρο και τον γεν. διευθυντή της Επιχείρησης  για πληρέστερη ενημέρωση,

Β. Αποστολή εγγράφου, στον αρμόδιο υπουργό με αίτημα τη μη κατάργηση της ΔΕΥΑΠ, που οικονομικά είναι εύρωστη παρά τη χαμηλή τιμολόγηση του νερού που ακολουθεί (η επιχείρηση) εδώ και χρόνια,

Γ.  Πρόταση προς την Δημοτική Επιχείρηση να μην παρέχει νερό από τα δίκτυά της για το γέμισμα των πισίνων, επειδή όπως μας δήλωσε  ο εκπρόσωπος των εργαζομένων η στάθμη των γεωτρήσεων βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η κατάσταση που επικρατεί φέτος τις παραλίες της Πάρου και αποφασίστηκε οργανωμένη επίσκεψη στη Χρυσή Ακτή την Κυριακή 11 Αυγούστου.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Να σεβαστούμε το μνημείο της Εκατονταπυλιανής

 



Η εικόνα που εμφανίζει ο κεντρικός δρόμος της Εκατονταπυλιανής, μας προσβάλλει όλους.

Είναι ο πλέον εμπορικός δρόμος της Πάρου και αυτό οφείλεται στο μοναδικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, που μετράει ζωή 17 αιώνων.

Τώρα που ξεκινούν οι παρακλήσεις και θα συρρέει πλήθος πιστών στον ιστορικό ναό, μήπως θα πρέπει να υπάρξει στοιχειώδης τάξη;

Δημοτικό Συμβούλιο: Ανάγκη περιορισμού της δόμησης και προστασίας της φυσιογνωμίας της Πάρου

 


Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν μια συνήθης συνεδρίαση.

Με θέμα τις προτάσεις του Δήμου για τη σύνταξη της μελέτης για το τοπικό χωροταξικό σχέδιο της Πάρου, που πρόκειται να εκπονήσει το γραφείο Σαμαρά, ακούστηκαν πολλά και σημαντικά για το μέλλον του νησιού μας.

Με εξαίρεση έναν δημοτικό σύμβουλο, όσοι άλλοι πήραν το λόγο, μηδέ του Δημάρχου εξαιρουμένου, αναφέρθηκαν στον υπερτουρισμό και στην ανάγκη περιορισμού της δόμησης.

Εκτός από την επιτροπή του Δήμου (με πρόεδρο τον Νίκο Μαλατέστα) που συνέταξε το κείμενο των προτάσεων, σημαντική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΠ Γιώργου Μπαφίτη για τη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης νερού και ο οποίος τάχθηκε κατά του υπερτουρισμού.

Σημαντικά ήταν και τα όσα είπε ο Κώστας Ροκονίδας, επισημαίνοντας ότι πριν από τη συνεδρίαση αυτή, έπρεπε να είχε προηγηθεί μια άλλη, με μοναδικό θέμα το μέλλον της Πάρου στα προσεχή χρόνια.

Ο Κώστας Ροκονίδας στήριξε την Κίνηση Πολιτών, στις επιθέσεις που δέχεται, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον σύλλογο των Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών μηχανικών της Πάρου, που βάλει κατά της Κίνησης, και ο οποίος σύλλογος σε αντίθεση με το σύνολο (πλην ενός) των δημοτικών συμβούλων, έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης κατασκευής υπόσκαφων οικοδομών,  που καταστρέφουν τις πλαγιές του νησιού μας.

Η Τόνια Παντελαίου, αναφέρθηκε στο ψήφισμα κατά της υπερδόμησης που έχει συγκεντρώσει 2.000 υπογραφές και ζήτησε να συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Δήμου και η προστασία των ξερολιθιών, των παλιών πηγαδιών, των αλωνιών και όποιας άλλης κατασκευής που αναφέρεται στην παλιά αγροτική δραστηριότητα των κατοίκων του νησιού μας.

η Δημοτική Επιτροπή Λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο πολιτικό κλίμα περί ανάγκης περιορισμού της δόμησης και προστασίας της φυσιογνωμίας της Πάρου κινήθηκε στους παρακάτω άξονες:

· Επέκταση των σχεδίων πόλης στη βάση των εξελίξεων των πληθυσμιακών μεγεθών στο νησί

· Διατήρηση, επέκταση και εξειδίκευση όπου απαιτείται των όρων προστασίας στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας που είχαν καθοριστεί από το ΓΠΣ Πάρου,

· Μείωση των συντελεστών δόμησης της τάξης του 15-25% στις εκτός σχεδίου περιοχές ΠΕΠΔ-1 κα ΠΕΠΔ-2 για κατοικίες,

· Αύξηση των ορίων αρτιότητας, μείωση των συντελεστών δόμησης και κατάργηση της δυνατότητας λειτουργικής συνένωσης για ξενοδοχεία,

· Συμπερίληψη της χωροθέτησης των υπό μελέτη νέων έργων υποδομής και

· Λήψη μέτρων αποτροπής ΕΠΣ. ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ στα όρια του Δήμου Πάρου.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Η αστυνομία οφείλει να συνεργάζεται με την Δημοτική Αρχή και αντίστροφα

 


Έφτασε και σε εμάς, ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία Δήμου και Αστυνομικού Τμήματος. Μας μετέφεραν, ότι υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ Δημοτικού Συμβούλου και Διοικητή για «γουρούνες» που σταθμεύουν σε πλακοστρωμένο δρόμο πλησίον της Εκατονταπυλιανής.

Εάν αληθεύει η πληροφορία, τότε υπάρχει θέμα.

Η αστυνομία οφείλει να συνεργάζεται με την Δημοτική Αρχή και αντίστροφα.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Πάμε από το κακό στο χειρότερο!

 


Ήταν αναμενόμενο να συμβεί, όπως και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος.

Εντυπωσιάζει μάλιστα και η ταχύτητα της Κτηματικής Υπηρεσίας που σε διάστημα 2 ημερών εξέδωσε την άδεια εγκατάστασης της εξέδρας εντός του αιγιαλού σε κατάστημα της Νάουσας για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Ευτυχώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και η κοινοτάρχης της Νάουσας αντέδρασαν άμεσα και υπήρξε διακοπή των εργασιών εγκατάστασης.

Μήπως θα πρέπει να υπάρξει και προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών από το Πρωτοδικείο;

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ηλιοβασίλεμα πίσω από τις Πόρτες

 


Ο ίδιος γνώριμός μου έστειλε και αυτό το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα με το παρακάτω σχόλιο:

«Αυτήν ομορφιά δεν μπορεί και δεν είναι σε θέση να μου τη στερήσει κανένα συμφέρον και καμιά κυβέρνηση. Την απολαμβάνω κάθε φορά που κάνω βόλτα με το σκαφάκι μου».

Η αυθαιρεσία κυριαρχεί παντού με την παρουσία του κράτους απούσα.

 


Το ανάπηρο κράτος μας ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Και εάν πιεσθεί να κινηθεί συνήθως κινείται με ρυθμούς χελώνας.

 Και αν κάποιος υπάλληλος με φιλότιμο και ευαισθησίες αποφασίσει να ασκήσει έλεγχο επί του πεδίου,  κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκουν τρόπους και τον εξουδετερώνουν, γιατί ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις και δεν θέλουν να ενοχλήσουν τους οικονομικά ισχυρούς φίλους τους.

Αποτέλεσμα:

Η αυθαιρεσία να κυριαρχεί παντού με την παρουσία του κράτους απούσα.

Γνωστός σε εμένα, έστειλε τη φωτογραφία που δημοσιεύω.

Πότε κατασκευάστηκαν τα κτίσματα αυτά πάνω στον αιγιαλό και το κύμα δεν το γνωρίζω.

Και το φαινόμενο έχει την τάση να επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Στο τέλος δεν πρόκειται να μείνει καμιά παραλία ελεύθερη, εάν δεν υπάρξει οργανωμένη αντίδραση από τον ντόπιο πληθυσμό και τους ειλικρινείς φίλους της Πάρου.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Προέχει η προστασία της τουριστικής οικονομίας στα πλαίσια πάντοτε της αειφορίας.

 


Αγοράζουν παραθαλάσσιες εκτάσεις στο νησί, χτίζουν βίλες με πισίνες, «ιδιωτικοποιούν» τον αιγιαλό και κατασκευάζουν προβλήτες για να δένουν τα σκάφη τους.

Αυτή είναι  η τάση των ισχυρών του χρήματος που επέλεξαν το νησί μας για τη θερινή τους διαμονή.

Ήδη έχουν εγκριθεί, όπως δήλωσε προ ημερών ο Δήμαρχος Κώστας Μπιζάς προβλήτες από το αρμόδιο υπουργείο με θετική προφανώς εισήγηση του Λιμεναρχείου Πάρου, όπως συνέβη και με την πλωτή προβλήτα στο Μαρτσέλο, που αγωνίζεται μαζί με την Κίνηση Πολιτών να αποτρέψει την εγκατάστασή της στην ωραιότερη παραλία της Παροικιάς.

Στο μεταξύ η πολεοδομία της Πάρου συνεχίζει να εκδίδει άδειες με πισίνες και υπόσκαφα συμμετέχοντας στην καταστροφή του παριανού τοπίου και της ελάχιστης πλέον πρωτογενούς παραγωγής, αφού τα αμπέλια γίνονται οικόπεδα και οι μελισσοκόμοι της Πάρου δεν μπορούν να θρέψουν τα μελίσσια τους.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΙΑΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ (Ο.ΠΑ.Σ.) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΟΜΗΣΗΣ

 


15/7/2024



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΙΑΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(Ο.ΠΑ.Σ)




Επιστολή

Προς τον Δήμαρχο Πάρου κ. Κώστα Μπιζά

και το Δημοτικό Συμβούλιο



Από το Δ.Σ. της Ο.ΠΑ.Σ.

Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την πορεία του νησιού μας, το οποίο αναπτύσσεται χωρίς όρια, παραβιάζοντας την αρχή της αειφορίας.

Η Παριανή γη, άλλοτε πλούσια σε αγροτική παραγωγή, έχει οικοπεδοποιηθεί και έχει πουληθεί ή πουλιέται σε μεγάλη έκταση εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και του πρωτογενή τομέα.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η έκδοση οικοδομικών αδειών, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων ημερήσιων εφημερίδων κατατάσσουν την Πάρο πρώτη σε όλο το Αιγαίο.

Η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο με κατασκευές που δεν έχουν καμιά σχέση με την Κυκλαδίτικη ή την Παριανή αρχιτεκτονική παράδοση.

Ξενοδοχειακά συγκροτήματα και φαραωνικά κτίρια στις παραλίες περιορίζουν την πρόσβαση σ΄αυτές, στις πλαγιές των λόφων και των βουνών, τα υπόσκαφα τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον της Πάρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου κατασκευάζονται.

Όμως το νησί μας έχει περιορισμένη έκταση και όρια και οι υποδομές που διαθέτει δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός τουρισμού, που από ευλογία, εάν δεν προσέξουμε και δεν πάρουμε μέτρα, θα εξελιχθεί σε κατάρα.

Αλλά και οι φυσικοί πόροι του νησιού, όπως είναι το νερό, εξαντλούνται ταχύτατα, με αποτέλεσμα να πίνουμε νερό από τις αφαλατώσεις, όταν εκατοντάδες πισίνες, παρά την υφιστάμενη νομοθεσία, γεμίζουν από δημοτικές και ιδιωτικές γεωτρήσειςχωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο και από κανέναν.

Ένα τέτοιο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης χωρίς όρια, υποσκάπτει την πολιτιστική μας κληρονομιά, με ότι αρνητικές επιπτώσεις έχει στα ήθη,στα έθιμα, στις αξίες του Παριανού λαού και στην ψυχολογία των νέων ανθρώπων.

Προτείνουμε:

Ο Δήμος Πάρου να πάρει θέση σε μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με θέμα ημερήσιας διάταξης την πορεία του νησιού μας, πριν αυτό οδηγηθεί σε καταστάσεις και φαινόμενα, όπως αυτά που συμβαίνουν στη Μύκονο και την Σαντορίνη.

Πολλές είναι οι επιστημονικές τοποθετήσεις και προτάσεις από έγκριτους επιστήμονες για την κατάσταση των νησιών μας και της Πάρου. Οι οποίες μπορούν να συγκεντρωθούν, να ιεραρχηθούν και να αποτελέσουν την βάση ενός προγράμματος με κοινή συναίνεση, για μια πραγματική αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας πριν είναι πράγματι πολύ αργά.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα το αγκαλιάσει όλη η Παριανή κοινωνία.

Μόνο οργανωμένα και όλοι μαζί, μπορούμε να στοχεύσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για εμάς και τα παιδιά μας.

Εμείς ως Ομοσπονδία είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεισφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο,για το καλό του νησιού μας και της Παριανής κοινωνίας.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος                                                                          Η γεν. γραμματέας
Αντώνης Πατέλης                                                             Μαρία Χανιώτη

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Το κράτος των Αθηνών ούτε βλέπει, ούτε ακούει.


 

Πέρα από την κυβερνητική πολιτική που διαχρονικά εξυπηρετεί ημέτερους, υπάρχουν και οι ανίκανοι γραφειοκράτες, οι οποίοι μέσα σε κλειστά γραφεία συντάσσουν  οριζόντιες προτάσεις, που γίνονται υπουργικές αποφάσεις και νόμοι με συνήθη θύματα τα νησιά μας και τους κατοίκους τους.

Το νερό, που χωρίς αυτό, ο τουρισμός θα υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, ήδη είναι είδος εν ανεπαρκεία για ορισμένα νησιά των Κυκλάδων.

Και στο δικό μας νησί, οι μεγάλες υπόγειες φυσικές δεξαμενές που διαθέτει, διατρέχουν τον κίνδυνο να αδειάσουν και ο μόνος τρόπος να διασώσουμε κάποιες από αυτές, εάν συνεχιστεί η ανομβρία και η σπατάλη, είναι οι αφαλατώσεις.

Ήδη η ΔΕΥΑΠ, έχει επεξεργαστεί σχέδιο που υλοποιείται, εκτός των άλλων και για μια μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή της Παροικιάς.

Και έρχεται η κυβέρνηση, δια του αρμοδίου υπουργού και περικόπτει το 20% της δαπάνης του εκτελούμενου έργου, δημιουργώντας σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην επιχείρηση στα πλαίσια των οριζόντιων αποφάσεων που προαναφέραμε.

Εάν δεν μας είχε διαβρώσει το σύστημα, εάν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, δεν γέμιζαν τον εγκέφαλό μας με σκουπίδια, θα είχαμε ξεσηκωθεί και θα τους είχαμε πάρει με τις πέτρες.

Σε λίγο, όπως πάμε, θα πούμε το νερό νεράκι με τον τουρισμό να πλήττεται, ενώ εμείς υπνώττουμε μέχρι να γίνει η ζημιά.

Δήμος και φορείς του νησιού μας, βρείτε τρόπους δυναμικών αντιδράσεων, που θα βάλουν φρένο σε βλακώδεις ή και ύποπτες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΥΑΠ, που παίζουν κορώνα – γράμματα την οικονομική πορεία του τόπου μας.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Γεωργούσης ο αειθαλής


 

Πλησιάζει τα 80 και συνεχίζει.

Ξεπέρασε σοβαρά προβλήματα υγείας, γράφει και συγγράφει ασταμάτητα, αδιαφορεί για τις επιθέσεις που δέχεται από άσχετους και άρτι αφιχθέντας «σωτήρες», πάει κόντρα στο ρεύμα σε θέματα που έχουν και προσωπικό κόστος, όπως είναι η υπερδόμηση του νησιού μας, υποστηρίζει την τουριστική ανάπτυξη της Πάρου στα πλαίσια της αειφορίας και ήταν χθες  παρών και μάχιμος στο Μαρτσέλο, από όπου και η φωτογραφία.

Χρίστο σε ευχαριστούμε για την πολυετή προσφορά σου στον γενέθλιο τόπο.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Κυριακή αύριο, ώρα 6.30 στο Μαρτσέλο



Γράφει ο Χρίστος Γεωργούσης

Αύριο Κυριακή 14 Ιουλίου, ώρα 6.30, θα πάμε στο Μαρτσέλο.
 
Για να φωνάξουμε ότι δεν είμαστε εμείς οι υπερβολικοί αλλά όσοι καταστρέφουν με αδικαιολόγητη λαιμαργία την Πάρο και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων με θηριώδεις κατασκευές.

 Για να διαμαρτυρηθούμε για το αδικαιολόγητο της εξέδρας μέσα στη θάλασσα που θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που κολυμπούν εκεί. 

Για να θυμίσουμε ξανά το θέμα των παραλιών και των ακτών που καταπατούνται.

 Για να ξαναπούμε στην κυβέρνηση ότι δεν λύνει προβλήματα αποξενώνοντας την αυτοδιοίκηση από το χρέος να προστατεύει τον δικό της χώρο.

 Για να υπενθυμίσουμε στις υπηρεσίες όλες ότι το πρώτο τους καθήκον είναι να νοιάζονται για τον τόπο και τους πολίτες.
 
Αυτά τα θηριώδη πεντάστερα ξενοδοχεία με τις δεκάδες πισίνες δίπλα στη θάλασσα τι θα τα κάνετε όταν υπάρξει κάποια κρίση στον τουρισμό;
 
Δίνω ξανά την ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών πιο κάτω:

Κραυγή αγωνίας από το Δήμαρχο Σαντορίνης


 

Με δηλώσεις του στην «Καθημερινή»  της Κυριακής (7/7/24) ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος ζητεί να απαγορευθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, να μην κατασκευαστούν νέες κλίνες ξενοδοχείων ή Airbnb και να περιοριστούν στους 8.000 οι ημερήσιοι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια.

Τα 500 μεγάλα λεωφορεία, τα 4.000 μικρά λεωφορεία και βανάκια, οι εκατοντάδες γουρούνες και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα δημιουργούν τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Τα όσα δήλωσε στην Καθημερινή ο  Δήμαρχος, μας αφορούν άμεσα, αφού μετά τη Μύκονο και τη Σαντορίνη σειρά θα έχει η Πάρος.

Η Δημοτική Αρχή της Πάρου, πέρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, που είναι ήδη  πολλά, οφείλει να δει τη μεγάλη εικόνα που μας έρχεται από το άμεσο μέλλον και να προλάβει καταστάσεις που στο τέλος μαζί με την εξάντληση των φυσικών πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος από την υπερδόμηση, θα μας βάλει σε τροχιά αποδρομής με σοβαρά προβλήματα για την οικονομία του νησιού μας.

Και στη Νάουσα τα ίδια!


 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Υπάρχει και αυτή η Πάρος.


 

Μπουγάδες στο πάρκο του Αγίου Νικολάου, ακαθαρσίες και βρωμιές στο παρκινγκ πλησίον των σχολείων και ζητιανιά  κάθε μορφής. Παντού Ρομά με το Δήμος και την Αστυνομία να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η φωτογραφία είναι σημερινή από κεντρικό σημείο της παραδοσιακής αγοράς της Παροικιάς.

Χθεσινή φωτογραφία στο παρκινγκ των σχολείων



Η πλωτή εξέδρα στο Μαρτσέλο διχάζει Δήμο και Λιμεναρχείο

 


Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομικό Τμήμα και Λιμεναρχείο, οφείλουν να συνεργάζονται στενά, στα πλαίσια πάντοτε της διοικητικής τους αυτοτέλειας.

Και οι τρεις φορείς υπηρετούν τον πολίτη, παρέχοντας ασφάλεια, ποιότητα ζωής και προστασία της περιουσίας του.

Δυσαρμονία σχέσεων μεταξύ των προαναφερθέντων φορέων, δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία τους και κάνει ζημιά στον τόπο.

Κάποιες φορές η σχέση αυτή διαταράσσεται. Οι αιτίες είναι πολλές με πρώτη την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές να αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αιτήματα του Δήμου και αντίστροφα.

Δεν είναι εύκολη η διαχείριση και η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων σε ένα δήμο που τους χειμερινούς μήνες ο πληθυσμός του είναι 15.000 και τους θερινούς ξεπερνά τους 100.000.

Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Δήμου και Λιμεναρχείου δεν είναι οι καλύτερες. Αιτία η τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στην θαλάσσια περιοχή του Μαρτσέλο στην Παροικιάς. Θετική η εισήγηση της Λιμενικής Αρχής, αρνητική η γνωμάτευση του δήμου.  Τη λύση βέβαια θα τη δώσει το κράτος των Αθηνών, αλλά υπάρχει ερώτημα. Γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση των δύο φορέων, ώστε να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος;

Το καθημερινό φορτίο στον κόλπο της Παροικιάς είναι εξαιρετικά μεγάλο και αυτό οφείλει να το γνωρίζει καλύτερα από όλους μας το Λιμεναρχείο. Οποιαδήποτε επιβάρυνσή του ενέχει τον κίνδυνο ατυχήματος μικρού ή και μεγάλου.  Η Πάρος στο παρελθόν υπέστη τις συνέπειες δύο πολύ σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων, εκ των οποίων το ένα εξελίχτηκε σε μεγάλη ναυτική τραγωδία.

Η επιστολή του Δημάρχου προς το γραφείο του Πρωθυπουργού για το εν λόγω θέμα, ενδεχομένως να έχει συνέπειες για τον Λιμενάρχη, μη επιθυμητές για κανένα μας.

Μεταθέσεις μεσούσης της τουριστικής περιόδου δεν είναι ότι το καλύτερο για το νησί.

 

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού και της δόμησης από το Σύλλογο Φίλων της Πάρου

 


Ο Σύλλογος Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου σας καλεί την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στο Ανοιχτό Θεατράκι του Γενικού Λυκείου Πάρου στη Παροικιά για μια συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού και της δόμησης που ακολουθεί στην Πάρο.

Καλεσμένος Ομιλητής θα είναι ο κ. Κωστής Χατζημιχάλης και το θέμα της ομιλίας του είναι "Υφαρπαγή Νερού και Γης".

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Νικόλας Στεφάνου και Τόνια Παντελαίου θα παρουσιάσουν εικόνες από την σημερινή κατάσταση στο νησί και τις προοπτικές που διαφαίνονται σχετικά με την εξέλιξή του.

Ο Κωστής Χατζημιχάλης κατάγεται από την Νάξο. Είναι πολεοδόμος, οικονομικός γεωγράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός, πρώην Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού και Προϊστάμενος του Τμήματος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σημερινή εικόνα από το Πάρκο του Αγίου Νικολάου στην Παροικιά

 


Φίλη της «Ωραίας  Πάρου»  μας έστειλε, διαμαρτυρόμενη, τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Είναι σημερινή και εικονίζει την κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο  του Αγίου Νικολάου στην Παροικιά. Οι Ρομα που κατοικοεδρεύουν στο πάρκο, άπλωσαν τη μπουγάδα τους  στα δέντρα. 

Η κληρονομιά της προηγούμενης δημοτικής αρχής στη  νέα δεν έχει τέλος.  

Αν το Αστυνομικό Τμήμα δυσκολεύεται να τους απομακρύνει από τη βιτρίνα της Πάρου, ελλείψει προσωπικού, τότε  η δημοτική αρχή ας βρει άλλους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σήμερα μιλάμε για τη μαφία της Μυκόνου, αύριο όμως μπορεί να μιλάμε και για τη μαφία της Πάρου.

 


Η πρόληψη ή αλλιώς το «προλαμβάνειν» είναι ύψιστη αρετή σε κάθε δραστηριότητα του βίου μας.

Όσοι την υπηρετούν με συνέπεια ευδοκιμούν σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

Όμως συχνά η «όρασή» τους φτάνει μέχρις εκεί. Αδυνατούν να δουν ή δεν θέλουν να δουν αυτό που έρχεται.

Είναι αρκετό και για οικονομικούς κύκλους του νησιού, ότι οι Κυκλάδες είναι δεύτερες στο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα και ότι η Πάρος μπορεί να είναι και πρώτη σε όλη την επικράτεια.

Και αυτό δεν έχει το δικαίωμα να το «χαλάσει» κανένας μας, με μία όμως προϋπόθεση:

Ότι η θετική οικονομική εξέλιξη οφείλει συντελείται στα πλαίσια της αειφορίας και της ελαχιστοποίησης των όποιων αρνητικών επιπτώσεων. Διαφορετικά τρώμε το ψωμί της γενιάς που θα μας διαδεχτεί.

Η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Το πρόβλημα είναι σύνθετο με πολλές παραμέτρους και με κυρίαρχο στη λύση του το κράτος των Αθηνών, που ως συνήθως ενεργοποιείται αφού γίνει η ζημιά.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου πήρε την πρωτοβουλία και ζητά να μην εκδίδονται οικοδομικές άδειες, στη φάση της σύνταξης του Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου, δηλ. για 2 ή 3 χρόνια.

Υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις στην ενέργειά της αυτή.

Ήταν αναμενόμενες και η Κίνηση για να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει χρειάζεται άλλου τύπου οργάνωση.

Άλλο πράγμα είναι οι διαμαρτυρίες για την παράνομη εκμετάλλευση των παραλιών και άλλο  η μετωπική σύγκρουση με τα επιχειρηματικά και ατομικά συμφέροντα στο χώρο της οικοδομής, που ρημάζουν το νησί.

Το ψήφισμα που κυκλοφορεί η Κίνηση Πολιτών έχει και τη δική μου υπογραφή, παρά τις αντιρρήσεις μου σε ορισμένα σημεία του περιεχομένου του. Το υπέγραψα, όχι γιατί εκτιμώ, ότι θα υιοθετηθεί από το δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο και απευθύνεται.  Η σύνθεσή του οργάνου δεν είναι προετοιμασμένη για συγκρούσεις, που θα ξεσηκώσουν  μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, εναντίον ενός μέτρου που θίγει τα άγια των αγίων της ιδιοκτησίας.

Το υπέγραψα, για να καταγραφεί και το δικό μου όνομα, πλάι στους τολμηρούς  συμπατριώτες μου, που έβαλαν και τη δική τους υπογραφή, σε ένα κείμενο, που προειδοποιεί για την καταστροφή που έρχεται με την υπερδόμηση και προτείνει μέτρα αποτροπής.

Σήμερα μιλάμε για τη μαφία της Μυκόνου, αύριο όμως μπορεί να μιλάμε και για τη μαφία της Πάρου. Υποδομή, μικρής για την ώρα κλίμακας, υπάρχει. Απόδειξη και η καταστροφή της κεραίας για την ελεγχόμενη στάθμευση στην οδό Εκατονταπυλιανής, επειδή το μέτρο θίγει μικροσυμφέροντα.

 

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Εκτός από το χρυσοφόρο παρόν, υπάρχει και το μέλλον της Πάρου, που προβλέπεται ζοφερό!!!

 


Υποκρισία και συμφέροντα πολύ συχνά συμπορεύονται.

Είναι άλλη μια κατάρα που μας συνοδεύει από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Π.χ. Το κίνημα για τις παραλίες υποχρέωσε τη κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο, όμως στο όνομα της προστασίας παραλιών και ακτών, πέταξε έξω  την τοπική αυτοδιοίκηση από τη διαδικασία που ορίζει ποιες παραλίες θα δημοπρατηθούν.

Αποτέλεσμα: κυβερνητικοί φίλοι πήραν, εννοείται με προκήρυξη, τις παραλίες που ήθελαν στην Πάρο, παρά την αντίθετη πρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μας το είχε προαναγγείλει άλλωστε, από το περσινό καλοκαίρι οικονομικός παράγοντας, μη παριανός, όταν άδειασε από ομπρελοκαθίσματα η μικρή Σάντα Μαρία στη Νάουσα. 

Και τώρα πάλι στο όνομα της υποκριτικής προστασίας των παραλιών και των ακτών του νησιού, κάποιοι επιχειρηματίες, άγνωστοι σε μας, προχωρούν σε άνευ προηγουμένου καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος  της Πάρου, όπως είναι η περίπτωση του Μαρτσέλο στον κόλπο της Παροικιάς.

Και εμείς τι κάνουμε;

Παρακολουθούμε την καταστροφή που συντελείται σε όλο το νησί, λες και δεν μας αφορούν τα όσα συμβαίνουν.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου πήρε μια πρωτοβουλία κατά της υπερδόμησης. Συνέταξε ψήφισμα κάτω από το οποίο συγκεντρώνει υπογραφές για να σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι την ολοκλήρωση του τοπικού χωροταξικού σχεδίου.

Ήταν αναμενόμενο κάποιοι να αντιδράσουν. Το χρήμα είναι πολύ και τα επαγγέλματα πολλά που ασχολούνται με την οικοδομή.

Δεν είναι υπερβολή, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Πάρου είναι κατά της υπερδόμησης. Έχει μάτια και βλέπει  και θλίβεται  για τα συμβαίνοντα.

Όμως όταν φτάνουμε στο «δια ταύτα», για το τι πρέπει άμεσα να γίνει, αρχίζουν οι αντιρρήσεις και η επιχειρηματολογία της αναβολής του όποιου ανασταλτικού μέτρου, επειδή υποκρύπτονται οικονομικά συμφέροντα μικρά ή μεγάλα, που θίγονται από ένα μέτρο που επιχειρεί να βάλει στοιχειώδη τάξη, για να δούμε τι μπορούμε να διασώσουμε από τα εναπομείναντα, τα προσεχή 2ή 3 χρόνια.

Όταν καίγεται το σπίτι μας, δεν το συζητάμε, αλλά τρέχουμε με κουβάδες και λάστιχα να σβήσουμε τη φωτιά. Και εκεί έχουμε φτάσει: η Πάρος να καταστρέφεται  και εμείς να «ψειρίζουμε» ένα ψήφισμα, για να βρούμε κάποιες δικαιολογίες για να την …κάνουμε.

Προτιμώ την ξεκάθαρη θέση δημοτικού συμβούλου, που δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το ψήφισμα, όταν αυτό έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή φοβάται ότι θα φάει ξύλο, παρά τις διάφορες δικαιολογίες «προοδευτικών και μη», που επιχειρούν να αναβάλουν τη λήψη μέτρων, για ένα νησί που έρχεται πρώτο στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε όλο το Αιγαίο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του.

Εκτός όμως από το χρυσοφόρο παρόν, υπάρχει και το μέλλον, που όποιος δεν βλέπει ή κάνει πως δεν βλέπει αυτό που έρχεται, ή είναι αφελής ή είναι συμφεροντολόγος ή υπολογίζει το πολιτικό κόστος, εάν υπηρετεί (;) το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.