Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Τα τρία κείμενα που ακολουθούν γράφτηκαν με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας μου και την εισαγωγή μου στο νοσοκομείο της Νάξου. Δημοσιεύτηκαν στην σελίδα μου στο f.b. Τα αναδημοσιεύω στην "Ωραία Πάρο" επειδή ορισμένοι αναγνώστες του blog μου το ζήτησαν γιατί δεν έχουν λογαριασμό στο f.b. 



Ο συγκεντρωτισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και αυτό είναι κυριολεξία, αν κρίνουμε από τις ελλείψεις που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του Αιγαίου.

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ), στην οποία υπαγόμαστε έχει να ασχοληθεί με 10 μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που τα παραθέτω: Ασκληπιεΐο Βούλας, Αττικόν, Δρομοκαΐτιο, Θριάσιο, Νίκαιας, Αγίας Βαρβάρας, Τζάνειο, Ψυχιατρικό, Μεταξά και Ωνάσειο.

Κάθε ένα από αυτά τα νοσοκομεία και όλα μαζί υποχρεώνουν τη διοίκηση και τις υπηρεσίες της ΔΥΠΕ να αφιερώνουν το σύνολο σχεδόν του χρόνου τους για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Για το Αιγαίο αφιερώνεται ελάχιστος χρόνος και ο εκάστοτε υποδιοικητής της ΔΥΠΕ, που έχει στην αρμοδιότητά τα νησιά, προσπαθεί αλλά με πενιχρά αποτελέσματα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Δημιουργία ξεχωριστής ΔΥΠΕ για το Αιγαίο. Περιφέρειες, δήμοι και βουλευτές του Αιγαίου, εάν ζητήσουν από την Κυβέρνηση συντονισμένα την ίδρυσή της οι πιθανότητες να εισακουστούν είναι μεγάλες.

Η Πάρος και η Νάξος οφείλουν να συνεργαστούν στενά και χωρίς ανταγωνισμούς στα ζητήματα της υγείας. Ήδη οι νεφροπαθείς της Πάρου και της Αντιπάρου κάνουν αιμοκάθαρση στο γειτονικό μας νησί και το Νοσοκομείο της Νάξου μας στέλνει γιατρό επισκέπτη.
Το νησί μας εδώ και χρόνια εξυπηρετείται από την πολεοδομία της Νάξου χωρίς προβλήματα και στο προσεχές μέλλον όταν το αεροδρόμιο της Πάρου θα δέχεται πτήσεις από το εξωτερικό θα εξυπηρετείται και η Νάξος μέσω του Αμπελά.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Κοινή προσπάθεια Νάξου και Πάρου για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του νοσοκομείου της γείτονος. Συμμετοχή στη διοίκηση του νοσοκομείου και εκπροσώπου της Πάρου, ώστε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας. Μια τέτοια εξέλιξη δεν εμποδίζει τις δικές μας προσπάθειες για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί μας. Ας μην ξεχνάμε, ότι μας χωρίζει θάλασσα και ότι ο ημερήσιος τουριστικός πληθυσμός της Πάρου υπερβαίνει τις 80 χιλιάδες.

Και τώρα αποκλειστικά στα καθ΄ημάς.

Το Κέντρο Υγείας της Πάρου κτηριακά έχει ολοκληρώσει το χρόνο ζωής του. Η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου κτηρίου με προδιαγραφές μικρού νοσοκομείου μπορεί να υλοποιηθεί στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου. Η πρόταση του Δημάρχου με βρίσκει σύμφωνο. Με αποτελεσματικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο που διεκδικεί το χώρο, μπορεί να παραιτηθεί ή να συναινέσει στην κατασκευή του κτηρίου.

Όσον αφορά την υπάρχουσα κατάσταση στο Κέντρο Υγείας είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Πρόεδρός του έχει ξεκινήσει προσπάθειες συντήρησης του κτηρίου και ότι κινείται δραστήρια για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων συνεπικουρούμενη από το Σύλλογο των Φίλων του Κ.Υ. Με υπουργική απόφαση θα μπορούσε η πρόεδρος του Κέντρου Υγείας να βρίσκεται σε άδεια από την υπηρεσία της (Δ.Ο.Υ.) για όσο χρονικό διάστημα θα έχει την ευθύνη της διοίκησης του Κ.Υ. Ο Δήμαρχος και οι βουλευτές μας να το ζητήσουν από τον αρμόδιο υπουργό.

Να επιχειρηθεί η αδελφοποίηση του Κέντρου Υγείας με μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Στο παρελθόν το ΝΙΜΙΤΣ με απόφασή του είχε αποδεχτεί σχετικό αίτημα του Δήμου μας. Η αδελφοποίηση δεν προχώρησε με δική μας ευθύνη και για λόγους που δεν είναι του παρόντος.

Οι προτάσεις αυτές και άλλες που θα διατυπωθούν, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια δημιουργική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και οριστικοποίηση των θέσεων του Δήμου μας με ομόφωνη απόφαση, που θα υπογραφεί και από όλους τους φορείς της Πάρου. Στη συνέχεια να ζητηθεί σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων της Πάρου με επικεφαλής το Δήμαρχο και με παρόντες τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και το σύνολο των βουλευτών του νομού.

Οι όποιες θετικές αποφάσεις, που πιθανολογώ ότι θα ληφθούν, να παρακολουθούνται στην εξέλιξή τους από επιτροπή που θα ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρξα μάρτυρας πολλών περιπτώσεων που ευνοϊκές αποφάσεις υπουργών ακυρώνονταν στην πράξη από τη γραφειοκρατία των υπουργείων και άλλων υπηρεσιών, λόγω φόρτου εργασίας και άλλων προτεραιοτήτων.
 
Τελειώνοντας τονίζω για άλλη μια φορά, ότι η ασυνέχεια των προσπαθειών μας, αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα, εξαιτίας του οποίου πολλά και σοβαρά έργα του νησιού να καθυστερούν ή και να ακυρώνονται.

18/2/2021






Δεν υπάρχουν σχόλια: