Χθες Κυριακή, η Θεία Λειτουργία της Ενορίας Ταξιαρχών τελέσθηκε στο ιστορικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου του Κάστρου Παροικιάς.
Κατάμεστη η εκκλησία από κόσμο που έσπευσε να λειτουργηθεί σε ένα ναό που διασώθηκε, επειδή ενεργοποιήθηκε η τοπική μας κοινωνία.
Οι προσπάθειες του πατρός Σπυρίδωνος Φωκιανού και της Ερανικής Επιτροπής θα έπεφταν στο κενό, εάν ο απλός κόσμος, οι πιστοί, αλλά και οι έχοντες χαλαρή σχέση με την θρησκεία, φανατικοί όμως λάτρεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν κατέθεταν τον οβολό τους για την επισκευή του. Ο ναός , το σπουδαίο αυτό μνημείο που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της Παροικίας, σε λίγα χρόνια θα είχε καταρρεύσει.
Αν θελήσουμε να αναφερθούμε στις δυσκολίες που συνάντησε η Ερανική Επιτροπή, δεν θα δυσκολευτούμε να τις εντοπίσουμε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Χρειάστηκε οι μελέτες που εκπονήθηκαν από εξειδικευμένο γραφείο, να εγκριθούν από την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων , από τη 2η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από δύο Διευθύνσεις Αναστήλωσης και από το Κεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο.
Και όταν πάρθηκαν αυτές οι εγκρίσεις, χρειάστηκαν 7 ολόκληροι μήνες να περιμένει η Ερανική Επιτροπή τους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να ελέγξουν την παλαιά τοιχοποιία του ναού, πριν αυτή καθαιρεθεί.
Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο, αλλά και η επιχειρηματολογία από μέρους των υπαλλήλων της σοβαρή, αφού το κράτος αδυνατεί να πληρώνει τις μετακινήσεις τους ή τις πληρώνει με καθυστέρηση πολλών μηνών.
Η ολοκλήρωση της επισκευής του ναού θα είχε συντελεσθεί προ πολλού, εάν δεν υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, αφού και χρήματα είχαν συγκεντρωθεί και συνεργεία είχαν προσφερθεί, τα οποία δούλεψαν ανιδιοτελώς συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναπαλαίωση του σημαντικού αυτού μνημείου.
Ο λόφος του Κάστρου δεν είναι μόνο το μπαλκόνι της Πάρου, από το οποίο οι επισκέπτες θαυμάζουν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Παροικιάς.
Έχει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο ναός της Αθηνάς του οποίου το μέγεθος ήταν τεράστιο και που τμήμα της θεμελίωσης διασώζεται, βρίσκεται σε επαφή με το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων, όπου με τα υλικά του παλαιού οικοδομήθηκε ο νεότερος.
Όμως η ανάδειξη αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού θα περιμένει για αρκετά χρόνια το έμπρακτο ενδιαφέρον του Ελληνικής Πολιτείας.
Εκτός εάν ξεκινήσουν συντονισμένες προσπάθειες από το Δήμο, την τοπική Εκκλησία και τους φορείς της Παροικιάς .
Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με την διάσωση και την αναπαλαίωση του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο καθαρισμός από τα πάσης φύσεως φερτά υλικά και η ανάδειξη των αρχαίων ερειπίων αποτελούν το δεύτερο. Γένοιτο.
Πάροικος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου