Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πάρου: οι Πρόεδροι, πριν εκδώσουν τις προσκλήσεις τους, να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των εργαζομένων.






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερωθήκαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχιλόχου συγκάλεσε Διοικητικό Συμβούλιο για τις 30/1/2021 ημέρα Σάββατο. Από τη συγκεκριμένη πρόσκληση του Προέδρου αναδύεται ένα εργασιακό ζήτημα σε ό,τι αφορά την απασχόληση δημοτικού υπαλλήλου ως πρακτικογράφου της συνεδρίασης.

Σημειώνουμε ότι για τις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Διοικητικών Συμβουλίων, εντός ή εκτός θεσμοθετημένων ημερών εργασίας, δεν υπάρχουν σχετικές νομοθετικές διατάξεις μέσα από τις οποίες αυτή να καθορίζεται. Αυτό το κενό νόμου, κατά την άποψή μας, αφορά την πολιτική Αρχή, με την ευρεία έννοια του όρου, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο συμμετοχής των Συμβούλων στα διάφορα Όργανα. Ενδεχομένως αυτό το κενό να μπορεί να καλυφθεί μέσω των Κανονισμών Λειτουργίας των Οργάνων.

Όμως δεν ισχύουν τα ίδια για τους εργαζόμενους οι οποίοι λειτουργούν σε προκαθορισμένο θεσμοθετημένο πενθήμερο εργασίας που καθορίζεται από Δευτέρα ως Παρασκευή. Πρέπει, λοιπόν, οι Πρόεδροι, πριν προχωρήσουν στη δημοσίευση μιας πρόσκλησης, να λαμβάνουν υπόψη ότι στις συνεδριάσεις που συγκαλούν, πέρα από τους Δημοτικούς και Διοικητικούς Συμβούλους, συμμετέχουν και υπάλληλοι - εργαζόμενοι ως πρακτικογράφοι ή ως στελέχη διοικητικών υπηρεσιών, η εργασία των οποίων διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία σε ό,τι αφορά το πενθήμερο εργασίας που οφείλουν.

Προσέξτε! Είναι άλλο η υπερωριακή απασχόληση που κατατίθεται από έναν εργαζόμενο, ένα απόγευμα καθημερινής, η αποζημίωση της οποίας προβλέπεται από σχετική νομοθεσία και συνοδεύεται από απόφαση του Οργάνου, και άλλο η εργασία εκτός πενθημέρου το οποίο ορίζεται από τις μέρες Δευτέρα έως Παρασκευή. Αν κάποιος εργαζόμενος, λοιπόν, εργαστεί Σάββατο, τότε η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να επαναπροσδιορίσει το πενθήμερο από Τρίτη έως Σάββατο, να καταθέσει την ανάλογη αυξημένη μισθοδοσία και τέλος, υποχρεωτικά, να δώσει διήμερο ξεκούρασης στον εργαζόμενο Κυριακή, Δευτέρα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Από την άλλη κι εμείς οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι οι Δημόσιοι και Δημοτικοί υπάλληλοι είμαστε οι μόνοι εργαζόμενοι που έχουμε μείνει ακόμα όρθιοι, έστω και κουτσοί, στο πλαίσιο αυτής της πρωτόγνωρης συγκυρίας της ανεργίας, της ανέχειας και του θανάτου. Αυτό δε γεννά μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, όχι μόνο απέναντι στους πολίτες αλλά και στους υπόλοιπους εργαζόμενους για τους οποίους εμείς πρώτοι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά τους λέγοντας όχι, όταν και όπου χρειάζεται.

Καλό θα είναι, λοιπόν, οι Πρόεδροι, πριν εκδώσουν τις προσκλήσεις τους, να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να μη καταστρατηγούν με τις ενέργειές τους κεκτημένα από αγώνες αιώνων.

Από το ΔΣ ΣΕΟΤΑΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: