Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Ενημερώνονται όλοι οι φορείς της Πάρου για τις αλλαγές στη διαχείριση του νερού

 


Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΠ μαζί με την Κίνηση Πολιτών Πάρου και με τη στήριξη τοπικών Συλλόγων και δημοτικών Κοινοτήτων πραγματοποίησαν σειρά ενημερωτικών συγκεντρώσεων σε όλα τα χωριά του νησιού μας με θέμα  τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στη διαχείριση του νερού, που περιλαμβάνουν και την Πάρο.

Τώρα προσκαλουν όλους τους συλλόγους και τις συλλογικότητες του νησιού σε συγκέντρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα και να τους ζητήσουν να αναλάβουν κοινή  δράση για την αποτροπή μιας κυβερνητικής απόφασης, που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα δυσλειτουργίας στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Πριν είναι αργά, πριν συμβούν διακοπές νερού ή ρυπάνσεις στις παραλίες μας, ιδιαίτερα την περίοδο της τουριστικής αιχμής, καλούνται όλοι οι φορείς του νησιού να παραστούν στη συνάντηση αυτή και να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους περί του πρακτέου.

Την προσεχή Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, δεν πρέπει να απουσιάσει κανένας Σύλλογος και καμιά Δημοτική Κοινότητα.

Η απόφαση για την κατάργηση της ΔΕΥΑΠ δεν είναι καλή είδηση και πρέπει να βρούμε τρόπους να την ακυρώσουμε.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Οι Ναουσαίοι πρωτοπόροι και στον αγώνα για να μην καταργηθεί η ΔΕΥΑ Πάρου


 

Οι Ναουσαίοι πρωτοπόροι και στον αγώνα για να μην καταργηθεί η ΔΕΥΑ Πάρου.

Υπήρξαν δυναμικές τοποθετήσεις, από την πρόεδρο της κοινότητας Κατερίνα Μπαρμπαρίγου, την αντιδήμαρχο Άννα Κάγκανη τον Κώστα Χασούρη, τον Ηρακλή Χατζόπουλο, το Νίκο Γαβαλά και άλλους συμπατριώτες μας.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μπιζάς ενημέρωσε τους παρόντες για τις μέχρι τώρα ενέργειές του, για το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και για την συνάντηση που έχει ζητήσει,  για να μεταφέρει δια ζώσης  στον υπουργό κ. Σκυλακάκη το αίτημα της Πάρου για την μη κατάργηση της ΔΕΥΑ Πάρου.

Προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση στην Παροικιά καθώς και συνάντηση των συλλόγων και των συλλογικοτήτων της Πάρου στο Δημαρχείο.





Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Συγκέντρωση και στο Άσπρο χωριό για το νερό

 


Οι συγκεντρώσεις για το νερό συνεχίζονται και οι διαμαρτυρίες πυκνώνουν και γίνονται όλο και πιο έντονες, κατά του νομοσχεδίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με το οποίο καταργούνται οι υπάρχουσες δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και της Πάρου.

Χθες (11/10) στη συγκέντρωση στο Άσπρο Χωριό, που πραγματοποίησαν το Σωματείο των Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΠ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΤΛΑΝΤΙΣ και η Κίνηση Πολιτών Πάρου, εκφράστηκε η καθολική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής στο σχέδιο νόμου και κλήθηκαν και πάλι οι βουλευτές του νομού μας να πάρουν θέση για την επιχειρούμενη κατάργηση της  ΔΕΥΑΠ.

Είναι χαρακτηριστική και η αντίδραση του Αντιδημάρχου Άγγελου Άγουρου, που ζήτησε να κηρυχτούν ανεπιθύμητοι οι βουλευτές καθώς και του προέδρου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Νίκου Τριαντάφυλλου που υποστήριξε ανάλογη θέση.

Υπάρχει οργή για την κατάργηση της ΔΕΥΑΠ, η οποία είναι βιώσιμη, δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ σε τράπεζες, διατηρεί χαμηλά τιμολόγια και έχει παρουσιάσει αξιόλογο έργο στα 24 χρόνια λειτουργίας της.

Αύριο Κυριακή (13/10) συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη Νάουσα, στην αίθουσα του Νηρέα στις 7 το απόγευμα.

Τη συγκέντρωση οργανώνουν:

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΠ, η Κοινότητα Νάουσας, οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι της Νάουσας και η Κίνηση Πολιτών Πάρου.


Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ΑΤΛΑΝΤΙΣ Νίκος Τριαντάφυλλος



Μέρος των συγκεντρωμένων κατοίκων


Οι ομιλητές

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Και εμείς "άδομεν"

 


Στον σύγχρονο κόσμο μας όλα αλλάζουν με μεγάλες ταχύτητες.

Και εμείς τρέχουμε με τη γλώσσα έξω για να προλάβουμε, να προσαρμοστούμε και να συνυπάρξουμε με πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες.

Είναι η μεγάλη ηλεκτρονική επανάσταση, που με τους περίφημους αλγόριθμους και την τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να τα αλλάξει όλα, στις επικοινωνίες, στις συναλλαγές, στις μετακινήσεις, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και σε ό,τι άλλο συνθέτει την καθημερινότητά μας.

Όμως υπάρχουν και άλλα πολύ πιο μεγάλα, που μας ξεπερνούν.

Είναι η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη, οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες και οι πόλεμοι, που συνεχώς διευρύνονται καταστρέφοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και οι γεωπολιτικές αλλαγές πολύ κοντά και στη δική μας γειτονιά.

Και εμείς εδώ στην Ελλάδα, τι κάνουμε; το διασκεδάζουμε με τον Κασσελάκη και το μαλλιοτράβηγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές του νέου αρχηγού και με την απουσία  Σαμαρά και Καραμανλή από τα γενέθλια της Ν.Δ., προσπερνώντας τα σοβαρά που είτε το θέλουμε είτε όχι θα μας ακουμπήσουν.

Είναι η Χάγη, μέσω της οποίας θα δώσουμε στον γείτονα χωρίς να πάρουμε, είναι το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που συνεχώς μεγαλώνουν και θα μας οδηγήσουν σε νέα μνημόνια, είναι η μετατροπή της Χώρας σε μια τεράστια αμερικανική βάση, όπου σε γενικότερη ανάφλεξη θα μας μεταβάλλει σε ολοκαύτωμα, είναι το πολιτικό μας σύστημα που βρίσκεται σε αποδρομή και ανυποληψία.

Αυτά μας τα κρύβουν, μας κοιμίζουν και μας αφήνουν ανυποψίαστους και απροετοίμαστους, όταν η Ουκρανία, στην καρδιά της Ευρώπης, διαλύεται, η Μέση Ανατολή φλέγεται και όλα πλέον καθιστούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας καταστροφικής σύρραξης.

Καλά θα κάνουμε, εκτός από τα μικρά που μας απασχολούν, να βλέπουμε και αυτό που μας περιβάλλει, που κάθε μέρα που περνά, σκουραίνει όλο και περισσότερο.

 

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Οι Συβαρίτες και εμείς...

 


Υπήρξε μια πόλη στην αρχαιότητα που ονομάζονταν Σύβαρη. Ήταν ελληνική, βρίσκονταν στη Νότια Ιταλία και έμεινε στην ιστορία για τον πλούτο και τις υπερβολές των κατοίκων της.

Οι Συβαρίτες είχαν ως μόνο σκοπό τους, την ευζωία και την φιληδονία και αρέσκονταν μόνο σε υλικές απολαύσεις.

Αυτός ήταν ο λόγος που η υπερβολική πολυτέλεια, η νωχέλεια εξ’ αιτίας της καλοπέρασης και η μαλθακότητα, καταγράφηκαν με τον όρο «Συβαριτισμός».

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι κάτοικοι της Σύβαρης απομάκρυναν τα κοκόρια από την πόλη τους, για να μην τους ξυπνούν το πρωί καθώς και κάθε ηχηρή επαγγελματική δραστηριότητα.

Τα στρώματα που κοιμόντουσαν ήταν τόσο απαλά, που ένας κάτοικος μια νύχτα δεν μπόρεσε να κοιμηθεί επειδή είχε διπλώσει ένα φύλλο τριαντάφυλλου που τον ακουμπούσε και τον ενοχλούσε. Και κάποιος άλλος κάτοικος αρρώστησε βλέποντας τους δούλους του να δουλεύουν.

Με τέτοια μυαλά που κουβαλούσαν γίνεται αντιληπτή και η ποιότητα αυτών που κυβερνούσαν την πόλη.

Στο τέλος μπλέχτηκαν και μεταξύ τους, γνώριμο χαρακτηριστικό της φυλής μας μέχρι σήμερα,  με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της γειτονικής πόλης του Κρότωνα  να τους επιτεθούν και να καταστρέψουν την πόλη τους ολοσχερώς.

Αργότερα, όταν οι Αθηναίοι, λόγω της στρατηγικής και πλουτοπαραγωγικής αξίας που είχε η τοποθεσία, ίδρυσαν στην ίδια θέση την πόλη Θούριοι, δεν βρήκαν τίποτε όρθιο.

Τα γράφουμε αυτά για έναν και μόνο λόγο. Επειδή η νωχέλεια και η μαλθακότητα χαρακτηρίζει εν πολλοίς και τον τόπο μας και ιδιαίτερα την Παροικιά. 

Ελάχιστοι είναι οι συμπατριώτες μας που ενδιαφέρονται για τις κοινές υποθέσεις και αρκετοί εκείνοι που το έχουν ρίξει στην ευζωία και την καλοπέραση, χωρίς να νοιάζονται γι΄αυτό που θα προκύψει στο μέλλον.

Γίναμε ιδιώτες, με την αρχαία έννοια της λέξης, απαξιώνοντας την ιδιότητα του πολίτη και αφήσαμε το νησί μας να ταξιδεύει σε αγεωγράφητα νερά  με αυτόματο πιλότο.

.Ο «Συβαριτισμός» μας όμως έχει μεγάλο κόστος και δυστυχώς θα το πληρώσει  η νέα γενιά που θα μας διαδεχθεί, τα παιδιά μας.

Νάουσα: Έκθεση με γαλλικούς χάρτες του 17ου και 18ου αιώνα από το Αρχιπέλαγος


 

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, για την επικείμενη μεταρρύθμιση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)




Πάρος, 02 Οκτωβρίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2024, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείου Πάρου, κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, για τη λήψη απόφασης σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για τις Δ.Ε.Υ.Α., αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα
 
- Το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται διότι με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται η λειψυδρία ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωση των Δ.Ε.Υ.Α. που είναι νομικά έωλη και λειτουργικά μη εφαρμόσιμη.

- Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μη τήρηση από την ίδια την Κυβέρνηση του Ν. 5037/2023, με τον οποίο υπήγαγε τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ε.Υ.Α., στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να εισηγηθεί μέτρα για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α.

- Επισημαίνει ότι η αναγκαστική επέκταση Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Νήσων σε δημοτική περιουσία, όπως είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και κατά συνέπεια παράνομη.

- Ζητά να δοθεί στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην ΚΕΔΕ το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
 
- Τάσσεται υπέρ της ολιστικής πρότασης της ΕΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ, για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης με παρόχους τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους.

- Τάσσεται κατά της οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής συνένωσης – συγχώνευσης των ΔΕΥΑ ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της Κυβέρνησης.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Και πάλι για τον καναπέ...

 


Όποιος υποστηρίζει ότι ο καναπές είναι κάτι το άψυχο, μάλλον κάνει λάθος. Η μετεξέλιξή του αποτελεί συμπαγές κράμα επίπλου και ανθρώπου.

Κάθεσαι και κολλάς αμέσως από μια αόρατη συγκολλητική ουσία που εκπέμπεται από τη μικρή οθόνη, που βρίσκεται απέναντί σου.

Για την ώρα την έχουν γλυτώσει οι βιολογικές μας ανάγκες, αλλά και γι΄αυτές κάτι θα γίνει.

Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής, που η τεχνική νοημοσύνη θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Ό,τι έχει απομείνει από την προσωπική μας ζωή.

Μια άλλη ιδιότητα που έχει η ακατάλυτη σχέση καναπέ και ανθρώπου, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω, σχετίζεται με το συναισθηματικό μας κόσμο.

Παράδειγμα: Οργιζόμαστε, αγανακτούμε και κλαίμε για την συμπεριφορά κάποιου ασυνείδητου απέναντι στα  συμπαθή κατοικίδια συντροφιάς, αλλά προσπερνάμε αδιάφορα τη σφαγή και τον ακρωτηριασμό των νηπίων στη Γάζα,  ως κάτι το συνηθισμένο, αφού τα ίδια συνέβαιναν από την εποχή του Ηρώδη.

Θηριωδίες  που δεν έχουν τέλος, αλλά εμείς προτιμούμε εκπομπές όπως το “survivor” ή το “ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος”.

Την περασμένη Δευτέρα ( για να έλθουμε και στα δικά μας) στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αίθουσα γέμισε από φιλόζωους για θέμα που αφορούσε τα κατοικίδια, αλλά άδειασε, όταν το επόμενο θέμα ήταν η διαχείριση του νερού της Πάρου, που θα γίνεται από την Αθήνα!!!

Σημεία των καιρών; Μπορεί. Όμως, όπως και να έχει, θα έρθει και η ώρα του λογαριασμού. Και τότε ο καναπές θα έχει γίνει πανάκριβος, μεταφορικά και κυριολεκτικά!

Υ.Γ. Για να μην παρεξηγηθώ από τους φιλόζωους, τους κάνω γνωστό ότι ταΐζω 11 αδέσποτα γατιά.